Kiezen voor webhosting of een VPS

webhosting_of_vps
Je hebt een volledig plan voor je op tafel. Dit is het project waarmee jij jezelf op de digitale kaart van het internet zal zetten. Maar hoe krijg je dat project nu eigenlijk online, en wat heb je hier allemaal écht voor nodig? Bij Argeweb hebben we twee diensten waarmee jij je project online kan krijgen, namelijk ‘Webhosting’ en ‘VPS’. Dat klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar wat is het verschil tussen deze twee en wat kun je ermee?

Wat is webhosting?

Met webhosting krijg je van Argeweb een stukje van onze webserver. De volledige capaciteit van de webserver wordt met meerdere klanten gedeeld, de officiële term van de webhosting die wij aanbieden, is dan ook ‘Shared Hosting’, wat letterlijk vertaald wordt naar ‘Gedeelde Hosting’. Deze omgeving kun je vervolgens gebruiken om je website op te plaatsen via een FTP-programma naar keuze, zoals bijvoorbeeld FileZilla. Zodra je dit hebt gedaan staat je website online en kunnen internetgebruikers deze bekijken door met een internet browser naar je domeinnaam te surfen.

Voordelen van webhosting

De keuze voor een webhosting pakket moet een bewuste zijn, maar is in de meeste
gevallen wel de beste optie voor het hosten van een website. Er zijn hier meerdere redenen voor. Denk allereerst aan het feit dat je zelf geen technisch onderhoud hoeft te verrichten op de webserver. Er is dan ook geen gevorderde Linux kennis noodzakelijk om je website in de lucht te krijgen. Deze verantwoordelijkheid ligt namelijk bij Argeweb. Hierdoor kun je eenvoudig je website uploaden via een FTP-programma, nieuwe e-mail accounts aanmaken via ‘Mijn Argeweb’ of via diezelfde omgeving een redirect naar een andere locatie instellen.

Ook de prijzen van hostingpakketten liggen over het algemeen een stuk lager dan bij alternatieve hostingmogelijkheden. Dit komt omdat veel klanten tegelijk gebruik kunnen maken van dezelfde fysieke webserver. Krachtige software op ons platform maakt het mogelijk om onze webservers in kleine digitale stukjes op te delen en deze vervolgens te koppelen aan afgenomen hostingpakketten. Dit werkt zeer kostenbesparend, iets dat je uiteraard op je factuur terug kan zien.

Tot slot is het mogelijk om je hostingpakket eenvoudig uit te breiden. Heb je extra schijfruimte, een nieuwe MySQL database of extra dataverkeer nodig, dan kun je deze aan je abonnent toevoegen middels een upgrade. Op deze manier heb je volledige flexibiliteit zonder hier veel moeite voor te moeten doen.

Nadelen van webhosting

Een webhosting omgeving kan zeer kostenbesparend werken, zowel door de relatief lage prijs als door het feit dat je snel een website online kunt krijgen. Echter zijn er bij webhosting wel een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Het blijft een gedeelde omgeving, en dit betekent dat alle beschikbare systeembronnen van de webserver worden gedeeld met andere klanten op diezelfde server. Ook wordt het IP-adres gedeeld door alle gebruikers op diezelfde webserver, met uitzondering van websites die zijn uitgerust met een SSL certificaat.

Wat is een VPS?

Een VPS (Virtual Private Server) is een virtuele server waarop een besturingssysteem (Windows of Linux) geïnstalleerd kan worden. Deze draait op een fysieke server die geschikt is voor virtualisatie op basis van Microsoft’s Hyper-V technologie. Deze fysieke servers hebben erg veel rekenkracht en geheugen om virtuele machines te kunnen draaien. Zo wordt door Argeweb gebruikgemaakt van zware RAID controllers en de meest recente en extreem krachtige Intel Xeon CPU’s.

Voordelen van een VPS

Met VPS hosting bij Argeweb krijg je volledige controle over de virtuele server, waardoor deze net zo flexibel is als een fysieke server. Doordat je de volledige vrijheid hebt kun je zelf een besturingssysteem uitkiezen die op de VPS moet draaien, alsook welke software je hierop installeert. Dit zorgt ervoor dat je in principe met een VPS net zo veel flexibiliteit hebt als met dedicated hosting, zonder de kosten die deze dure hostingvorm met zich meebrengt.

Bij Argeweb kun je ervoor kiezen om Windows of Linux te installeren. Zo kun je kiezen uit onder andere besturingssystemen als Windows Server 2012 R2, CentOS en Ubuntu. Ook kun je ervoor kiezen om een beheeromgeving, zoals Plesk of DirectAdmin, te installeren bovenop het besturingssysteem. Op deze manier maak je het beheer van domeinnamen en hostingpakketten op je VPS een stuk gebruikersvriendelijker.

Tot slot kun je een VPS bij Argeweb op ieder gewenst moment opschalen naar varianten met meer rekenkracht, geheugen, schijfruimte en dataverkeer. Hier is in de meeste gevallen aan jouw kant vrijwel geen inspanning voor nodig, buiten het aanvragen van de upgrade.

Nadelen van een VPS

Het voornaamste voordeel van een VPS kan ook meteen het grootste nadeel zijn. Doordat je bij een VPS de volledige controle hebt neem je hiermee ook gelijk het onderhoud in handen. Het instellen van een hostingomgeving, het configureren van de mailserver, het opzetten van een goede beveiliging, het up-to-date houden van de VPS en het troubleshooten van eventuele problemen vallen in dit geval bij de klant. Het is daarom belangrijk dat je beschikt over de juiste vaardigheden om zelf een server te kunnen beheren, of iemand in dienst hebt die dit voor je kan doen.

Wat is nu de beste keuze?

Het antwoord op deze vraag is compleet afhankelijk van je persoonlijke prioriteiten. Wil je een website of webshop opzetten en verwacht je geen extreem hoge bezoekersaantallen, dan kun je waarschijnlijk het beste voor webhosting kiezen. Je krijgt dan de bestelde webruimte toegewezen en hebt de mogelijkheid om eenvoudig databases en nieuwe e-mail adressen aan te maken. Daarbij komt dat webhosting vaak goedkoper is dan alternatieve hostingmogelijkheden.

Gebruikt je website meer systeembronnen dan met webhosting beschikbaar zijn, wil je volledige controle over je hostingomgeving of wil je zelf de configuratie hiervan bepalen? Dan kun je het beste voor een VPS hosting kiezen. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat je hiermee ook meteen de verantwoordelijkheid voor het onderhoud ervan draagt. Dit geldt ook voor het troubleshooten van eventuele problemen die zich voordoen. Mocht je zelf geen ervaring hebben met het beheren van een webserver, dan is het noodzakelijk om hier iemand voor in dienst te hebben.

Conclusie

Hopelijk heb je aan de hand van dit artikel kunnen bepalen welke vorm van hosting voor jou het beste is.


avatar

Over Jeffrey van Leeuwen

Jeffrey is Team Leader bij de technische servicedesk van Argeweb.



Reacties zijn gesloten.