Wat is een VPS?

De afkorting VPS staat voor Virtual Private Server. De basis van een VPS is een zware fysieke server met veel CPU-kracht, geheugen en SSD harde schijven. Op deze fysieke server kunnen meerdere virtuele servers aangemaakt worden. Meerdere VPSen maken dus gebruik van de kracht van een fysieke server. Jouw VPS is daardoor ook makkelijk te upgraden.

Heb je bijvoorbeeld de behoefte aan meer geheugen, CPU of opslagruimte, dan is dit geen enkel probleem. Op je VPS is het vervolgens weer mogelijk om een eigen besturingssysteem (Linux/Windows) te installeren. Op je VPS heb je ook de mogelijkheid tot console toegang en kan je gratis een private network ontwikkelen.

Voordelen van een VPS

Volledige controle

Je kan zelf je pakket qua opslag en mogelijkheden bepalen. Door een controlepanel (DirectAdmin of Plesk) mee te bestellen kan je eenvoudig je hosting zaken regelen. Dit zorgt ervoor dat je met een VPS net zoveel flexibiliteit hebt als met dedicated hosting maar dan voordeliger.

Schaalbaar

Een VPS (virtual private server) heeft als voordeel dat deze schaalbaar is. In tegenstelling tot een fysieke server is het met een VPS mogelijk om eenvoudig en snel de capaciteit van bijvoorbeeld geheugen of opslag uit te breiden.

Kostenreductie

Wanneer je een fysieke server aanschaft zijn de investeringen veel hoger. Een VPS maakt gebruik van een grote centrale server met enorm veel capaciteit. Je investeringen zijn dus lager voor dezelfde capaciteit.

Onafhankelijk

Een VPS staat ook voor onafhankelijkheid. Bij webhosting deel je de webserver met andere klanten. Bij een VPS heb je een eigen server met IP adres.

Nadelen van een VPS

Onderhoud in eigen beheer

Het onderhoud van een VPS heb je in eigen beheer, je moet dus zelf zorgen dat je de updates doet op jouw server en dat de versies van je software up to date blijven.

Kosten hoger dan webhosting

De kosten van VPS zijn iets hoger dan van een webhosting pakket.

Veelgestelde vragen

De afkorting VPS staat voor Virtual Private Server, een VPS draait op een grote fysieke server waarvan een klein stukje van jou is. Dit kleine stukje ruimte (uw VPS) geeft jou grote mogelijkheden. Je kan kiezen uit je eigen OS en naar eigen hand de benodigde software installeren.

Een VLAN is een intern netwerk tussen verschillende VPSen. Je kan in feite de VPSen met elkaar in verbinding stellen. Zo kan je bijvoorbeeld een server gebruiken voor je bestanden en een server voor je database. De servers kunnen vervolgens intern met elkaar communiceren. Je kan op deze manier ook een fysieke scheiding maken tussen gegevens.

Je kan kiezen om je snapshot een dag of een week te behouden.

Je kan kiezen voor Windows Server of de Linux distributies Ubuntu, CentOS en Debian. Op deze servers kan je ook gebruik maken van een control panel. Wij bieden hiervoor Plesk of DirectAdmin aan.

Een VPS is een ideale optie voor MKB bedrijven die geen hoge investeringskosten willen hebben in fysieke hardware. Een VPS stelt je daarnaast vrij om aanvullende software te installeren. Werk je aan complexe websites met een redelijk aantal bezoekers of run je een webwinkel die steeds groter aan het worden is? Een VPS biedt dan in tegenstelling tot webhosting veel meer mogelijkheden. Wanneer je zelf jouw webshop bouwt zul je erachter komen dat je met een VPS in een handomdraai technische functies kan aanvullen. Mocht je een webbouwer inhuren die jouw website of webshop maakt, dan kan het een voordeel zijn om een VPS te bestellen. De webbouwer kan bijvoorbeeld direct aan de slag op jouw hosting omgeving voor het aanmaken van een database of het installeren van een bepaalde applicatie. Dit heeft weer als voordeel dat je kan besparen op het aantal werkuren.