WordPress tweestapsverificatie plugin Clef stopt ermee

Wordpress - 7 maart 2017 - door Jeffrey van Leeuwen

clef wordpress plugin stopt

Op 6 maart j.l. kondigde Clef, de tweestapsverificatie plugin dat onder meer voor ruim 1 miljoen WordPress websites wordt gebruikt, aan binnen 3 maanden met hun dienst te stoppen. Wat betekent dit concreet voor website bezitters en hoe kun je ervoor zorgen dat ook na deze tijd het inloggen op jouw website net zo veilig blijft?

De aankondiging van Clef om met hun dienst te stoppen is voor een hoop mensen een verassing, waaronder voor ons. Tot 6 juni 2017 kan namelijk iedereen zonder problemen de applicatie gebruiken, maar hierna zal de dienst helaas niet langer werken. Ook de mobiele applicaties van Clef zullen vanaf dit moment niet langer op de Google Play en Apple App Store staan.

Alternatieven
Als Clef gebruiker zijn er gelukkig genoeg alternatieven. Je wilt per slot van rekening ook na 6 juni nog gewoon op een veilige manier kunnen inloggen op je website. Eén van deze alternatieven is Google Authenticator, waarmee op een eenvoudige manier een tweestapsverificatie wordt uitgevoerd via de mobiele telefoon. Deze applicatie genereert om de minuut een eenmalige code die alleen op jouw telefoon opgehaald kan worden. Deze code dient na het installeren en activeren van de Google Authenticator plugin bij het inloggen te worden ingevuld.

Een ander alternatief is Authy, dat wederom op basis van een mobiele telefoon werkt. Deze applicatie maakt het mogelijk om tweestapsverificatie op diverse manieren uit te voeren, waaronder via een code dat vergelijkbaar is met die van de Google Authenticator applicatie. Als je een oude telefoon gebruikt kan deze per SMS toegestuurd worden. Op nieuwe telefoons kan de applicatie de benodigde code zelf weergeven en is een SMS-bericht daarmee niet nodig.

Wat moet ik doen?
Als je momenteel Clef gebruikt is het noodzakelijk om voor 6 juni over te stappen op een alternatieve plugin voor tweestapsverificatie. Het overstappen zelf is vrij eenvoudig en kan gedaan worden door vanuit het WordPress-beheerderspaneel simpelweg de Clef-plugin uit te schakelen en vervolgens te verwijderen. Nadat dit gedaan is kan een vergelijkbare plugin worden geïnstalleerd. Zo ben je weer helemaal klaar om op een veilige manier in te loggen op jouw website!Reacties zijn gesloten.