Verschillende fases new gTLD’s

Domeinnaam - 16 januari 2014 - door Argeweb

gtldsDe eerste tientallen new gTLD’s zijn op de markt gekomen. Het kan zijn dat de introductie van deze extensies redelijk geruisloos aan je voorbij is gegaan. Op de eerste plaats zijn het nog niet de meest interessante gTLD’s met bijvoorbeeld .bike, .guru en .lighting. De echte knallers, zoals .web, .shop, .site en .app laten nog even op zich wachten.

De andere reden dat de introductie van de eerste gTLD’s nog weinig aandacht heeft, is het feit dat elke new gTLD eerst begint in een zogenaamde Sunrise fase. In deze fase krijgen houders van een merknaam voorrang. Deze merknaam moet dan wel gevalideerd zijn door het Trademark Clearinghouse. Na de Sunrise fase komt bij sommige gTLD’s een Landrush fase, waarin je (meestal tegen een non refundable vergoeding) voorrang krijgt op het grote publiek. Als er meerdere inschrijvingen zijn voor dezelfde domeinnaam in de Landrush fase wordt er een veiling gestart. Hierbij geldt uiteraard dat de hoogste bieder de domeinnaam krijgt. Na de Landrush komt de gTLD op de markt voor het grote publiek in de General Availability-fase. Deze fase wordt vaak nog in tweeën gesplitst, waarbij je in de eerste zeven dagen een hogere prijs betaalt dan daarna. Begrijp je het nog? Geen nood, hieronder leg ik de verschillende fases één voor één uit.

Belangrijk om te weten is dat de uitgevende partijen (registries) op veel vlakken vrijheid krijgen over de uitrol van hun gTLD. Daardoor kunnen de prijzen en voorwaarden bij elke gTLD verschillend zijn. De uitleg in dit artikel geldt voor de meeste extensies die op de markt komen, maar er komen ongetwijfeld uitzonderingen waarbij het net wat anders werkt.

Sunrise
Elke new gTLD begint verplicht in de Sunrise fase. In deze fase maken houders van een merknaam aanspraak op een domeinnaam. Heb je geen merknaam? Dan kom je niet in aanmerking voor de Sunrise fase en moet je wachten op het volgende moment: de Landrush fase.

Een belangrijke voorwaarde in de Sunrise fase is dat de aangevraagde domeinnaam exact voldoet aan de geregistreerde merknaam. Als je bijvoorbeeld de merknaam “NIKON” bezit en graag een domeinnaam hebt met de gTLD “.CAMERA”, dan kun je uitsluitend de domeinnaam “NIKON.CAMERA” aanvragen en niet “NIKONFOTO.CAMERA”.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat uw merknaam is gevalideerd door het Trademark Clearinghouse (TMCH). Deze organisatie is speciaal in het leven geroepen om merknamen te valideren voor de registratie van new gTLDs. Er zijn wereldwijd namelijk veel merkenbureaus die gemachtigd zijn om merknamen te registreren. TMCH is de partij die de echtheid van merknamen controleert. Aan deze validatie zijn kosten verbonden afhankelijk van de gekozen termijn:

1 jaar: $150
3 jaar: $435
5 jaar: $725

Als je merknaam eenmaal is gevalideerd door TMCH krijg je een zogenaamde Signed Mark Data (SMD) file. Daarmee kun je deelnemen aan de Sunrise fase van de door jou gewenste gTLD, zodra deze is gestart. Deze SMD file moet je doorgeven aan de partij waar je de domeinnaam aanvraagt. Dat zijn vaak gespecialiseerde tussenpartijen, zoals Argeweb.

Aan de Sunrise fase zit vrijwel altijd een zogenaamde ‘non refundable fee’ gekoppeld. Dat betekent dat je een vergoeding betaald, ongeacht of je de domeinnaam uiteindelijk krijgt. Als je de domeinnaam wel toegewezen krijgt, dan betaal je deze vergoeding naast de jaarlijkse registratieprijs. De uitgever van de gTLDs bepaalt zelf de non refundable fee, maar voor de eerste uitgegeven new gTLD’s geldt dat deze zo rond de $100 ligt.

Zo kun je wel concluderen dat het aanvragen van een domeinnaam in de Sunrise fase relatief duur is. Zo investeer je al in de TMCH registratie (minimaal $150) en de Sunrise (±$100) zonder dat je zekerheid hebt dat je de domeinnaam daadwerkelijk krijgt. Bij de Sunrise geldt meestal namelijk niet ‘wie het eerste komt, het eerst maalt’. Als er tussen de start- en einddatum van een Sunrise fase meerdere aanvragen zijn voor dezelfde domeinnaam wordt er een veiling georganiseerd. Wereldwijd kunnen bedrijven namelijk dezelfde merknaam hebben geregistreerd bij verschillende lokale merkenbureaus. Zoals je begrijpt kan de prijs die je in een veiling betaalt behoorlijk oplopen.

