Conclusies lancering eerste new gTLD’s

Domeinnaam - 21 februari 2014 - door Argeweb

nieuwe gTLD'sDe afgelopen weken zijn de eerste tientallen new gTLD’s op de markt gekomen voor het grote publiek. Dit is slechts een voorbode voor de honderden nieuwe extensies die uit gaan komen. Op basis van de resultaten uit de aanvragen van voorregistratie.nl kunnen we een aantal opvallende conclusies trekken.

Populaire extensies
De meest populaire extensies die de afgelopen weken aangevraagd zijn hebben we voor je in een top 5 neergezet.

  1. .Guru
  2. .Bike
  3. .Photography
  4. .Ventures
  5. .Clothing

Premium Domains
De meeste opvallende verschijning is de zogenaamde “premium domain”. Dit is een selectie van domeinnamen die je alleen voor een hogere jaarprijs kunt registreren. Het betreft voornamelijk domeinnamen met algemene termen. De prijzen die ik voorbij heb zien komen variëren van $30 tot maar liefst $3000.

Het vervelende is dat we pas op het laatste moment vernemen dat een bepaalde domeinnaam een premium domeinnaam is. We moeten onze klanten dus op het laatste moment benaderen om te verifiëren of zij akkoord gaan met deze prijs. Voorlopig is dit dus nog een onhandige procedure. We onderzoeken of we klanten eerder kunnen informeren.

Blocked Domains
Dan is er ook nog een rits aan domeinnamen (vaak ook met algemene termen) die helemaal niet op de markt komen. Voor de honderden extensies die op de markt komen heeft ICANN, de overkoepelende partij voor het uitgeven van domeinnamen, er een kleine tien miljoen geblokkeerd voor registratie.

Early Access Pricing
Het resultaat van de domeinnamen vanuit voorregistratie.nl, die uiteindelijk worden geregistreerd, is positief. De voornaamste reden waarom registraties niet lukken, is dat ze al in een eerdere fase zijn geregistreerd. Dit is veelal de Early Access Pricing fase waarbij domeinnamen elke dag voor een lagere prijs geregistreerd kunnen worden. Donuts, een partij die veel nieuwe gTLD’s uitgeeft, hanteert hiervoor de volgende aflopende prijsstelling:

Dag 1 | $10.499
Dag 2 | $2.599
Dag 3 | $999
Dag 4 | $549
Dag 5 | $119
Dag 6 | $119
Dag 7 | $119

Deze eenmalige prijs betaal je naast de jaarlijkse registratiekosten. Als je de domeinnaam dus snel wilt registreren, dan moet je diep in de buidel tasten. Argeweb heeft deze fase niet geautomatiseerd, maar als je toch gebruik wilt maken van deze fase, dan kan je contact opnemen en pakken we het in overleg handmatig op.

Sunrise fase
Een andere eerdere fase is de sunrise fase. In deze fase kunnen merknaamhouders hun domeinnaam al claimen. Daarom kan het voorkomen dat domeinnamen al geregistreerd zijn voordat ze voor het grote publiek op de markt komen. Als je een merknaam bezit, dan kan je via Argeweb ook gebruikmaken van deze sunrise fase.Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *