Vandaag staan we van 9:00 – 15:45 voor je klaar i.v.m. een bedrijfsbijeenkomst.

Printscreen (screenshot) maken

Laatste update: 26 Feb 2020

Op deze pagina wordt uitgelegd hoe u een screenshot kunt maken van wat er op uw scherm te zien is. Een screenshot kunt u bijvoorbeeld gebruiken om een voorkomend probleem of betalingsbewijs te illustreren/verduidelijken (plaatje van maken).

Wanneer u een Windows-computer heeft met ten minste Windows Vista erop geïnstalleerd, dan is er standaard een knipprogramma geïnstalleerd welke u kunt gebruiken voor het maken van schermafbeeldingen. Om deze te bereiken kunt u de stappen uit dit artikel volgen.

 

Onderaan op uw toetsenbord zit een knop met het logo van Windows. Druk deze in.

Windows toets

Toets nu "knipprogramma” in in de zoekbalk. Indien u de Engelse versie van Windows hanteert, dan kunt u zoeken op "snipping tool”.

Knipprogramma

Zodra het programma is geopend kunt u links bovenin klikken op "nieuw”. U kunt nu met de muis een gedeelte van uw scherm selecteren waarvan u een afbeelding wenst te maken.

screenshot maken


 

Indien u geen knipprogramma op uw PC heeft, kunt u de volgende werkwijze volgen:


Stap 1
U heeft de Print Screen knop van uw toetsenbord nodig om een kopie te maken van wat er op uw scherm te zien is. Deze knop is meestal een van de bovenste knoppen op het toetsenbord en bevat de tekst "PrtScr/SysRq" of iets anders cryptisch.

  • Om een kopie van uw gehele scherm te maken drukt u enkel de Print Screen knop van uw toetsenbord in.
  • Om een kopie van enkel het actieve window te maken drukt u Alt en Print Screen tegelijk in.

Printscreen


Stap 2

Wanneer u Windows gebruikt, is Paint standaard geïnstalleerd en uitermate geschikt voor het maken van screenshots. Om dit programma op te starten doet u het volgende:

  • Klik op Start in uw windows Taskbar (NL: Taakbalk).

  • Vul bij "Programma's en bestanden zoeken" het woord Paint in en open het programma.

(Uiteraard is het ook mogelijk om hiervoor het programma Word te gebruiken.)


Stap 3
Om het screenshot vervolgens in Paint te plakken drukt u op uw toetsenbord de knoppen Control (Ctrl) en V tegelijk in. Sla daarna het document op zodat u deze per e-mail kunt versturen.

Een .nl domein registreren? Eerste jaar slechts 3,99
Check mijn domein