Domeinnaam checken

Met onze domeinnaam check kun je gratis controleren of je gewenste naam nog beschikbaar is. Als de domeincheck is afgerond krijg je de beschikbaarheid van je gekozen naam te zien. Hierbij zijn er verschillende uitkomsten mogelijk:

Registreren

Als het resultaat aangeeft dat je de naam kan registreren, is deze nog beschikbaar. Wanneer je de domeinnaam hebt geregistreerd, zorgen wij ervoor dat je domeinnaam beschikbaar komt in “Mijn Argeweb” om bijvoorbeeld aan Webhosting of een Microsoft 365 abonnement te koppelen.

Verhuizen

Met domeinnamen checken kan je tegenkomen dat deze te verhuizen is. Dit betekent dat die naam al geregistreerd is door iemand anders of door jezelf bij een andere hosting provider. Hierbij heb je twee opties: de domeinnaam overkopen van de eigenaar of als de domeinnaam van jou is, gratis je domeinnaam verhuizen naar Argeweb.

Bezet

Geeft de domeinnaam check aan dat de naam bezet is en is deze ook niet over te kopen? Dan blijven er twee opties over. De eerste is om een een andere domeinextensie te kiezen voor je domeinnaam. Vaak zijn nieuwere extensies nog wel beschikbaar. De tweede optie is om een andere naam te verzinnen waarbij je gewenste extensie wel beschikbaar is.

Veelgestelde vragen

Wanneer je een domeincheck uitvoert wordt de beschikbaarheid van de domeinnaam wereldwijd gecontroleerd. Het kan dus niet zo zijn dat in het ene land een naam bezet is en in het andere land beschikbaar.

Als de gewenste domeinnaam al bezet is, dan kun je proberen om de naam over te kopen. Soms kom je bij het intypen van de domeinnaam op een specifieke landingspagina terecht die helemaal is ingericht op de verkoop van het domein. Je vindt hier de gegevens die je nodig hebt om contact op te nemen met de eigenaar. Is dit niet geval? Dan kun je via SIDN.nl en WHOIS.com checken wie de eigenaar is.

Als je weet wie de eigenaar is, kun je een bod doen voor de overdracht. Mocht de houder akkoord gaan met je voorstel, dan is het verstandig dit vast te leggen in een overeenkomst. De overnamekosten zijn vaak hoger dan bij een normale registratie, zeker als het om een bekende domeinnaam gaat. Nadat de overname rond is, ontvang je van de partij waarvan je de domeinnaam hebt gekocht een verhuiscode. Deze kun je gebruiken om de domeinnaam naar Argeweb te verhuizen.

Als je een domeinnaam ziet die in quarantaine is, dan betekent dit dat deze is opgezegd en binnen 30 tot 40 dagen beschikbaar is om opnieuw te registreren. De eigenaar heeft binnen deze periode nog wel de tijd om de opzegging ongedaan te maken.