De komst van CSS3

Webhosting - 10 september 2010 - door Argeweb

Al jaren lang lopen webdevelopers in ontwerpen tegen dezelfde uitdagingen aan: verloopjes, ronde hoeken, schaduws en exotische lettertypes. Zaken die al zo gemeengoed zijn dat het vreemd is dat het webdevelopers zo veel moeite kost ze te realiseren, en er veelal met pijn in het developershart teruggegrepen moet worden naar afbeeldingen. En laten die nu uiterst onflexibel zijn bij plotselinge wijzigingen.

Momenteel werken webdevelopers met CSS versie 2.1. Deze versie is al ruim 10 jaar oud. Maar er gloort hoop aan de horizon. Sinds 2008 is er een begin gemaakt van concepten voor CSS3. Deze nieuwe versie bevat een aantal interessante functies die vooral veel tijd gaan besparen:

 • Border-color
  Maakt het mogelijk om aan elke afzonderlijke border een eigen kleur mee te geven en het is zelfs mogelijk om een gradient aan de border mee te geven.
 • Border-image
  Hiermee kun je voor elke border een aparte afbeelding meegeven.
 • Border-radius
  Hiermee wordt het mogelijk om ronde hoeken te maken, zonder dat je gebruik hoeft te maken van afbeeldingen.
 • Text-shadow
  De woorden zeggen het al, geef schaduw mee aan je tekst.
 • Opacity
  Hiermee kun je kleuren doorzichtig maken. Een functie die het web een totaal ander beeld zal gaan geven.
 • Multiple backgrounds
  Maakt het mogelijk om aan een element meerdere achtergronden toe te voegen.
 • @font-face
  Met deze nieuwe functie zal je fonts kunnen gebruiken op je website die niet op andermans computer geïnstalleerd hoeven te zijn.

Voorbeelden van deze functies kun je nog niet in elke browser bekijken, maar wel al in bijvoorbeeld Firefox.

Sinds 2008 is er een begin gemaakt van concepten voor CSS3. Een officiële releasedatum is er nog niet, maar dat is ook niet belangrijk. Enkele moderne webbrowsers hebben al ondersteuning voor deze nieuwe functies. Helaas gebruiken ze nog wel verschillende properties. Zo is er -webkit-border-radius voor webkit browsers als Chrome en -moz-border-radius voor Mozilla browsers. En Internet Explorer ondersteunt nog helemaal niets. Pas in IE9 zullen CSS3 properties opgenomen worden.

Het aloude probleem van oude browsers zonder ondersteuning zal ook hier weer opduiken en vooruitgang remmen. Er zijn al pogingen om hier oplossingen voor te maken zoals CSS3PIE waarmee enkele functies in IE werkend gekregen kunnen worden. Helaas kennen dit soort ‘pleisters’ vaak hun beperkingen.

Moeten we blijven wandelen tot ook het laatste jongetje van de klas eindelijk heeft leren fietsen? Of kunnen het jongetje niet recht van A naar B laten lopen, terwijl de fietsers in diezelfde tijd de mooie route nemen? Zolang iedereen maar van A naar B komt! Dit is het idee achter Progressive Enhancement. In het artikel “Pleidooi voor digitale discriminatie” zet wordt deze filosofie treffend uiteen gezet. Het is geen pasklaar antwoord, maar wel een filosofie waar welke de webdeveloper die vooruit wil op zijn minst over na zou moeten nadenken!Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *