Wat is SSL en wat zijn de voordelen?

SSL - 11 november 2015 - door Elmer Lijst

SSL op shared hosting

Argeweb biedt SSL aan op webhosting. Maar wat is SSL nu eigenlijk, hoe herken je een SSL beveiligde website en wat zijn de voordelen hiervan? 

Wat is SSL?

SSL is een beveiligingsprotocol dat zorgt voor een versleutelde verbinding tussen een webserver en een internetbrowser. Dit verzekert jou en jouw websitebezoekers dat alle gegevens, die tussen de webserver en browser worden verstuurd, geheim blijven voor tussenliggende partijen en niet gestolen kunnen worden.

Hoe kan ik mijn website met SSL beveiligen?

Om je website ook daadwerkelijk te beveiligen met SSL, heb je een SSL certificaat nodig. Het certificaat zorgt voor de versleuteling van de verbinding en voor het valideren van de identiteit van jouw website. Op deze manier blijven o.a. persoons-, adres- en betalingsgegevens van jouw websitebezoekers beschermd.

Hoe herken ik een SSL beveiligde website?

In de adresbalk zie je het volgende staan:

  • https:// in plaats van  http://
  • Er is een slotje zichtbaar

adresbalk ssl

Voordelen SSL certificaat

 

  1. Een SSL certificaat versterkt je positie in Google

Onderzoek van Searchmetrics toont aan dat websites met SSL hoger scoren in Google, dan sites zonder SSL. Een SSL certificaat is één van de rankingfactoren van Google en versterkt dus je positie.

SEO SSL certificaat verschil http en https

 

  1. Een SSL certificaat verhoogt de conversie van je website

Bezoekers zijn gewend geraakt aan de groene balk in de browser en herkennen dit als betrouwbaar. Omdat ze de site sneller vertrouwen zal ook de conversie op de website toenemen. Uit onderzoek van Globalsign blijkt dat ruim 28% van de bezoekers kijkt of er een groene balk is (EV certificaat werkt hierin het beste) en dat 84% van de bezoekers een verkoop niet afmaakt als de data onbeveiligd verzonden gaat worden. 9 van de 10 bezoekers vertrouwen een website sneller als er beveiligingsindicatoren te zien zijn (zoals SSL). 75% van de bezoekers zijn zich bewust van de beveiligingsrisico’s van het internet en 77% maakt zich druk over het feit dat hun data onderschept kan worden. Genoeg redenen dus om hier iets aan te doen!

 

  1. Een SSL certificaat beschermt de data van je bezoekers

Op elke site waar je je gegevens kunt achterlaten is het mogelijk de gegevens te onderscheppen als er geen SSL in gebruik is. Denk aan het invullen van een contactformulier, het plaatsen van een reservering of het doen van een online aankoop. Je wilt niet dat via jouw website je bezoekers opgelicht worden, waarna er vaak al snel misbruik gemaakt zal worden van hun gegevens, denk aan creditcardgegevens of identiteitsfraude.

Indien je via je website persoonsgegevens verwerkt, is het bij de wet verplicht (Wet bescherming persoonsgegevens) om dit veilig te verwerken volgens de middelen en technieken die algemeen voorhanden zijn, waaronder SSL. Quote ICTrecht: “U bent als webwinkelier verplicht de website op alle gebieden waar men persoonsgegevens invoert te beveiligen tegen misbruik hiervan. Dit betreft niet alleen het bestelproces, maar ook, zoals voor u van toepassing, contactformulieren. Indien u hier niet aan voldoet, kan dit een boete opleveren van maar liefst 4500 euro!”

Samengevat

Met een SSL certificaat krijg je meer traffic via Google, is de kans op succes (conversie) groter en bescherm je de data van je bezoekers.

Een SSL certificaat voor een enkel domein is al beschikbaar vanaf €1,95 per maand.


avatar

Over Elmer Lijst

Elmer Lijst is Online Marketeer bij Argeweb met een grote passie voor website- en conversie optimalisatie, SEO en SEA. Daarnaast houdt hij zich bezig met alles omtrent productlanceringen en weet hij als geen ander producten en diensten op een creatieve manier onder de aandacht te brengen.

Reacties zijn gesloten.