Vandaag is het ‘Wereld IPv6-dag’

Argeweb - 8 juni 2011 - door Argeweb

Vandaag is het `Wereld IPv6-dag`. Deze wereldwijde dag is bedoeld om aandacht te vragen voor het opraken van de oude reeks internetadressen (IPv4) en de noodzaak van snelle invoering van nieuwe internetadressen (IPv6). IPv6 is een nieuwe versie van het Internet Protocol, een protocol voor het verzenden van data op internet.

Groei van internet
Door een groeiend gebruik van het internet raakt de huidige wereldwijde voorraad IPv4-internetadressen (Internet Protocol versie 4) op. Het internet blijft werken, maar voor een verdere groei van internet en innovatie is een snelle uitrol van de nieuwe adresreeks (IPv6) van belang. Willen we na 2011 bijvoorbeeld kunnen bellen via internet met iemand in China die alleen gebruikt maakt van IPv6, dan moeten servers en routers in Nederland aangepast zijn om IPv6 te kunnen gebruiken.

Taskforce IPv6
De IPv6 Taskforce draagt bij aan bewustwording over de noodzaak over te schakelen op IPv6 door het ondersteunen van. De Taskforce concentreert zich, naast het bedrijfsleven in het algemeen, op de ondersteuning van de uitrol van IPv6 binnen het MKB en overheidsorganisaties.

De noodzaak om de invoering van IPv6 te versnellen blijkt ook uit een nieuwe meting die TNO heeft uitgevoerd. Uit de vorige meting bleek dat de meeste ISP’s en mobiele operators in Nederland zich voorbereiden op IPv6, maar dat de beschikbaarheid van content en diensten via IPv6 moet verbeteren. De derde meting geeft aan dat het daadwerkelijk gebruik van IPv6 (websites en aansluitingen) in Nederland en Europa licht groeit, maar nog niet in verhouding staat tot de snelheid waarmee de adressen opraken. Nederland scoort over de hele linie gemiddeld in vergelijking tot andere Europese landen.

Google, Facebook en Yahoo! 24 uur lang bereikbaar
Aanbieders als Google, Facebook en Yahoo! maken hun website op 8 juni 24 uur lang bereikbaar via IPv6. De dag wordt georganiseerd door de Internet Society (ISOC). De IPv6 dag heeft als doel om zoveel mogelijk partijen ervaring op te laten doen met IPv6. Onder de honderden websites zijn ook Nederlandse websites vertegenwoordigd.

Gebruik ik nu IPv4 of IPv6?
Er wordt nu IPv4 voor je verbinding met internet gebruikt. Als je niet weet of je gebruik maakt van IPv6 of er nog nooit van gehoord heeft dan maak je nu nog geen gebruik van IPv6. In de toekomst gaat je verbinding met internet zowel IPv4 als IPv6 gebruiken. Via deze tool van Google kun je controleren of je nu IPv6 gebruikt.

IPv6 en Argeweb
Wij zijn druk bezig met het uitbreiden van ons netwerk, zodat wij ook IPv6 adressen kunnen koppelen aan domeinnamen. Ons netwerk is in principe klaar voor IPv6, de DNS servers ondersteunen al tijden het aanmaken van IPv6 records (de zogenaamde AAAA records). In de nabije toekomst zullen de overige diensten ook van IPv6 adressen worden voorzien.Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *