Nieuwe gTLD’s staan voor de deur

Domeinnaam - 2 mei 2013 - door Argeweb

In juli 2012 heb ik al een blog geschreven over de komst van nieuwe gTLD’s. Ondertussen staan ze daadwerkelijk voor de deur.

Nieuwe GTLD'sWat is een gTLD?
gTLD staat voor generic Top Level Domain. Bekende voorbeelden van gTLD’s zijn .com, .net en .org. Voorheen was het alleen mogelijk om een domeinnaam op het tweede niveau te registreren, zoals uwnaam.com. Nu kan dat ook op het eerste niveau, zoals .uwnaam. Een alternatief voor de .com, .net en .org.

Ondanks de hoge trajectkosten van minimaal $180.000 heeft ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), de organisatie die wereldwijd verantwoordelijk is voor het toekennen van domeinnamen, bijna 2000 aanvragen gehad voor nieuwe gTLD’s. Dit zijn aanvragen van organisaties die graag hun eigen gTLD willen beheren. Sommige organisaties willen deze voor interne doeleinden gebruiken, maar anderen willen ze ter registratie aanbieden.

Status
Ondertussen zijn de eerste aanvragen goedgekeurd. Op 26 april 2013 waren er 213 nieuwe gTLD’s goedgekeurd door ICANN. Alle aanvragen met de bijbehorende status vind je hier.

Vraagtekens
Het is nog onduidelijk wanneer de eerste gTLD’s daadwerkelijk ter registratie worden aangeboden. Een enkeling verwacht dat dit in de zomer van 2013 al is. Meer realistisch lijkt dat de eerste lancering eind 2013 plaatsvindt. Na de eerste release zullen er in de komende jaren steeds meer gTLD’s volgen in aantallen van ongeveer 20 per week.

Welke domeinnamen exact door het publiek kunnen worden geregistreerd, en tegen welke voorwaarden, is nog niet bekend. In veel gevallen wordt waarschijnlijk de gebruikelijke sunrise periode toegepast. In een dergelijke periode krijgen organisaties, die hun merk hebben beschermd, voorrang. Goed initiatief van ICANN is dat ze de controle op merkenrecht centraal beheren. Een organisatie hoeft deze claim dus niet voor elke gTLD apart te organiseren. Dat kan eenmalig voor alle merken via het zogenaamde Trademark Clearinghouse.Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *