Academy

Wat is Phishing en hoe voorkom je om opgelicht te worden?

Het komt steeds vaker voor dat internetcriminelen nep emails versturen, waarbij het lijkt dat ze van een bedrijf komen waar jij zaken mee doet of eens iets gekocht hebt. Dit soort emails wordt phishing genoemd, omdat de crimineel aan het ‘vissen’ is naar je gegevens.

Ook bij Argeweb komt het voor dat er phishing rondgaat waarbij de crimineel doet alsof hij Argeweb is. We willen je in dit artikel daarom uitleggen hoe je phishing kan herkennen en tips geven hoe je voorkomt om opgelicht te worden.

Waar herken je phishing aan?

Het doel van de internetcrimineel is om jou op een bepaalde link te laten klikken, je logingegevens achter te laten of een betaalverzoek uit te laten voeren. Zodra je dit doet, heeft hij vrij spel om veel geld te stelen of andere narigheid uit te halen. Je moet vooral opletten als:

  • Er wordt gevraagd om geld over te maken
  • Je moet inloggen of je persoonsgegevens mailen
  • Er haast bij is

Ziet de e-mail er dus verdacht uit? Klik nergens op, ook geen bijlagen.

Wat kan je controleren?

Bij een verdachte e-mail kan je meerdere dingen controleren:

  • Check de afzender van de e-mail. Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met de klantenservice van het desbetreffende bedrijf om te achterhalen of de e-mail echt van hun afkomstig is.
  • Krijg je een onverwacht betaalverzoek van een bekende of een bedrijf? Betaal nooit zomaar en bel ze op om te vragen of het klopt.
  • Vertrouw je een link niet? Dan kan je de link controleren op https://checkjelinkje.nl/ om te kijken of de link veilig is.

Heb je toch geklikt of gegevens achtergelaten?

Mocht je alleen op een link geklikt hebben, dan zijn je gegevens niet achterhaalt. Wel zou het kunnen dat er malware of virussen zijn geplaatst op je computer. Daarom moet je de computer direct scannen met een anti-virus scanner.

Wanneer je gegevens hebt achter gelaten op een phishing website is het noodzakelijk om per direct je wachtwoord te veranderen. Heb je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor andere accounts? Ook daar moet je meteen de wachtwoorden aanpassen. Bovendien raden we aan om je computer te scannen op virussen en malware.

Mocht je meer informatie willen over phishing verwijzen we je door naar https://veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk/

Share
Published by
Jelle

Recent Posts

Wat is webhosting nou precies?

Wat is webhosting? Kort gezegd, hosting is het huren van een stukje opslagruimte op het internet dat wordt gebruikt voor…

10 redenen voor Windows op je VPS

Als je een VPS wil, moet je allereerst bepalen welk besturingssysteem je erop wil draaien. In de praktijk is de…

8 tips voor Windows Server 2016

Met een standaard installatie van Windows Server 2016 op je VPS heb je een goed draaiend systeem, waar je meteen…

Handige software voor je Windows VPS

Microsoft levert allerlei software om het werk lichter te maken. Voor meer specifieke zaken zijn er daarnaast tal van handige…

5 redenen voor een voorjaarsschoonmaak van jouw apparaat

Wanneer een apparaat trager wordt, denken we vaak aan het kopen van een nieuw apparaat. Soms hoef je alleen maar…

5 snelle en makkelijke manieren om identiteitsdiefstal te voorkomen

De diefstal van persoonlijke informatie kan kostbaar en stressvol zijn. In dit blog vertellen we hoe je de persoonlijke en…