Voorkom oplichting: domeinnaam scam

Domeinnaam, Webhosting - 7 januari 2011 - door Argeweb

Oplichting is iets van alle tijden. Al eeuwen profileren mensen zich als waarzegger om goedgelovige mensen geld afhandig te maken. Of het klassieke Balletje-balletje waarbij deelnemers nog altijd denken de showmaster te slim af te kunnen zijn. Maar de moderne oplichter hoeft in deze tijd de straat niet meer op: internet werkt een stuk makkelijker!

Scam
Het Engelse woord voor oplichting is “scam”. Scam komt online in vele vormen voor. Veel scams komen voorbij in de vorm van SPAM, zoals een mailtje waarin iemand je hulp nodig heeft bij het overmaken van een groot geldbedrag of in een andere variant kun je winnaar zijn van een ‘loterij’.

Domeinnaam scam
Ook op het gebied van domeinnamen komen verschillende vormen van scam voor. Als trotse bezitter van een domeinnaam komen je contactgegevens in de WHOIS. Per domeinnaam zijn deze gegevens op te vragen. Helaas zijn er meer mensen die misbruik maken van deze gegevens. Het is heel eenvoudig om een domeinnaam te registreren. Als je een domeinnaam aanvraagt hoef je niet precies te weten hoe dat hele proces in zijn werkt gaat, als je de domeinnaam uiteindelijk maar kunt gebruiken! Het ontbreken van deze kennis wordt benut door oplichters om mensen onterecht bang te maken.

Er worden e-mails verstuurd waarin wordt gesteld dat iemand uw domeinnaam, maar dan met een andere extensie probeert te registreren. Iemand bezit bijvoorbeeld mijnbedrijf.nl, en er wordt gezegd dat iemand mijnbedrijf.com probeert te registreren. Tegen betaling van een riant tarief kun je deze domeinnaam toch nog krijgen.
Maar als je had gewild dat niemand anders met dit domein aan de haal ging dan had je hem allang geregistreerd. En je domeinnaam registreren is veel goedkoper bij je eigen betrouwbare provider waar je de eerste domeinnaam al had geregistreerd.

Een nog verontrustender bericht is natuurlijk “Uw domeinregistratie verloopt binnenkort”. Ook hier wordt weer veel geld gevraagd voor de verlenging. Mocht hij daadwerkelijk verlengd worden dan houdt dit in dat de domeinnaam verhuisd zal worden naar een andere provider. Je website en alle e-mail adressen ben je dan zomaar kwijt als dit niet geregeld wordt. Maar kijk niet vreemd op als er na betaling helemaal niets gebeurt.

Onlangs kwam er nog een mail voorbij waarin werd gesteld dat de inschrijving bij zoekmachines zou verlopen. Als er niet betaald zou worden dan zou de website nergens meer in zoekmachines te vinden zijn. Complete onzin natuurlijk als je ook maar een beetje een idee hebt hoe zoekmachines werken. Maar als mensen hier totaal geen idee van hebben kan het zomaar zijn dat ze betalen om hun bedrijfje niet uit Google te laten verdwijnen.

Phishing
Een andere bekende vorm van online scam is “Phishing scam”, of kortweg “Phishing“. Bij Phishing scams proberen oplichters gevoelige informatie zoals inloggegevens van de bank of creditcardgegevens te achterhalen. Dit gebeurt vaak via een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website. Deze websites geven vaak ook nog de nodige virussen of malware mee om nog meer informatie te kunnen stelen van de PC van de onwetende bezoeker. Deze persoonsgegevens kunnen weer voor een leuk bedrag doorverkocht worden. Er zijn tegenwoordig ook al gevallen van phishing bekend via Twitter.

Webhosting
Er is nog een manier om met Phishing in aanraking te komen: via je eigen webhosting. Virussen proberen ook FTP gegevens af te luisteren om zo toegang te verkrijgen tot je webhostingpakket. Als dit gebeurt wordt er vaak een kwaadaardig script op je site gezet om informatie van al je bezoekers af te luisteren. Daarnaast worden er een paar nieuwe mappen aangemaakt met daarin: een Phishing website!
Op je eigen site merk je hier weinig van, maar oplichters kunnen mooi linken naar een vals inlogformulier van een bekende bank verstopt op jouw webhosting. Anoniem en wel zo goedkoop voor de oplichters! Je FTP wachtwoord wijzigen lost dit op als je ook je computer goed scant op virussen om herhaling te voorkomen.

Google houdt een lijst bij van websites waarop phishing is aangetroffen, en blokkeren deze sites in hun browser (Chrome). Deze lijst is openbaar. Wij lezen deze gegevens bijvoorbeeld regelmatig uit bij Google om te zien of er sprake is van Phishing op een website die gehost wordt door Argeweb. In dat geval kunnen we dit snel kenbaar maken bij de eigenaar en adviseren bij het verwijderen van de Phishing.

Gezond verstand
Krijg je vreemde verzoekjes binnen per mail? Gooi deze dan lekker weg, of vraag eerst je eigen provider om advies. Zorg voor een goede up-to-date virusscanner op je PC. Zo voorkom je er voor dat er ongewenste bestanden op je computer komen te staan die waardevolle privégegevens doorspelen. Onze overheid heeft ook wat basistips samengesteld om veilig te internetten. Maar de beste tip blijft het bekende cliché: gebruik je gezonde verstand!Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *