Vandaag staan we van 9:00 – 15:45 voor je klaar
Vandaag zijn we gesloten

Harddisk uitbreiden CentOS 8

Laatste update: 07 Aug 2020

Om de schijfruimte op een CentOS 8 VPS te upgraden dien je allereerst met SSH in te loggen op een gebruiker met root rechten. Voer vervolgens de volgende opdracht uit:

fdisk /dev/sda

Op dit moment zou je een welkomsttekst te zien moeten krijgen van de fdisk utility. Je wordt nu gevraagd om aparte commando’s op te geven binnen deze utility. Vul deze als volgt in:

n (nieuwe partitie)

p (primary partitie)

3 (derde partitie)

Vervolgens wordt gevraagd om een First Sector en een Second Sector op te geven. Vul in beide gevallen geen waarde in en klik in plaats daarvan op Enter. De standaard waardes, welke in dit geval prima zijn, worden dan gevraagd.

Je krijgt nu een bevestiging te zien dat de derde partitie is aangemaakt. Vervolgens wordt je weer om aparte commando’s gevraagd. Vul deze als volgt in:

t (type partitie)

3 (derde partitie)

8e (Linux LVM)

w (schrijft de aanpassingen weg en sluit de fdisk utility)

De fdisk utility zou nu gesloten moeten zijn. Het is nu de bedoeling om de nieuwe partitie actief te maken. Dit kan met een herstart van de VPS gedaan worden, maar ook kan de volgende opdracht worden uitgevoerd:

partprobe

De nieuwe partitie is nu actief. Voer nu de volgende vier opdrachten uit om de nieuwe partitie ook daadwerkelijk in gebruik te kunnen nemen:

pvcreate /dev/sda3

vgextend cl /dev/sda3

lvextend -l+100%FREE /dev/cl/root

xfs_growfs /

De schijfruimte is nu volledig toegekend en actief. Dit kun je controleren met behulp van de volgende opdracht:

df -h

Een .nl domein registreren? Eerste jaar slechts 3,99
Check mijn domein