10 redenen voor Windows op je VPS

Als je een VPS wil, moet je allereerst bepalen welk besturingssysteem je erop wil draaien. In de praktijk is de keuze gelukkig beperkt tot slechts een tweetal: Windows of Linux distributies. Beide hebben hun sterke kanten en je kunt niet zonder meer zeggen welke de beste is. In dit artikel lees je op welke punten Windows goed scoort. 

Soms is de discussie tussen voorstanders van Linux en Windows vooral gebaseerd op een persoonlijke voorkeur. Daar is op zich niets mis mee, maar als je overweegt om een VPS in te zetten, is het verstandig om objectief te beoordelen welk systeem het beste past bij jouw doeleinden. Dan telt niet alleen welk systeem het voordeligst is. Andere factoren zijn net zo belangrijk en die bespreken we in dit artikel. 

1. Gebruikersvriendelijk 

Het Windows systeem is ontwikkeld als besturingssysteem voor de eindgebruiker. Daardoor is het heel toegankelijk en ook een beginnend systeembeheerder vindt er snel zijn weg in. Dat komt met name door de grafische interface. Bij Linux zie je juist dat serveromgevingen nog vaak op de commandoregel beheerd worden. Dat vereist meer tijd om je eigen te maken. Met Windows op je VPS heb je in dat opzicht een veel lagere drempel voor het beheer van je machine. 

2. Bekend systeem 

Doordat Windows begonnen is met de eindgebruiker als doelgroep, is het een heel populair systeem. Vrijwel iedereen heeft er op zijn minst een keer mee gewerkt. Dat maakt het beheer van je Windows VPS erg makkelijk. Als je er zelf de tijd niet meer voor hebt, vind je snel anderen die het van je kunnen overnemen.  

3. Brede ondersteuning 

De populariteit van Windows maakt ook dat de ondersteuning door softwareleveranciers erg goed is. Je kunt bijna stellen dat er geen applicatie is die niet op Windows draait. Mocht een bepaald softwarepakket echt alleen voor Linux of macOS geschikt zijn, dan zijn er genoeg alternatieven voor Windows met minstens dezelfde functionaliteit. 

4. Goede desktopintegratie 

Veel mensen gebruiken op hun laptop eveneens Windows. Vanuit die omgeving is het beheer van je Windows VPS goed geregeld en makkelijk. Je logt zo remote in en kunt op je Windows VPS werken alsof je op je lokale desktopomgeving bezig bent. Eigenlijk merk je nauwelijks dat je op een remote systeem werkt. 

5. Groot ecosysteem 

Omdat Microsoft een bijzonder grote onderneming is, heeft het veel meer op de rit gezet dan alleen het Windows besturingssysteem. Behalve natuurlijk allerlei applicaties heb je ook de beschikking over verschillende cloud diensten. Denk maar eens aan OneDrive, Office 365 of Azure. Omdat er één bedrijf achter de ontwikkeling van dit alles zit, werken die producten en diensten heel goed samen met je Windows VPS.  

6. Betrouwbare support 

Met Windows heb je een groot IT support team van Microsoft achter je staan. Die kunnen je met elk probleem helpen. Dat geldt niet alleen voor het besturingssysteem, maar ook voor de applicaties en diensten die zij leveren. In geval van Linux ben je sneller aangewezen op support vanuit de community. Die is natuurlijk niet per definitie minder, maar je kunt er geen eisen stellen of garanties verwachten. 

7. Geen keuzestress 

Hoewel Linux vaak wordt aangeprezen vanwege de vele installatiemogelijkheden en configuratie-opties, is dat niet per se voor iedereen een pluspunt. Vaak wil je iets dat, zonder lang te hoeven nadenken over tal van opties, meteen draaiende is. Dan zit je bij Windows goed. Vrijwel altijd draait alles correct met de standaard instellingen. Die hoeven nog niet optimaal te zijn, maar je bent wel meteen goed op weg. 

8. Veilig systeem 

Windows heeft nog steeds het imago van een onveilig systeem, maar het is qua security enorm vooruitgegaan. Met iedere nieuwe versie verhoogt Microsoft de robuustheid verder en met de huidige Windows versies haal je een veilig systeem in huis. Ook de automatische security updates dragen daartoe bij. Met een niet up-to-date of slecht geconfigureerd Linux systeem ben je vanuit security oogpunt verder van huis. 

9. Je hebt al Microsoft 

Dit klinkt misschien als een open deur, maar is het toch niet. Als je bijvoorbeeld van plan bent een .NET webomgeving te migreren naar je nieuwe VPS, dan is Windows simpelweg de logische keuze. Alles omzetten naar Mono, zodat de omgeving op Linux draait, is de moeite meestal niet waard. Het omgekeerde is eerder waar. Een typische webomgeving op Linux draait waarschijnlijk eveneens op een Windows VPS. 

10. De klant 

Als je de VPS commercieel gaat inzetten hangt de keuze voor het besturingssysteem ook samen met het type klant waarop je richt. In geval van bijvoorbeeld webdiensten aan het MKB voor kantoor of om online samen te werken, sta je sterk met producten als Microsoft SharePoint of Exchange. Daarvan is de acceptatiegraad immers hoog. Voor dergelijke producten is Windows op je VPS de enige keuze. 

Ga aan de slag met Windows VPS 

Je hebt nu gezien welke aandachtspunten je in mee moet nemen en waar Windows sterk op scoort. Bij Argeweb heb je een Windows VPS snel geregeld. Desgewenst rusten we die uit met bijvoorbeeld Plesk, zodat je nog makkelijker en veiliger webdiensten aan klanten kunt aanbieden. 


avatar

Over Jelle

Jelle is Online Marketeer en Webmaster bij Argeweb. Naast het verbeteren van zoekmachine rankings, optimaliseert hij de website performance en conversie. Verder houdt hij zich bezig met affiliate-, content- en e-mailmarketing. Niets is te gek voor deze marketing duizendpoot.Reacties zijn gesloten.