Zelf een website maken met WordPress

Na het in dienst komen bij Argeweb kreeg ik de mogelijkheid om een website te bouwen. Deze kans greep ik met beide handen aan, zodat ik zou zien waar een klant allemaal mee te maken krijgt.

Aan de slag
Na het kopen van een domeinnaam en het webhosting pakket, was het tijd om WordPress te installeren. Dit was heel erg makkelijk met 1 druk op de knop via de Script Installer op de Customer Site.

Nu kon ik dus serieus aan de slag met het maken van een website.  Na het winnen van wat informatie bij enkele collega’s van de Service Desk en het installeren van een thema ben ik heel dapper begonnen. Het dashboard van WordPress is aardig gebruiksvriendelijk,  maar na enkele pagina’s op mijn website geplaatst te hebben liep ik vast. Hoe nu verder?

Alleen een blog?
WordPress is oorspronkelijk ontwikkeld als blog. Ik zag dus dat mensen op mijn website reacties konden plaatsen en zag ik een datum wanneer ik iets geplaatst had. Dit wilde ik dus helemaal niet! Ik ben gaan kijken op het Nederlandstalige forum van WordPress. Hier heb ik een aantal antwoorden gevonden. Maar ook heb ik af en toe zelf een vraag gesteld toen ik vast liep. Binnen enkele uren had ik dan een antwoord met een uitgebreid stappenplan voor in het dashboard. Goed geregeld dus!

Pagina’s en posts
Ik ben er uiteindelijk achter gekomen hoe je ervoor kunt zorgen dat je website een statische website wordt (dus waar geen reacties op geplaatst kunnen worden). Zo blijkt maar weer dat WordPress echt niet alleen geschikt is voor blogs, maar zeker ook voor statische websites! Wat is precies het verschil? Als je in WordPress een nieuw bericht aanmaakt komt hier een datum bij te staan. De berichten optie is dus handig voor een blog. Wil je dit niet kan je een pagina aanmaken, op die manier kan je een “gewone” website maken.

Plugins
Ook wilde ik een portfolio toevoegen op mijn website.  Maar wel zo, dat indien je op een foto klikt deze in een pop-up scherm komt en je direct verder kan bladeren. Hoofdbrekend hoe ik dit voor elkaar moest krijgen! Toen kwam ik in aanraking met plugins, een plugin is een soort klein programmaatje. De plugin bevat functionaliteiten waarmee je WordPress kunt uitbreiden. Zo zijn er ook plugins om een portfolio te plaatsen. Na er één uitgekozen te hebben via het Plugins menu was het met 1 druk op de knop geregeld en kon ik op de betreffende pagina de foto’s toevoegen!

Uiteindelijk heb ik de volgende plug-ins geïnstalleerd op mijn website:

– Contact form 7 – dit is een handig en simpel contactformulier
– Lightbox Gallery – hiermee heb ik mijn portfolio geplaatst

Er zijn er uiteindelijk zoveel te plaatsen maar ik heb ook geleerd, dat teveel plugins op je site de overzichtelijkheid niet altijd ten goed komt.

Mede door het forum, Youtube, Google en het zelf uit proberen ben ik al een heel stuk verder gekomen met het begrijpen van WordPress. Mijn conclusie na deze ervaring is dan ook: iedereen kan een website maken met WordPress! WordPress is redelijk eenvoudig voor een leek en met het forum is het voor iedereen toegankelijk.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *