Wij vervangen CentOS 8 met AlmaLinux

Op 8 december 2020 kondigde softwarebedrijf Red Hat aan dat het verdere ontwikkeling van zijn gratis CentOS-besturingssysteem zou stoppen. In plaats daarvan zouden zij zich gaan richten op de eveneens gratis CentOS Stream, welke fundamenteel voor een andere markt bedoeld is. Voor het in 2014 uitgebrachte CentOS 7 zou dit qua van onderhoudsupdates geen verdere impact hebben (deze gaan tot en met juni 2024 door), maar het destijds 1 jaar oude CentOS 8 zou per eind 2021 niet meer worden ondersteund.

Vanzelfsprekend levert dit voor gebruikers van CentOS 8 een lastige keuze op, want de periode waarin zij (beveiligings)updates mochten verwachten werd ineens drastisch verkort. Dit besturingssysteem heeft Argeweb tot oktober 2021 aangeboden, maar is inmiddels uit voorzorg niet meer te bestellen. Klanten die voorheen bij ons een VPS met daarop CentOS 8 hebben besteld kunnen deze vanzelfsprekend wel blijven gebruiken. Echter neemt dit niet weg dat het per 1 januari 2022 niet langer verantwoord is om CentOS 8 op een productieomgeving te draaien. Daarom hebben wij nagedacht over een alternatief voor zowel bestaande als nieuwe klanten.

De beschikbare alternatieven waren onder meer CentOS Stream, AlmaLinux en Rocky Linux. Na het voorzichtig afwegen is onze keuze uiteindelijk uitgegaan naar AlmaLinux.

Wat zijn de redenen om AlmaLinux te kiezen?

  1. Simpelweg CentOS 8 converteren naar CentOS Stream vinden wij niet verantwoord. Daar waar CentOS een ‘downstream’ OS is van Red Hat Enterprise Linux (RHEL), is CentOS Stream een ‘upstream’ OS. Dit betekent dat ontwikkeling eerst op CentOS Stream plaatsvindt vóór de gebouwde broncode aan RHEL wordt toegevoegd, daar waar CentOS normaliter ná RHEL zijn updates ontvangt. CentOS Stream zal dus sneller nieuwe updates krijgen, maar ook nieuwe bugs die wellicht nooit in RHEL terecht zullen komen. Een upstream OS is op een productieplatform vaak niet gewenst.
  2. AlmaLinux is een gratis open-source OS dat gebaseerd is op de commerciële RHEL.
  3. AlmaLinux is gebouwd door CloudLinux, een bedrijf dat we al kennen van zijn commerciële CloudLinux OS, een besturingssysteem dat eveneens op RHEL is gebaseerd. Argeweb gebruikt CloudLinux OS voor zijn Linux webhostingplatform en heeft daarom veel ervaring met deze organisatie die dus ook het gratis AlmaLinux OS ontwikkelt.
  4. AlmaLinux heeft een grote organisatie (CloudLinux) achter zich die de middelen heeft om het besturingssysteem te onderhouden, daar waar Rocky Linux het voornamelijk van zijn gemeenschap moet hebben.

Gaat Argeweb dus AlmaLinux aanbieden?

Zeker, en dit doen we zelfs al! Bij zowel nieuwe als bestaande VPS’en is het mogelijk om voor AlmaLinux te kiezen. Heb je nog geen VPS of wil je simpelweg een nieuwe VPS met AlmaLinux bestellen, dan kun je dit doen via onze VPS-pagina. Heb je al een VPS met een ander besturingssysteem en wil je liever AlmaLinux gebruiken? Dan kun je een redeploy doen. Let alleen bij die laatste optie wel op dat de VPS opnieuw geïnstalleerd wordt. Sla alle belangrijke data dus eerst ergens anders op.

Kan ik mijn CentOS 8 VPS ook omzetten naar AlmaLinux?

Dat kan zeker, en het is ook nog eens super eenvoudig! Wij hebben dit uitgebreid getest en hebben geen enkele complicatie kunnen vinden bij en na het converteerproces. Wel is het goed om uit voorzorg toch even een snapshot te maken. Heb je dat gedaan? Uitstekend! Dan kun je met een gerust hart de volgende stappen volgen:

Log in als ‘root’ op jouw VPS en voer de volgende opdracht uit om het relevante installatiebestand te downloaden:

curl -O https://raw.githubusercontent.com/AlmaLinux/almalinux-deploy/master/almalinux-deploy.sh

Voer het installatiebestand vervolgens uit met de volgende opdracht:

sudo bash almalinux-deploy.sh

Nu is het slechts een kwestie van wachten totdat AlmaLinux is geïnstalleerd. Nadat de installatie voltooid is, controleer dan of AlmaLinux daadwerkelijk geïnstalleerd is:

cat /etc/redhat-release

Jouw VPS draait nu volledig op AlmaLinux 8! Het is overigens nog wel goed om te weten dat jouw Mijn Argeweb omgeving nog zal aangeven dat je een CentOS 8 VPS hebt (dat is immers de variant die je bij Argeweb hebt aangevraagd), maar op de achtergrond draait de VPS nu gewoon netjes op AlmaLinux!


avatar

Over Jeffrey van Leeuwen

Jeffrey is Team Leader bij de technische servicedesk van Argeweb.Reacties zijn gesloten.