Ervaring: werken met een iPad

E-mail - 24 februari 2011 - door Argeweb

De iPad is vooral een apparaat dat handig is om languit op de bank op internet te surfen, je e-mail te checken en met wat leuke apps te spelen. Laptops zijn op deze bank-hang-avonden totaal overbodig. Voor werkzaamheden lijkt de iPad wat minder geschikt, maar is dankzij zijn kleine formaat erg handig voor onderweg. Dat heeft echter wel ook verband met het grootste nadeel: het schermoppervlak is wel wat kleiner. Voor mensen die veel onderweg zijn zal ik echter laten zien dat een iPad erg geschikt is om mee te werken.


Om de daad bij het woord te voegen heb ik dit artikel natuurlijk met de app Pages geschreven. De Word-variant van Apple voor op de iPad. Deze app is een onderdeel van de Apple kantoorapplicaties. De andere onderdelen zijn Numbers (Excel-variant) en Keynote (PowerPoint-variant). Elk van deze is te downloaden in de AppStore voor €7,99 per applicatie.

E-mail
Elk draagbare kantoor heeft natuurlijk e-mail nodig. Hosted Exchange is hier een goede optie voor. Dit wordt standaard ondersteund door de iPad. Hosted Exchange is een vorm van professionele communicatie, waarbij e-mail, agenda, contactpersonen en taken online worden opgeslagen. De e-mail kan vanaf elke desktop, laptop, mobiele telefoon of iPad worden uitgelezen.

Doordat alle e-mail, agenda, contactpersonen en taken online benaderd en opgeslagen worden zijn ze altijd up-to-date. Daarnaast is het makkelijk om al deze zaken met een collega te delen. Hosted Exchange is afneembaar voor een vast bedrag per gebruiker per maand. Het inrichten van een eigen Exchange server is dus niet nodig en je betaalt nooit te veel.

Werken met bestanden
Met een iPad werkt je meestal onderweg. Een iPad heeft twee nadelen met betrekking tot het werken met data. Allereerst is er geen gestructureerde manier om bestanden op te slaan, zoals met een Windows verkenner. Ten tweede heeft de iPad een beperkte opslag. Hiervoor biedt Hosted Sharepoint de uitkomst. Dit is een dienst waarmee het mogelijk is om bestanden op een online locatie gestructureerd te beheren. Op deze manier zijn de  bestanden toch goed geordend en nemen ze geen ruimte in beslag op de iPad. Dit werk erg makkelijk in combinatie met de app SharePlus. De gratis Lite versie is te upgraden naar de betaalde Pro voor de meest complete functionaliteit.

Bij Hosted Sharepoint staat alle data veilig online opgeslagen. Dat betekent dat de bestanden vanaf elke locatie met internet te benaderen zijn en het is het eenvoudig om bestanden met collega’s te delen. Ook Hosted Sharepoint is voor een vast bedrag per gebruiker per maand te gebruiken.

Toetsenbord
Als je veel teksten moet invoeren dan is het wel aan te raden om een toetsenbord te gebruiken. Een iPad toetsenbord is als officieel Apple accessoire beschikbaar in verschillende (online) winkels.

Tip: Als u dit toetsenbord, net als ik, in België koopt, let dan goed op dat het een QWERTY toetsenbord bevat. Ik kocht per ongeluk een Frans AZERTY-toetsenbord. Met het wijzigen van instellingen en wisselen van wat knopjes is dit wel enigszins op te lossen. Veel SHIFT-combinaties zitten echter op een andere locatie.

Presentaties
Zoals ik eerder omschreef is Keynote de meeste geschikte app om presentaties mee te maken. Het werkt zeer gemakkelijk en intuïtief. Om presentaties aan grotere groepen te tonen is het natuurlijk niet comfortabel om met z’n allen rondom een iPad te gaan zitten. Hiervoor heeft Apple de VGA converter voor op de markt gebracht. Hiermee kun je een iPad aansluiten op een beamer om Keynote presentaties tonen. Behalve dat je geen laptop meer hoeft mee te sjouwen naar afspraken heeft het natuurlijk ook iets hips om uw presentatie vanaf zo’n klein apparaat te tonen.

Uw eigen desktop
Mocht je toch in een situatie komen waarin je heimwee krijgt naar je eigen vertrouwde Desktop dan kun je de app Citrix Receiver gebruiken. Hiermee maakt u eenvoudig verbinding met je eigen desktop. Op deze manier kun je ook applicaties, zoals Word, Excel en Powerpoint vanaf je desktop op je iPad gebruiken.

Veel meer mogelijkheden…
En naast deze applicaties zijn er nog veel meer mogelijkheden om met een iPad te werken. Natuurlijk is in bepaalde situaties een laptop een meer geschikte oplossing om te werken. Maar een iPad biedt met zijn mogelijkheden en vele apps al een goed en makkelijk mee te nemen alternatief.Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *