5 snelle en makkelijke manieren om identiteitsdiefstal te voorkomen

De diefstal van persoonlijke informatie kan kostbaar en stressvol zijn. In dit blog vertellen we hoe je de persoonlijke en financiële impact van identiteitsdiefstal kunt voorkomen.

Identiteitsdiefstal is online gegaan

Identiteitsdiefstal vindt plaats wanneer criminelen de identiteit van een slachtoffer gebruiken om bijvoorbeeld dingen te kopen en in termijnen te betalen. Maar om dit te doen moeten criminelen eerst jouw persoonlijke gegevens stelen. Dit zijn bijvoorbeeld je naam, telefoonnummer, verjaardag, burgerservicenummer, adres en creditcardnummer.

Het internet is een perfecte plek om deze details te vinden; social media, shopping accounts en andere profielen staan er vol mee. Natuurlijk zijn ze niet zomaar toegankelijk voor iedereen. Maar cybercriminelen hebben meerdere manieren om informatie te stelen. Identiteitsgegevens die in enorme hoeveelheden online beschikbaar zijn maken het veel gemakkelijker om te gebruiken voor fraude, met een klein risico om gepakt te worden. Daarom gebeurt ID-diefstal veel online.

Ernstige en langdurige schade

Het herstellen van de schade van identiteitsdiefstal kost veel tijd en moeite. Sommige slachtoffers realiseren zich pas dat hun identiteit is gestolen wanneer ze rekeningen of contacten van debiteuren krijgen. Naast alle financiële kosten kan het ook emotioneel leed veroorzaken. Terwijl de criminelen weglopen met de winst, blijft het slachtoffer achter met alle gevolgen.

Iedereen kan slachtoffer worden van identiteitsdiefstal

Als het gaat om onze persoonlijke informatie online, denken veel mensen dat ze niets hebben dat de moeite waard is om te stelen. Of dat niemand de moeite zou nemen om zijn identiteit te stelen. Helaas kan dit niet verder van de waarheid zijn. Online criminelen zijn meedogenloos en jagen vaak op gemakkelijke doelen. Rijkdom of het gebrek daaraan van het slachtoffer voorkomt identiteitsdiefstal niet. Creditcards, persoonlijke leningen en overeenkomsten op afbetaling kunnen op naam van iedereen worden verkregen.

Maar om dat te doen, moeten criminelen eerst persoonlijke informatie stelen.

Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je identiteitsdiefstal minder waarschijnlijk maakt. Door de eenvoudige stappen hieronder te volgen, kun je jouw persoonlijke gegevens beschermen.

1. Stel jouw e-mailadres in onder 24/7 breach monitoring

De meeste online accounts worden gemaakt met een e-mailadres en een wachtwoord. Wanneer criminelen een online service binnendringen, proberen ze de persoonlijke informatie binnenin te stelen, zoals wachtwoorden en e-mailadressen. Als criminelen erin slagen om deze informatie in handen te krijgen, hebben ze toegang tot alle informatie in jouw account.

Als je niet op de hoogte bent van een datalek, kun je jezelf niet beschermen tegen de schade. Stel dus je e-mailadres in voor datalek monitoring. Wanneer een service te maken krijgt met een datalek, ontvang je een waarschuwing. Wanneer je je wachtwoord meteen wijzigt, blijven criminelen achter met je oude wachtwoord. Daar kunnen ze je gegevens niet mee stelen.

2. Gebruik unieke wachtwoorden

Wachtwoorden zijn sleutels tot persoonlijke informatie in online accounts. Bijna elke online service gebruikt ze om ongeautoriseerde toegang te beperken. Criminelen stelen wachtwoorden door datalekken, phishing, malware en het onderscheppen van webverkeer.

Gebruik unieke wachtwoorden om jouw persoonlijke gegevens online te beschermen. Door unieke wachtwoorden te gebruiken blijft de schade beperkt tot slechts één account. Wanneer je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt, hebben ze plotseling toegang tot al jouw accounts op het internet. 

Gebruik een wachtwoordmanager zodat je de unieke wachtwoorden kunt opslaan en ze altijd bij de hand hebt wanneer je ze nodig hebt. Gebruik een sterke wachtwoordgenerator om het zo veilig mogelijk te maken.

3. Gebruik antivirussoftware

Computervirussen en malware stelen persoonlijke informatie. Sommige registreren je toetsaanslagen wanneer je wachtwoorden typt. Anderen gaan door je cookies of de wachtwoorden die in je browser zijn opgeslagen. Voorkom dat ze jouw gegevens stelen met antivirussoftware. Het is gemakkelijker en veiliger om te voorkomen dan te genezen.

4. Wees voorzichtig bij het openen van links en bijlagen

Phishing betekent dat je wordt misleid om jouw persoonlijke gegevens aan criminelen te geven. Phishingsites, e-mails en berichten lijken vaak op een echt en bekend bedrijf. Ze kunnen er heel overtuigend uitzien. URL’s (het www.-adres van de pagina) op phishingsites kunnen slechts een verschil van één teken hebben met die van een echte site. Hetzelfde geldt voor e-mail afzenderadressen.

Wees dus voorzichtig. Klik niet op verdachte links en open niet zomaar bijlagen, vooral niet in e-mails. Ze kunnen leiden naar phishingsites en ook malware bevatten. En als je jouw inloggegevens invoert, kan de site-eigenaar deze vervolgens gebruiken voor identiteitsdiefstal. Controleer daarom altijd de afzender en de URL van de pagina voordat je gegevens invoert. 

5. Gebruik een VPN op openbare WiFi-netwerken

Het instellen van een openbare WiFi-hotspot is heel eenvoudig. Deze kun je gemakkelijk “Luchthaven WiFi” of “Hotelgast” noemen. Daarom kun je nooit weten of een openbaar wifi-netwerk veilig is. De netwerkeigenaar kan jouw gebruikersnamen, wachtwoorden, berichten en bankgegevens onderscheppen als je verbinding niet veilig is.

Met een VPN kun je elk WiFi-netwerk gebruiken zonder dat je zich zorgen hoeft te maken over criminelen die gegevens stelen. Een VPN versleutelt je webverkeer, zodat buitenstaanders jouw wachtwoorden en andere informatie er niet van kunnen stelen.

F-Secure TOTAL helpt identiteitsdiefstal te voorkomen

Als criminelen jouw persoonlijke gegevens hebben, kunnen ze je identiteit stelen. Identiteitsdiefstal is duur en het repareren duurt lang. Het voorkomen van identiteitsdiefstal kan geld en tijd besparen.

Het online beveiligingspakket F-Secure TOTAL helpt je identiteitsdiefstal te voorkomen:

✓ Monitoring van gegevensinbreuken (e-mailadressen, creditcards, paspoort) 

✓ Een wachtwoordmanager om sterke wachtwoorden te maken en op te slaan 

✓ Antivirus die phishing-websites blokkeert

✓ Een VPN om veilig op WiFi netwerken te internetten

Dit complete pakket maakt het stelen van jouw persoonlijke gegevens erg moeilijk. Bestel nu jouw F-Secure TOTAL


avatar

Over Jelle

Jelle is Online Marketeer en Webmaster bij Argeweb. Naast het verbeteren van zoekmachine rankings, optimaliseert hij de website performance en conversie. Verder houdt hij zich bezig met affiliate-, content- en e-mailmarketing. Niets is te gek voor deze marketing duizendpoot.Reacties zijn gesloten.