Aan de slag met Hosted Exchange 2010

E-mail - 20 februari 2013 - door Argeweb

Hosted Exchange 2010 is een vooral zakelijke e-maildienst, die vele mogelijkheden en toepassingen kent. Maar kun je deze dienst ook gemakkelijk in gebruik nemen als je niet precies weet hoe het één en ander werkt en in elkaar steekt? Het antwoord hierop is: Ja, dat kan!

Vaak helpt het om allereerst uit te leggen waarom bepaalde handelingen vereist zijn. Dit zorgt namelijk voor een stukje begrip en wellicht inzicht in hoe de dienst werkt. Het kan op deze manier makkelijker zijn om de dienst naar wens in te richten.

Stap 1: Bestellen
Natuurlijk is de eerste stap het bestellen van de dienst Hosted Exchange 2010. Wat je in feite doet is het bestellen van de mogelijkheid om van de dienst gebruik te kunnen maken, zodat je deze hierna kunt gaan inrichten. Als je de dienst besteld hebt, is er dus nog niets aangemaakt en eigenlijk ook nog niets aan de hand.

Stap 2: Aanmaken
De volgende stap is dat je aan de slag gaat met het aanmaken en inrichten van Hosted Exchange 2010. Waar moet je zoal opletten wanneer je deze dienst wilt gaan gebruiken? Allereerst is het belangrijk dat je een domeinnaam tot je beschikking hebt. Zonder domeinnaam kun je immers geen gebruikmaken van Hosted Exchange 2010. Deze domeinnaam hoeft daarentegen niet perse bij ons als provider te zijn ondergebracht. Heb je namelijk een domeinnaam bij een andere provider staan, dan kun je deze ook zonder problemen gebruiken. Wel zijn hier van te voren een aantal aanvullende handelingen voor nodig. Meer hierover kun je lezen in het volgende Knowledge Base artikel:

https://www.argeweb.nl/kb/article/hoe-configureer-ik-mijn-dns-voor-hosted-exchange-2010-223.html

(Als je een domeinnaam bij een andere provider hebt ondergebracht, dan dient er als eerste te worden vastgesteld of de betreffende domeinnaam ook daadwerkelijk in jouw beheer is. Het is immers niet de bedoeling dat zomaar elk willekeurig domein kan worden gebruikt om e-mail mee te versturen.  Om deze reden voert onze Customer Site een check uit wanneer een domein wordt toegevoegd als Hosted Exchange 2010 organisatie.)

Stap 3: Inrichten
Het daadwerkelijk inrichten van Hosted Exchange 2010 gebeurt via het ECP. Dit staat voor Exchange Control Panel en is een beheeromgeving van Microsoft. Hier kunnen alle gewenste mailboxen worden gecreëerd en kun je tevens elke gebruiker bepaalde rollen/rechten geven. De mogelijkheden in het ECP zijn best uitgebreid, maar als standaardgebruiker zal je hier niet al te veel mee te maken krijgen. Het belangrijkste is natuurlijk hoe je de gewenste mailboxen kunt aanmaken.

Outlook Web App1

Voor het ECP wordt standaard een ‘administrator’ gebruiker aangemaakt, waarmee je eigenlijk de hele dienst kunt beheren. Dit account wordt gecreëerd wanneer je de gewenste Hosted Exchange 2010 organisatie aanmaakt op de Customer Site. Je hoeft hier dus niet zelf achteraan en je kunt er gelijk mee aan de slag. Dit werkt heel prettig. Soms wordt er wel eens gedacht dat de ‘administrator’ mailbox, de daadwerkelijk mailbox is die je moet gebruiken om e-mail op te ontvangen. Dit is echter niet het geval. Het administrator account is puur het account waar je de dienst mee kunt beheren en is standaard niet ingericht om  e-mail op te ontvangen.

Stap 4: Aan de slag!
Nu is het aan de slag gaan met Hosted Exchange 2010 voor het grootste gedeelte een kwestie van doen. In het begin kunnen de nodige handelingen lastig lijken, maar uiteindelijk valt het wel mee. Het komt er op neer dat Hosted Exchange 2010 geen kant en klare dienst is die je gelijk kunt gebruiken na het bestellen. Je dient er nog wel wat voor te doen. Uiteraard staat onze Servicedesk klaar voor alle vragen die je tijdens het aanmaak- en inrichtproces hebt en zorgen zij er uiteindelijk ook samen met jou voor dat alles goed is aanmaakt en naar behoren werkt.Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *