Zeven nieuwe gTLDs

Domeinnaam - 21 november 2013 - door Argeweb

Onieuwe gTLD'snlangs werd de komst van de eerste vier nieuwe gTLDs aangekondigd, namelijk:

.САЙТ (Cyrillisch voor “.website”)
.ОНЛАЙН (Cyrillisch voor “.online”)
.شبكة  (Arabisch voor “.network”)
.游戏  (Chinees voor “.game”)

Op 26 november 2013 start echter de sunrise fase voor een zevental gTLDs die voor de westerse “ASCII-wereld” meer tot de verbeelding spreken, namelijk:

.BIKE
.CLOTHING
.GURU
.HOLDINGS
.PLUMBING
.SINGLES
.VENTURES

Donuts
Donuts is de registry voor deze zeven domeinnamen. Dat betekent dat zij de officiële partij zijn die deze domeinnamen mogen uitgeven.  Dat doen zijn met behulp van partners. Als aanvrager van een domeinnaam kun jij straks terecht bij bekende registratiebedrijven, zoals Argeweb.

De promotievideo op de website van Donuts geeft mooi in het kort aan wat nieuwe gTLDs betekenen voor de markt van domeinnamen.

Bekijk de video op Youtube (extern).

Sunrise
Alle nieuwe gTLDs worden eerst in een zogenaamde sunrise fase aangeboden. In deze fase hebben houders van een merknaam voorrang op het registreren van hun domeinnaam. Om mee te doen aan de sunrise fase is het wel noodzakelijk dat je merknaam is gevalideerd bij het Trademark Clearinghouse. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hier:

https://www.argeweb.nl/blog/trademark-clearinghouse/

Het kan zijn dat er wereldwijd meerdere houders van een identieke merknaam zijn, die dezelfde domeinnaam claimen in de sunrise fase. Bij deze zeven gTLDs geldt dan, dat er een veiling wordt georganiseerd voor de verschillende aanvragers. Bij andere gTLDs kan het ook zijn dat ze werken op basis van het ‘first come, first serve’-principe.

De sunrise fase van deze zeven gTLDs duurt van 26 november 2013 tot 24 januari 2014 (60 dagen).

Landrush
Na de sunrise fase start de landrush op 29 januari 2014 voor het grote publiek. Vanaf dit moment kan iedereen elke domeinnaam, die in de sunrise fase nog niet is toegewezen, registreren. Aan het registreren van deze domeinnamen zijn geen verdere restricties verbonden.

Argeweb
Argeweb gaat deze nieuwe gTLDs zo snel mogelijk na de start van de sunrise fase aanbieden. De prijzen hiervoor zijn op dit moment nog niet bekend, maar worden zo snel mogelijk gepubliceerd op www.argeweb.nl.

Toelichting op termen

TLD
TLD staat voor Top Level Domain. Hiervoor worden ook vaak de termen ‘extensies’ of ‘domeinen’ voor gebruikt. Binnen de TLDs zijn twee belangrijke varianten. De eerste is de ccTLD wat staat voor country code Top Level Domains. Dit zijn de extensies die landen uitgeven, zoals .nl, .be en .de.

De tweede is de gTLD, generic Top Level Domain. Dit zijn extensies met generieke termen. Bekende voorbeelden hiervan zijn .com, .net en .mobi.

New gTLD/nieuwe gTLD
Voorheen was het uitsluitend aan ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), de organisatie die wereldwijd verantwoordelijk is voor het toekennen van domeinnamen, om te bepalen welke gTLDs er op de markt kwamen. Enige tijd geleden hebben ze echter besloten dat het voor elke instantie mogelijk is om een eigen gTLD te exploiteren. Voorheen was het voor de gewone sterveling alleen mogelijke om een domeinnaam op het tweede niveau te registreren, zoals www.uwnaam.com. Nu kan dat ook op het eerste niveau, zoals .uwnaam. Een alternatief voor .com, .net en .mobi. Een grote verandering in het landschap van domeinnamen.

Ondanks de hoge trajectkosten van minimaal $180.000 heeft ICANN duizenden aanvragen gehad voor nieuwe gTLDs. Een gedeelte hiervan (in ieder geval honderden) komt de komende jaren daadwerkelijk op de markt.

ASCII
ASCII is code bestaande uit Latijnse letters, cijfers en leestekens.Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *