Kies je voor IMAP of POP3 bij je e-mail hosting?

imap pop3 email hosting

Bij het instellen van je e-mail hosting mailbox, krijg je de keuze tussen IMAP en POP3. Dit zijn voor velen onbekende termen, wat het lastig maakt om een weloverwogen keuze te maken.

Daarom leggen we je in dit artikel uit wat de verschillen tussen IMAP en POP3 zijn en wat de voor- en nadelen zijn van beide opties.

De verschillen tussen IMAP en POP3

Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat bij IMAP alle e-mails opgeslagen staan op de mailserver van de hosting provider, terwijl bij POP3 alles opgeslagen wordt op je eigen computer.

Omdat bij IMAP je gegevens op een mailserver staan, loop je minder risico op dataverlies. Als je eigen computer namelijk crasht en je hebt je mailbox ingesteld via POP3, dan is er een kans dat je al je e-mails kwijt bent.

Voordelen POP3

POP3 heeft wel als voordeel dat je niet afhankelijk bent van de opslagruimte die je krijgt op de mailserver van je hosting provider.

Voor de meeste gebruikers is dit echter geen probleem, omdat je wel heel erg je best moet doen om een mailbox van een aantal GB vol te krijgen. Bovendien kan je altijd oude e-mails opruimen om weer ruimte vrij te maken.

Een ander voordeel van POP3 is dat alle e-mail die al opgeslagen staat op je computer, offline bekeken kan worden. Heb je dus ergens geen internet en moet je er een e-mail bijpakken? Dan is dat gewoon mogelijk.

Voordelen IMAP

Omdat bij IMAP alle e-mails opgeslagen worden op de mailserver, kan je de mailbox op meerdere apparaten tegelijk instellen. Zo heb je altijd je e-mails beschikbaar op elk apparaat.

Daarnaast hebben velen providers een webmail waarin je jouw mailbox kan gebruiken. Je hebt dan niet perse een ander emailprogramma nodig zoals Gmail of Outlook.

Het instellen van je mailbox

Wil je een Argeweb e-mail hosting mailbox instellen in een e-mailprogramma? Dan hebben we instructie artikelen voor de meest gebruikte e-mailprogramma’s waarmee je stapsgewijs je mailbox kan instellen:

Heb je nog vragen over IMAP of POP3? Of heb je hulp nodig bij het instellen van je mailbox? Neem dan contact op met onze blije support medewerkers.

Reacties zijn gesloten.