Meer weten over de .fr-extensie?

Domeinnaam - 11 april 2013 - door Argeweb

In navolging op de blog van februari over de .nu-extensie, zullen we je deze keer bijpraten over de .fr-extensie. Deze extensie staat voor Frankrijk en is dan ook de officiële Top-Level-Domain van dit land. Deze extensies worden vastgelegd via de organisatie AFNIC. AFNIC is opgericht in september 1986 en regeert wereldwijd alle .fr-domeinen. De organisatie is te vergelijken met SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) voor .nl-domeinnamen.

Frankrijk

Strenge regels
Zoals je regelmatig kunt terugvinden op het internet is het mogelijk om alle varianten van een .nl-versie te registreren: familienamen, scheldwoorden etc.: er zitten vrijwel geen regels aan vast. De regels voor de .fr-extensie zijn daarentegen een stuk strenger. Deze domeinnamen mogen onder andere geen beledigende, racistische of obscene termen bevatten. Ook mogen er geen zaken in voorkomen die betrekking hebben op misdrijven of overtredingen. Daarnaast zijn er domeinnamen gereserveerd voor speciaal gebruik en specifieke personen of organisaties. Deze domeinnamen zijn dan ook niet beschikbaar voor registratie.

Hoeveel .fr-extensies zijn er geregistreerd?
Wereldwijd zijn er al 2.510.298 .fr-domeinnamen geregistreerd. Vorig jaar waren dit er 2.311.020. De .com-domeinnaam is al lange tijd de meest geregistreerde domeinnaam en telt op dit moment 106.222.295 domeinnamen; deze staat dan ook op nummer 1 in de statistieken. De .fr-extensie neemt momenteel de 15e plaats in beslag.

Een .fr-domeinnaam wordt vaak vastgelegd door bedrijven en particulieren die gevestigd zijn in Frankrijk of er zakelijke relaties hebben. De extensie wordt binnen de Europese Unie geregistreerd. Denk hierbij aan Nederland, België, Duitsland, Luxemburg etc..

Wist je dat…

–      De .fr-extensie de meest populaire domeinnaam van 2010 was;
–      Het voorheen niet mogelijk was als niet-Frans persoon of bedrijf de .fr te registreren;
–      De Friezen ook de .fr-domeinnaam gebruiken;
–      Een .fr-domeinnaam minimaal 3 en maximaal 63 tekens mag bevatten.Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *