.Shop domeinnaam overtreft verwachtingen

Domeinnaam - 28 september 2016 - door Elmer Lijst

.Shop domein in nederland

Binnen een half uur nadat de nieuwe domeinnaam extensie beschikbaar werd om te registeren, waren er al 39.801 .shop domeinnamen geregistreerd. Twee uur later, waren het er maar liefst 45.427. Uit deze cijfers blijkt dat de .shop domeinnaam ongekend populair is.

Nederland loopt voorop

Niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland, is de .shop extensie zeer populair. Met 3000 domein registraties in het eerste half uur was Nederland goed voor 7,5 % van de .shop registraties wereldwijd. De Nederlandse economie maakt slechts 0,74% van de wereldeconomie uit, daarom valt te concluderen dat Nederland op het gebruik van e-commerce en de .shop domeinnaam vooruitloopt.

Uit onderzoek van hostingprovider Argeweb blijkt dat voornamelijk in provincies, zoals Noord-Holland (22,33%), Gelderland (20,87%) en Zuid-Holland (17,48%), veel .shop domeinnamen zijn geregistreerd. Minder populair is de extensie in Friesland (0,46%), Zeeland (0,49%) en Flevoland (0,52%).

Merknamen

De .shop extensie is geliefd bij grote bedrijven. Circa 1.000 merken, zoals Apple Nike, IKEA, Philips, eBay en Mediamarkt hebben hun .shop domeinnaam in de zogenoemde sunrise fase voor merknaamhouders, al veilig gesteld. Het valt op dat in Nederland onder andere een aantal bouwmarkten, supermarkten en kledingwinkels nog geen .shop domeinnaam hebben geregistreerd, of dat hun domeinnaam op naam staat van een zogenaamde gelukszoeker. Iemand die hoopt deze domeinnaam te kunnen doorverkopen voor een aanzienlijk hoog bedrag.

Sex.shop

Gelukszoekers registreren niet alleen merknamen, maar hebben ook massaal geaasd op de felbegeerde sex.shop domeinnaam. Het lijkt er echter op dat GMO (de uitgever van de .shop domeinnaam) deze domeinnaam in eigen beheer heeft gehouden om deze vervolgens via een veiling aan te bieden. In het verleden is sex.com voor $14 miljoen verkocht. GMO kan dan waarschijnlijk ook een aanzienlijk bedrag tegemoet zien voor de domeinnaam sex.shop.

Reden om .shop te registreren

Hostingprovider Argeweb deed onderzoek onder alle actieve .shop domeinnaam registraties van haar klanten. De vraag die werd gesteld: ‘Wat is de belangrijkste reden om een .shop domeinnaam te registreren?’. Het beginnen van een professionele website, was met 42,9% het meest gegeven antwoord. Daarnaast gaf 33,3% van de klanten aan dat zij hun bedrijfsnaam wilden beschermen en de .shop domeinnaam dus hebben geregistreerd, voordat een ander dit doet. In 14,3% van de gevallen is het argument dat een .shop domeinnaam wereldwijde bekendheid genereert, voor klanten van doorslaggevend belang. Tot slot heeft 9,5% een overige reden om een .shop domeinnaam te registreren.

Boven verwachting

Hostingprovider Argeweb is zeer tevreden met het aantal registraties en de populariteit van de .shop extensie. ‘Wij hadden van tevoren al verwacht dat er veel .shop domeinnamen geregistreerd zouden worden. Deze extensie biedt een unieke kans voor (online) ondernemers. Dat het echter zo’n vaart zou lopen, hadden wij ook niet verwacht.’, aldus Koen van Deudekom, directeur Argeweb.

infographic_shop_domeinnaam

 


avatar

Over Elmer Lijst

Elmer Lijst is Online Marketeer bij Argeweb met een grote passie voor website- en conversie optimalisatie, SEO en SEA. Daarnaast houdt hij zich bezig met alles omtrent productlanceringen en weet hij als geen ander producten en diensten op een creatieve manier onder de aandacht te brengen.

Reacties zijn gesloten.