Wat is een SSL certificaat en hoe werkt het? [video]

SSL, Veiligheid - 7 augustus 2017 - door Jeffrey van Leeuwen

Sta jij er wel eens bij stil wat dat slot in je adresbalk is en wat deze eigenlijk aangeeft? Dat leg ik je graag uit in deze video.

Het slot betekent dat al het verkeer op een website wordt versleuteld met een SSL-certificaat. Dit is een klein gegevensbestand dat ervoor zorgt dat alle communicatie tussen de website en zijn bezoekers in een versleutelde vorm wordt verstuurd, zodat cybercriminelen deze niet zomaar kunnen lezen.

 Tip: let er dus altijd op of je dat groene slotje links van het internetadres in je browser ziet wanneer je bijvoorbeeld jouw financiële gegevens wilt achterlaten.

Hoe werkt zo’n versleuteling nu eigenlijk?

Stel je eens voor dat jij (de bezoeker) een geheim bericht naar iemand wilt sturen (de server), zonder dat de postbode het bericht kan ontcijferen. De ontvanger van het bericht geeft jou van tevoren een slot waarmee jij het bericht kunt verbergen. Vervolgens stuur je deze met de postbode naar de ontvanger toe. De ontvanger kan hierna met een sleutel die alleen hij heeft het bericht inzien.

In de praktijk is deze situatie vergelijkbaar, omdat de server waarop de website draait een privésleutel heeft waarmee het versleutelde verkeer ontcijferd kan worden. Omdat niemand anders deze sleutel heeft is jouw bericht volledig versleuteld.

Heb je een eigen website? Dan is het belangrijk om je website te voorzien van een veilige HTTPS verbinding met een SSL certificaat. Hiermee versleutel je al het verkeer op je website, kom je hoger in de zoekresultaten, straal je betrouwbaarheid uit en haal je meer succes uit je website. Bekijk hier de verschillende SSL certificaten.

 Reacties zijn gesloten.