Landrush
Als je de door jou gewenste domeinnaam niet als merknaam hebt geregistreerd, kun je een poging doen in de Landrush fase. Hierin mag iedereen tussen de start- en einddatum van deze fase een domeinnaam, die nog niet tijdens de Sunrise is geregistreerd, aanvragen. Maar ook in deze fase betaal je een eenmalige non refundable fee. En mocht je dezelfde domeinnaam hebben gekozen als een (of meerdere) anderen, dan ga je ook hier een veiling in.

Eigenlijk werkt deze fase vrijwel identiek als de Sunrise, behalve dat je geen merknaam nodig hebt. Een fase waarin naar verwachting de meer generieke domeinnamen worden geregistreerd. De meeste registries slaan deze fase echter over en gaan na de Sunrise direct naar de General Availability.

General Availability Early Access Pricing
Deze General Availability is de eerste fase waarin het ‘wie het eerste komt, het eerst maalt’-principe geldt. Elke domeinnaam, die na de Sunrise en Landrush nog beschikbaar is, kan maar één keer aangevraagd worden en is daarna direct geregistreerd. In de meeste gevallen wordt deze fase echter gestart met een Early Access Pricing fase van zeven dagen.

Hierbij wordt het registreren van een domeinnaam met de betreffende extensie elke dag goedkoper. Of beter gezegd: de domeinnaam wordt elke dag minder duur. Hoe voordeliger de domeinnaam wordt, hoe groter de kans natuurlijk dat andere kapers op de kust de domeinnaam registreren. Donuts, een partij die veel nieuwe gTLD’s gaat uitgeven, hanteert de volgende aflopende prijsstelling:

Dag 1 $10.499
Dag 2 $2.599
Dag 3 $999
Dag 4 $549
Dag 5-7 $119

Deze eenmalige prijs betaal je naast je jaarlijkse registratiekosten. Als je de domeinnaam dus snel wilt registreren, moet je diep in de buidel tasten.

General Availability
Na deze zeven dagen van aflopende prijzen kan iedereen, zoals je bent gewend, elke beschikbare domeinnaam registreren tegen alleen de jaarlijkse registratieprijs van meestal een paar tientjes.

Conclusie
Er zijn dus nogal wat fases (Landrush en General Availability Early Access Pricing) in het leven geroepen, die qua opbouw niet verhullen dat er voornamelijk veel geld moet worden verdiend aan de nieuwe gTLD’s. Bij Argeweb hebben we daarom besloten alleen de Sunrise fase en General Availability aan te bieden. We denken daarmee onze klanten het beste te kunnen helpen.

Mocht je toch deel willen namen aan de Landrush of General Availability Early Access Pricing dan kun je telefonisch contact opnemen met Argeweb. Deze aanvragen nemen we in overleg in behandeling.

TLD
TLD staat voor Top Level Domain. Hiervoor worden ook vaak de termen ‘extensies’ of ‘domeinen’ voor gebruikt. Binnen de TLDs zijn twee belangrijke varianten. De eerste is de ccTLD wat staat voor country code Top Level Domains. Dit zijn de extensies die landen uitgeven, zoals .nl, .be en .de.

De tweede is de gTLD, generic Top Level Domain. Dit zijn extensies met generieke termen. Bekende voorbeelden hiervan zijn .com, .net en .mobi.

New gTLD/nieuwe gTLD
Voorheen was het uitsluitend aan ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), de organisatie die wereldwijd verantwoordelijk is voor het toekennen van domeinnamen, om te bepalen welke gTLDs er op de markt kwamen. Enige tijd geleden hebben ze echter besloten dat het voor elke instantie mogelijk is om een eigen gTLD te exploiteren. Voorheen was het voor de gewone sterveling alleen mogelijke om een domeinnaam op het tweede niveau te registreren, zoals www.uwnaam.com. Nu kan dat ook op het eerste niveau, zoals .uwnaam. Een alternatief voor .com, .net en .mobi. Een grote verandering in het landschap van domeinnamen.

Ondanks de hoge trajectkosten van minimaal $180.000 heeft ICANN duizenden aanvragen gehad voor nieuwe gTLDs. Een gedeelte hiervan (in ieder geval honderden) komt de komende jaren daadwerkelijk op de markt.Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *