Verwachtingen voor de .shop domeinnaam hooggespannen

Domeinnaam - 17 augustus 2016 - door Elmer Lijst

.Shop domeinnaam

De .shop domeinnaam extensie is de meest populaire nieuwe domeinnaam extensie en dat terwijl de extensie nog niet beschikbaar is voor iedereen. Dit blijkt uit onderzoek van Hostingprovider Argeweb. Vanaf volgende maand (om precies te zijn: 26 september 2016 om 17:00 uur) kan iedereen een .shop domeinnaam registreren.

.Shop: de meest geliefde extensie

Via voorregistratie.nl kon men de afgelopen maanden een domeinnaam met nieuwe extensie reserveren. Gelukszoekers en ondernemers hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt. Er zijn meer dan tienduizenden aanvragen ingeschoten.

Met 14% had de .shop extensie het grootste aandeel in de tienduizenden aanvragen. De verwachtingen van de .shop domeinnaam zijn daarom hoog, zeker als je kijkt naar het feit dat er meer dan 500 nieuwe domeinnaam extensies op de markt komen. De afgelopen maanden zijn domeinen als .amsterdam (26.934 stuks) .store (46.811) en .online (362.013) al zeer succesvol gebleken (bron: ntldstats).

Populaire nieuwe extensies

Elektronica meest populaire branche

De ondernemers die een .shop domeinnaam hebben gereserveerd komen uit veel verschillende branches. Vanzelfsprekend is het merendeel van de ondernemers actief in de detailhandel of groothandel. Van de aangevraagde domeinen is 20% gerelateerd aan mode en zelfs 25% aan consumenten elektronica, daarnaast zijn erotische getinte domeinnamen ‘hot’ onder de reserveringen.

Top 5 branches

 

  1. Consumenten elektronica
  2. Mode
  3. Sportartikelen
  4. Zakelijke dienstverlening
  5. Erotiek

Hoog percentage gelukszoekers

Het aantal gelukszoekers voor de .shop extensie is zeer hoog. Zo worden er veel merknamen gebruikt, denk aan Apple en Samsung. De gelukzoekers willen deze domeinnamen vervolgens weer voor veel geld doorverkopen. Echter, hebben zij een heel kleine kans om deze domeinnamen succesvol op hun naam te registreren. De meeste merknamen zijn beschermd via het Trademark Clearinghouse. Met de Trademark claims service wordt de houder van het merkenrecht op de hoogte gesteld van mogelijk inbreuk op het merkenrecht, wanneer iemand de domeinnaam probeert te registreren

Veel mogelijkheden met .shop

De mogelijkheden met de .shop extensie zijn eindeloos. De afgelopen jaren, tussen 2007 en 2015, is het aantal webshops verzesvoudigd in tal van verschillende branches. Dat is ook terug te zien in het hoge aantal aanvragen. De .shop extensie is erg gewild en breed inzetbaar voor elke webshop. Bedenk bijvoorbeeld laptop.shop voor een mooie landelijke campagne. Dat klinkt niet alleen goed, maar iedereen weet direct dat jij een webshop hebt waar je laptops verkoopt. Daarnaast is een goede domeinnaam met een .nl of .com extensie een stuk lastiger te vinden.

Hoge bedragen tijdens de veiling

Op 26 september gaat de extensie live, echter kan men vanaf nu al een .shop domeinnaam registreren in de sunrise fase. Deze fase is echter uitsluitend bedoeld voor houders van een merknaam die geregistreerd staat bij het Trademark Clearinghouse. Op die domeinnamen zit dus een eigendomsrecht. De fase hierna, de ‘Early access pricing’, start op 1 september. In deze fase (die loopt tot 26 september) krijgt men vroegtijdig de mogelijkheid om een geschikte domeinnaam te registreren.

Dure domeinnaam extensies

In deze fase wordt het registreren van een domeinnaam met de betreffende extensie elke dag goedkoper. Echter moet je in deze fase wel diep in de buidel tasten, een domeinnaam kost hier rond de €30.000,00.

Meer nieuwe extensies na .shop

Benieuwd welke extensies er binnenkort nog meer op de markt komen of gewoonweg nieuwsgierig naar meer cijfers over reeds uitgekomen extensies? Neem dan een kijkje op nTLDStats.


avatar

Over Elmer Lijst

Elmer Lijst is Online Marketeer bij Argeweb met een grote passie voor website- en conversie optimalisatie, SEO en SEA. Daarnaast houdt hij zich bezig met alles omtrent productlanceringen en weet hij als geen ander producten en diensten op een creatieve manier onder de aandacht te brengen.

Reacties zijn gesloten.