5 redenen voor een voorjaarsschoonmaak van jouw apparaat

voorjaarsschoonmaak

Wanneer een apparaat trager wordt, denken we vaak aan het kopen van een nieuw apparaat. Soms hoef je alleen maar je apparaat schoon te maken en de beveiliging te controleren. Ook verwijder je hiermee eventuele malware. Op die manier heb je alweer snel een goed werkend apparaat! 

5 voordelen voor het schoonmaken van je apparaten

1. Meer ruimte

Heeft je apparaat bijna geen ruimte meer? Het maakt niet uit hoeveel opslagruimte een apparaat heeft, na verloop van tijd begint het op te raken. Apps, app-gegevens, downloads, schermafbeeldingen, opgeslagen memes en andere inhoud beginnen je apparaat te vervuilen. Het kan zijn dat je geen nieuwe foto’s kunt maken of dat je geen nieuwe apps kunt installeren. Door de bezem erdoorheen te halen, komt er ruimte vrij voor nieuwe inhoud.

2. Snellere prestaties

Is je pc of telefoon langzamer aan dan voorheen? Dan zijn er waarschijnlijk te veel processen op de achtergrond actief, waardoor de prestaties van je apparaat afnemen. Als alternatief kan een virus dat op de achtergrond actief is, je apparaat ook vertragen. Wanneer je het opschoont, starten en werken apps sneller en soepeler.

3. Langere batterijduur

Een batterij die langer meegaat, wie wil dat niet? Het schoonmaken van je apparaat verlengt de levensduur van je batterij. Onnodige apps en processen verbruiken de batterij van jouw apparaat. Dat geldt ook voor malware. Door deze te verwijderen, hoef je minder vaak op te laden. En dat klinkt ons als muziek in de oren.

4. Minder privacyrisico’s

Veel apps worden op de achtergrond uitgevoerd, zelfs als je ze niet actief gebruikt. Ze hebben mogelijk toegang tot gebruikersgegevens, zoals locatie, contacten, browsegeschiedenis, foto’s, enz. Door onnodige apps te verwijderen maak je ruimte vrij en verwijder je de kans op ongewenste gegevensverzameling.

5. Bespaar geld

Wanneer je jouw apparaat verzorgt en schoon houdt, gaat deze langer mee. En nieuwe apparaten kunnen duur zijn. Iedere 3 jaar een telefoon kopen in plaats van elke 2 jaar, bespaart geld. Vooral als er veel apparaten in jouw huishouden zijn. Bovendien is het verlengen van de levensduur van het apparaat milieuvriendelijk.

Zo maak je jouw toestel schoon

In enkele simpele stappen heb je al een sneller apparaat met voldoende opslagruimte. We hebben een aantal tips voor je verzameld.

• Foto’s en video’s nemen meestal de meeste ruimte in beslag. Doorloop ze in je galerij en verwijder afzonderlijk degene die je niet meer nodig hebt. Houd je vinger op een afbeelding op je telefoon of tablet, zodat je veel afbeeldingen tegelijk kunt selecteren.

• Een snellere manier om ruimte vrij te maken, is door al je foto’s en video’s naar een andere harde schijf of cloudservice te verplaatsen. Je kunt ze dan helemaal van je apparaat verwijderen. Op deze manier kun je echter ook onnodige afbeeldingen verplaatsen, zoals screenshots, slechte foto’s, etc.

• Verwijder apps die je niet gebruikt. Als je het later nodig hebt, kun je het altijd opnieuw installeren. Dus ga je gang en verwijder elke app die je niet relevant vindt.

• Open je downloadmap en controleer wat daarin staat. De kans is groot dat je veel dingen zult vinden die je kunt verwijderen.

• Wis je gegevens in de cache uit apps en browsers. Deze gegevens worden bewaard om een snellere verwerking mogelijk te maken. Na verloop van tijd klopt het echter allemaal en loopt je systeem vast. Je kunt gegevens in de cache wissen via de geheugeninstellingen van je telefoon.

• Voer een volledige scan uit met een antivirusprogramma om virussen en malware te verwijderen. Op pc kun je F-Secure Online Scanner gratis gebruiken. Installeer een antivirusprogramma op al je apparaten om nieuwe infecties te voorkomen.

Goed voor je apparaat zorgen, betekent ook dat je het beschermt

Aangezien virussen en malware jouw apparaat kunnen vertragen, werkt je apparaat soepeler wanneer je deze verwijdert. Daarom is het uitvoeren van een beveiligingscontrole van cruciaal belang bij de voorjaarsschoonmaak van je apparaat. Maar met het opschonen van je apparaat van potentiële malware reageer je enkel op bestaande bedreigingen. Je pas opgeschoonde apparaten bescherm je tegen toekomstige bedreigingen met een antivirusprogramma. Met een beveiligd apparaat hoef je je geen zorgen te maken over beveiligingsproblemen. Wanneer je beveiligingssoftware installeert, detecteert deze automatisch of er malware op jouw apparaat staat. Zo wordt de voorjaarsschoonmaak van je toestel makkelijker en bescherm je jezelf ook nog eens online. Een win-win situatie!

Alle bescherming die je nodig hebt

Met F-Secure Total beveilig je alle digitale momenten op pc, Mac, iPhone en Android-apparaten. Hier zijn enkele hoogtepunten van hoe het je beschermt:

• Antivirus beschermt je net opgeschoonde apparaat tegen malware en schadelijke koppelingen.

• Bankbescherming beschermt jouw geld online door veilig bankieren en winkelen te garanderen.

• Met gezinsbescherming hoef je je zich geen zorgen te maken of jouw kind te veel online is en verkeerde content ziet.

• Met VPN bescherm je jouw privacy en surf je anoniem online.

• Met Identiteitsmonitoring bescherm je jouw online identiteit en word je geïnformeerd wanneer je persoonlijke gegevens opduiken door een datalek.


avatar

Over Jelle

Jelle is Online Marketeer en Webmaster bij Argeweb. Naast het verbeteren van zoekmachine rankings, optimaliseert hij de website performance en conversie. Verder houdt hij zich bezig met affiliate-, content- en e-mailmarketing. Niets is te gek voor deze marketing duizendpoot.Reacties zijn gesloten.