Vandaag staan we van 9:00 – 15:45 voor je klaar i.v.m. een bedrijfsbijeenkomst.

Joomla website optimaliseren

Laatste update: 15 Sep 2020

Wat er in het vorige artikel besproken werd ( Een website maken met Joomla 3.0 ):

 

-Introductie Joomla

-Voordelen

-Thema instellen

-Menu items aanmaken

-Artikelen aanmaken

-Gebruikers toevoegen


 

Wat er in dit artikel besproken wordt:

-Waarom Joomla optimaliseren

-Hoe meet je de snelheid van je Joomla Site?

-Compressie (GZIP)

-Modules beperken

-Plaatje optimaliseren


 

 

Introductie

 

In dit artikel gaan we het hebben over het optimaliseren van een Joomla website. Waarom het handig is om Joomla te optimaliseren en wat de gevolgen hiervan zijn.

 

Wanneer u net bent begonnen met het bouwen van een Joomla website en mocht u nog met de handen in het haar zitten, dan raad ik u eerst het volgende artikel aan om even door te nemen. Hier wordt duidelijk in beschreven hoe u een begin kunt maken met het bouwen van een prachtige Joomla website.

 

Een website maken met Joomla 3.0

 

Hoe meet je de snelheid van je Joomla website?

Er zijn verschillende tools waarmee je de snelheid van je website kunt meten.

Met de website GTmetrix.com kunt u de performance van de website meten. GTmetrix biedt de mogelijkheid om ze samen te voegen en daarmee periodiek de performance van je website te laten meten. Met de gegenereerde rapporten krijg je advies op welke punten je de site kunt optimaliseren.

Compressie (GZIP)

U heeft de mogelijkheid om de pagina’s te comprimeren met een handige tool in Joomla genaamd GZIP. Dit kunt u aanzetten via de volgende weg.

 

In Joomla klikt u op ‘Systeem’ -> ‘Algemene instellingen’.

algemene_instellingen

Vervolgens klikt u op het tabblad ‘Server’. Op deze pagina kunt u GZIP pagina compressie aanzetten.

GZIP_paginacompressie

 

Modules beperken

Voor alle websites en dus ook voor Joomla geldt... des te minder data er van de server naar de browser verzonden hoeft te worden, des te sneller is de site bij de gebruiker in beeld. Om deze reden is het altijd aan te raden om het gebruik van het aantal modules in Joomla te beperken.

Ga dus goed na in de modules of u wel echt deze module nodig hebt voor uw website zodat deze niet onnodig geladen dient te worden. Dit scheelt aanzienlijke laadtijd van uw website.

Maak de Joomla template niet te complex. Ook hierin geldt, hoe complexer de template, hoe meer data er geladen dient te worden en dus ten koste gaat van de snelheid van de website. Gebruik dus regelmatig GTmetrix.com om de snelheid te meten.

 

Leer CSS en begrijp dat het als een waterval werkt waarmee je eerder ingestelde opmaak kunt overschrijven. Meerdere classes kunnen de opmaak van bijvoorbeeld een button bepalen.

 

Des te minder karakters in een bestand, des te kleiner het bestand. Micro-optimalisatie welke prima afgehandeld kan worden door plug-ins.

 

Plaatjes optimaliseren

Des te minder plaatjes in je content of template, des te minder bestanden er naar je browser gehaald worden, des te sneller is de site in beeld. Om plaatjes te optimaliseren kunt u de website smush.it gebruiken.

 

Met behulp van deze tips kunt u de website welke u maakt met behulp van Joomla veel sneller laden en laten reageren. Het benodigde aantal data zal geladen worden en niet meer zodat wat er nodig is, geladen wordt en meer niet.


 

 

Een .nl domein registreren? Eerste jaar slechts 3,99
Check mijn domein