Marktplaats voor domeinnamen

Een domeinnaam verkopen of opzeggen wanneer u met pensioen gaat of om andere redenen? In de meeste gevallen wordt de domeinnaam opgezegd en komt deze in de status quarantaine / redemption period te staan. De domeinnaam zal dan uiteindelijk na 40 of 60 dagen worden vrijgegeven voor registratie. Op dat moment komen de zogenoemde dropcatchers in actie en kan iemand anders de domeinnaam kopen.

Dropcatching
Met dropcatching bedoelt men het geautomatiseerd registeren van vrijgekomen domeinnamen met het doel deze voor een hoger bedrag te verkopen. De dropcatchers hebben meestal een automatisch registratiesysteem gebouwd en kunnen daardoor veel domeinnamen direct registreren wanneer deze vrijkomen. Dit betekent eigenlijk dat iemand de domeinnaam koopt voor het normale tarief om deze vervolgens met winst te verkopen.  Zo kan het dus voorkomen dat uw domeinnaam met veel waarde wordt weggekaapt en u hier geen geld voor heeft gevangen. Stel dat u zelf uw domeinnaam te koop kan aanbieden op een marktplaats voor domeinnamen en u hier zelf het bedrag voor zou kunnen ontvangen. Geïnteresseerden kunnen dan zelf aangeven hoeveel geld zij over hebben voor uw domeinnaam.

Domeinnaam verkopen
Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verkopen van domeinnamen. Zij kunnen door onderzoek te verrichten nagaan wat de marktwaarde van een domeinnaam is. Hoeveel vraag er naar is en of een potentiële koper interesse heeft in de domeinnaam. Het is natuurlijk ook zo dat, hoe bekender een bedrijf is hoe meer mensen deze naam herkennen en hoe meer de domeinnaam waard is. Een voorbeeld hiervan is de domeinnaam cocacola.nl. Deze domeinnaam is erg bekend en daardoor veel waard.

Echter heeft dit uiteraard ook te maken met de branche waarin de domeinnaam gebruikt wordt of gaat worden. De bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn vragen soms een klein percentage van de winst mochten zij een koper vinden. Een bekend bedrijf dat is gespecialiseerd is in het doorverkopen van domeinnamen is de organisatie Sedo. Zij kunnen de waarde bepalen en meten ook het dataverkeer op zo’n domein. Mochten zij de domeinnaam succesvol weten te verkopen dan vragen zij tussen de 10% tot 15% van de winst.

Een domeinnaam kan natuurlijk ook te koop worden aangeboden op de normale marktplaats waar ook schoenen, kleding of fietsen te koop worden aangeboden. Het nadeel is echter alleen dat de waarde niet bepaald is en dat de domeinnaam misschien wel voor een te laag bedrag wordt verkocht. Nu is het  zo dat bedrijven vaak meer bieden dan particulieren wanneer het gaat om een waardevolle domeinnaam. Mijn research op Google geeft aan dat er verschillende websites zijn waarvan houders hun domeinnamen te koop aanbieden.

Uiteraard zijn de meningen verdeeld over een zogenoemde marktplaats voor domeinnamen. Onlangs heeft de SIDN dit onderwerp aangekaart op het domeinnaamdebat 2012 en ontstond er een aantal discussies.  Zo waren er veel discussies over het feit of er niet meer gebruik gemaakt moet worden van een speciale marktplaats om zo dropcatching te voorkomen.  Uiteraard kan hier nog urenlang over door gediscussieerd worden door de hostingbedrijven. De SIDN zelf heeft echter nog geen besluit genomen over dit onderwerp.

Tot slot
De domeinnaambranche is constant in beweging en de toekomst zal uitwijzen of er veel zal veranderen en / of meerdere marktplaatsen voor domeinnamen zullen ontstaan.


avatar

Over Jolanda Vijfvinkel

Jolanda is werkzaam op de afdeling Orderverwerking & Facturering en houdt zich dagelijks bezig met het afhandelen van klantvragen. Ook zorgt zij voor de verwerking van overdrachten, domeinverlengingen, domeinverhuizingen en opzeggen.



Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *