De komst van nieuwe domeinnamen

Domeinnaam - 25 juli 2012 - door Argeweb

Sinds kort is het als bedrijf mogelijk om uw eigen TLD te registreren. TLD staat voor generic Top Level Domain. Bekende voorbeelden van TLD’s zijn .com, .net en .nl. Voorheen was het alleen mogelijk om een domeinnaam op het tweede niveau te registreren, zoals uwnaam.com. Nu kan dat ook op het eerste niveau, zoals .uwnaam. Een alternatief voor de .com en de .nl.

Het aanvragen van een eigen TLD kan via ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), de organisatie die wereldwijd verantwoordelijk is voor het toekennen van domeinnamen. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. De meest voordelige aanvraag, waarbij de inschrijving van de TLD probleemloos verloopt, kost al $185.000. Het is dus niets iets wat je aanvraagt om te hebben. Er moet een serieus business plan achter zitten. Toch zijn er redelijk wat organisaties die een inschrijving gedaan hebben. 1930 om precies te zijn. Je kunt alle inschrijvingen hier bekijken.

Voor een aantal grote Nederlandse bedrijven vormt het inschrijfbedrag geen enkel obstakel. Zo hebben Philips, KPN, KPMG en Wolters Kluwers aanvragen gedaan voor respectievelijk .philips, .kpn, .kpmg en .wolterskluwer. Ook de Nederlands overheid heeft geen problemen met dit inschrijfgeld. Zo heeft de Gemeente Amsterdam als enige Nederlandse gemeente een aanvraag ingediend voor een eigen domeinnaam: .amsterdam. Ook het Ministerie van Binnenlandse Zaken (.overheidnl) en Politie Nederland (.politie) hebben een aanvraag lopen.

Naar de plannen met deze nieuwe domeinnamen kunnen we alleen maar gissen. Het zijn immers duidelijk geen organisaties die met deze domeinnamen de concurrentie aangaan met bijvoorbeeld de populaire domeinnaam .com. Het ligt meer voor de hand dat zij de domeinnaam voor interne doeleinden gaan gebruiken. Zo kunnen de verschillende websites van Philips bereikbaar zijn op bijvoorbeeld televisie.philips of shop.philips. En aangifte van diefstal kun je wellicht in de toekomst doen via aangifte.politie.

Bezoekers zijn echter gewend om .nl- en .com-domeinnamen te gebruiken. Dat blijft ook zo bij het overgrote deel van de websites. Er zijn immers slechts 1930 nieuwe TLD’s aangevraagd. De tientallen miljoenen websites die nu actief zijn blijven gewoon via domeinnamen, zoals .nl en .com bereikbaar. Je kunt je dus afvragen in hoeverre deze nieuwe domeinnamen geadopteerd worden, als ze slechts in relatief kleine hoeveelheden bestaan. Maar wellicht zie ik wat geniale plannen over het hoofd.

Google heeft in ieder geval groot vertrouwen in nieuwe domeinnamen. Zij hebben meer dan 100 aanvragen ingediend voor onder meer de domeinnamen .google, .gmail, .youtube, .android, .chrome, .app en .earth. Ook Amazon doet een aardige duit in de zak met ruim 70 aanvragen. De meeste gewilde domeinnaam is .app. Hiervoor zijn 13 unieke aanvragen voor ontvangen. De .app is geen uitzondering hierin. Ruim 35% van de aanvragen betreft een domeinnaam die door meer dan één aanvrager is ingediend.

Het duurt nog even voordat deze nieuwe domeinnamen gelanceerd worden. Eind april zijn de inschrijvingen gesloten. In het meest gunstige scenario, zonder dubbele aanvragen en conflicten, wordt een domeinnaam begin 2013 gelanceerd. In de meer complexe gevallen kan dit nog een jaar langer duren.Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *