Wat is Phishing en hoe voorkom je om opgelicht te worden?

voorkom phishing

Het komt steeds vaker voor dat internetcriminelen nep emails versturen, waarbij het lijkt dat ze van een bedrijf komen waar jij zaken mee doet of eens iets gekocht hebt. Dit soort emails wordt phishing genoemd, omdat de crimineel aan het ‘vissen’ is naar je gegevens.

Ook bij Argeweb komt het voor dat er phishing rondgaat waarbij de crimineel doet alsof hij Argeweb is. We willen je in dit artikel daarom uitleggen hoe je phishing kan herkennen en tips geven hoe je voorkomt om opgelicht te worden.

Waar herken je phishing aan?

Het doel van de internetcrimineel is om jou op een bepaalde link te laten klikken, je logingegevens achter te laten of een betaalverzoek uit te laten voeren. Zodra je dit doet, heeft hij vrij spel om veel geld te stelen of andere narigheid uit te halen. Je moet vooral opletten als:

  • Er wordt gevraagd om geld over te maken
  • Je moet inloggen of je persoonsgegevens mailen
  • Er haast bij is

Ziet de e-mail er dus verdacht uit? Klik nergens op, ook geen bijlagen.

Wat kan je controleren?

Bij een verdachte e-mail kan je meerdere dingen controleren:

  • Check de afzender van de e-mail. Bij twijfel kan je altijd contact opnemen met de klantenservice van het desbetreffende bedrijf om te achterhalen of de e-mail echt van hun afkomstig is.
  • Krijg je een onverwacht betaalverzoek van een bekende of een bedrijf? Betaal nooit zomaar en bel ze op om te vragen of het klopt.
  • Vertrouw je een link niet? Dan kan je de link controleren op https://checkjelinkje.nl/ om te kijken of de link veilig is.

Heb je toch geklikt of gegevens achtergelaten?

Mocht je alleen op een link geklikt hebben, dan zijn je gegevens niet achterhaalt. Wel zou het kunnen dat er malware of virussen zijn geplaatst op je computer. Daarom moet je de computer direct scannen met een anti-virus scanner.

Wanneer je gegevens hebt achter gelaten op een phishing website is het noodzakelijk om per direct je wachtwoord te veranderen. Heb je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor andere accounts? Ook daar moet je meteen de wachtwoorden aanpassen. Bovendien raden we aan om je computer te scannen op virussen en malware.

Mocht je meer informatie willen over phishing verwijzen we je door naar https://veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk/


avatar

Over Jelle

Jelle is Online Marketeer en Webmaster bij Argeweb. Naast het verbeteren van zoekmachine rankings, optimaliseert hij de website performance en conversie. Verder houdt hij zich bezig met affiliate-, content- en e-mailmarketing. Niets is te gek voor deze marketing duizendpoot.Reacties zijn gesloten.