Vandaag staan we van 9:00 – 15:45 voor je klaar i.v.m. een bedrijfsbijeenkomst.

Cronjob instellen met SSH

Laatste update: 19 Aug 2020
Een Cronjob is een Unix commando dat een programma of script op een ingesteld tijdstip uitvoert. Middels een SSH verbinding kunnen Cronjobs middels ‘crontab’ worden ingesteld. Dit is bijvoorbeeld handig als u een PHP script automatisch op bepaalde data of tijdstip wilt laten uitvoeren. Met een SSH connectie kunt u Cronjobs geavanceerd instellen. Om hiervan gebruik te kunnen maken dient SSH te worden ingeschakeld op uw pakket. Dit kunt u doen door de volgende stappen te volgen. Indien u SSH al heeft ingeschakeld kunt u een aantal stappen overslaan door hier te klikken.

U logt in op Mijn Argeweb en gaat vervolgens naar 'Beheren' en daarna naar 'Webhosting'.

menu

U krijgt een lijst met uw domeinnamen te zien, zodat u vervolgens op de betreffende domeinnaam kunt klikken (dit ziet u alleen wanneer u meerdere webhosting pakketten heeft).

pakketten

U kunt in het rechtermenu gaan naar 'Geavanceerd' en vervolgens naar 'SSH'.

ssh in CS

U kunt op de optie ‘SSH aan’ klikken en vervolgens op 'opslaan'. U vindt op deze pagina ook de inloggegevens voor het opzetten van een SSH verbinding.

ssh aan

Nu SSH aan is gezet voor uw pakket kunt u verbinden met SSH. Hiervoor dient een programma te worden gebruikt welke verbinding maakt met de server. In dit voorbeeld wordt gebruik gemaakt van PuTTY.

Download: Putty

Voordat u een Cronjob kunt invoeren dient u eerst te weten hoe een Cronjob er uit hoort te zien. Hieronder vindt u een tabel die aangeeft hoe een Cronjob kan worden aangegeven.Als voorbeeld hebben wij een bestand geplaatst op ons webhosting pakket in de map 'public_html' met de naam ‘cronjobtest.php’. Als deze Cronjob elke 1e van de maand op 09:00 moet worden gestart zal de Cronjob er als volgt uit komen te zien.

0 9 1 * * /usr/local/bin/php /www/a/r/g/argewebdemo.nl/public_html/cronjobtest.php

Als eerst wordt de datum en het tijdstip aangeven, de opbouw hiervan kunt u terug vinden in de tabel hierboven. Na de tijd/datum wordt het pad van PHP aangegeven, dit is nodig omdat in deze Cronjob een PHP bestand moet worden uitgevoerd. Als laatste wordt het pad aangegeven van het bestand dat moet worden uitgevoerd, hierbij dient het volledige server pad te worden opgegeven. Het server pad kunt u op Mijn Argeweb terug vinden onder 'Pakket beheren' en vervolgens 'Pakket Details'.

Bovenstaand heb ik u laten zien hoe een Cronjob moet worden ingesteld. U kunt deze nu instellen. U kunt het programma PuTTY openen en dit zal er als volgt uitzien:U vult de 'Hostname' in zoals in de afbeelding weergegeven, hierna kunt u op 'Open' klikken. Een SSH verbinding wordt nu geopend, er zal worden gevraagd naar uw gebruikersnaam en wachtwoord (uw FTP inloggegevens). U bent nu ingelogd, om een Cronjob te kunnen instellen kunt u het volgende commando invoeren:

crontab eMet dit commando wordt het 'crontab' bestand geopend met de tekst editor VI. U kunt nu een Cronjob invoeren. Zoals aangegeven wordt er gebruik gemaakt van de tekst editor VI, om tekst te kunnen invoeren druk u de toets 'i' (Insert). U kunt nu de Cronjob invoeren dit zal er als volgt uit komen te zien.
Nadat u de Cronjob heeft ingevoerd kunt u op 'Esc' op uw toetsenbord drukken, zodat u uit 'Insert' modus gaat. Om het bestand op te slaan kunt u vervolgens het commando ‘:wq’ typen, dit ziet u ook in het voorbeeld hierboven.

Een .nl domein registreren? Eerste jaar slechts 3,99
Check mijn domein