In 2014 over op IBAN

Argeweb - 21 februari 2013 - door Ylona Vijfvinkel

Het IBAN (International Bank Account Number) bestaat al vanaf 1999. Het was in eerste instantie bedoeld voor buitenlandse bankoverschrijvingen. Voor iedere betaling in Euro’s binnen de SEPA (Single Euro Payments Area) wordt gebruik gemaakt van het IBAN, ook binnen Nederland.

iban-logo

Waar bestaat het IBAN uit?
Het IBAN bestaat uit je huidige rekeningnummer, dat begint met een landcode (NL voor Nederland), een controlegetal (twee cijfers), een code van de bank (in Nederland vier letters) en één of meer nullen. Een Nederlands IBAN bestaat uit 18 tekens. In andere landen kan het nummer vijftien tot vierendertig tekens lang zijn. Het IBAN van Argeweb BV is NL 12 INGB 0681 0685 23; dit nummer staat altijd op ons briefpapier vermeld en op de facturen die wij versturen.

Wat gaat er veranderen?
Vanaf februari 2014 is het alleen nog maar mogelijk om betalingen te verrichten met een IBAN, zo ook bij Argeweb. Het is dus van belang dat je je eigen IBAN weet, want na 1 februari 2014 is iedereen in  Europa verplicht om het IBAN te gebruiken. Deze datum is in de Europese wetgeving vastgelegd en alle 32 landen binnen de SEPA moeten dan over zijn op IBAN.

Veel bedrijven zijn nu al bezig met de voorbereidingen. Er moeten veel zaken aangepast worden in bestaande administratiesystemen en wellicht moet de software vervangen worden. Daarnaast zullen processen aangepast worden en incassomachtigingen dienen geautomatiseerd te worden.

Bij bedrijven en organisaties waar jouw rekeningnummer al bekend is, hoef je niet meer zelf het IBAN door te geven. Wel is het per 1 februari 2014 verplicht om het IBAN door te geven wanneer je een betaling wilt verrichten of een machtiging afgeeft voor een automatische incasso.

Wij laten je uiteraard ruim van tevoren weten wanneer we overgaan!

Tip: Waar vind ik mijn IBAN?
Via de checker op IBANNL.org kan je heel makkelijk jouw IBAN opvragen door het invullen van je bankrekeningnummer.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *