9 webdesign trends van 2019 voor je website

webdesign trends 2019

Webdesign trends 2019

Elk jaar heeft zijn eigen trends op het gebied van (online) design en vormgeving. Het heeft iets weg van mode en seizoenen. Kleding, kleuren en stoffen verschillen per jaar en vaak met een terugkerende herkenbaarheid. Deze trends worden ook gebruikt voor het vormgeven van websites en webshops. Het gebruik van kleuren en lettertypes, maar ook stijlen, beweging, formaten en de invulling van een scherm horen hierbij. Ben je ook benieuwd welke trends 2019 voor ons in petto heeft? Hieronder vind je 9 trends op het gebied van design en de meeste daarvan vind je visueel terug in de afbeelding hierboven.

Open en luchtige designs

Nog niet zo lang geleden werd er veel gebruik gemaakt van frames om het gevoel van een afgewerkt ontwerp te krijgen. De laatste tijd is er een tendens geweest voor open, luchtige ontwerpen, die slechts een deel van het hele “plaatje” lijken te tonen. In 2019 verwachten we dat de frames volledig zullen verdwijnen. Websites zullen verrassende open en luchtige ontwerpen krijgen. Het hele scherm wordt daarbij gebruikt zonder kaders.

3D: meer mogelijkheden

Websites en 3D klinkt misschien wat vreemd, maar grafisch gezien zal het zeker verder doorzetten in de ontwerpen van 2019. 3D heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een vrij stabiele en aanhoudende trend. De technologieën evolueren vrij snel, waardoor grafische ontwerpers geweldige 3D-ontwerpen kunnen maken. Deze ontwerpen zullen vaker worden gebruikt in nieuwe websites. Typografie, een van de belangrijkste onderdelen van een website, zal ook profiteren van 3D technologie.

Vliegende & zwevende elementen

Vliegende auto’s zijn nog ver weg, maar het tijdperk van vliegende elementen in grafisch ontwerp is zeker aangekomen. Zwevende en bewegende onderdelen in een website ontwerp geven het gevoel van vrijheid weer. De trend tegen zwaartekracht bestaat natuurlijk al langer. Door gebruik te maken van schaduwen geef je bij een afbeelding het gevoel dat deze zweeft. Hiermee transformeer je een gewoon product eenvoudig in een speciaal product. We verwachten hier veel van in 2019.

Levendige kleuren: kleurenparadijs

Levendige kleurencombinaties, evenals dromerige kleurovergangen en -gradiënten, blijven trendy in 2019 en zullen nog levendiger worden. Het gebruik van futuristische kleuren om betoverende ontwerpen te creëren, spreekt echt tot de verbeelding van de ontwerper. Dit biedt overigens veel ruimte voor improvisatie. Deze kleurexplosies zullen worden gecombineerd met 3D-visuele technieken en levendige kleurovergangen om nog meer indruk te maken. Typografie is een groot deel van het grafisch ontwerp, dus ontwerpen met meerdere kleuren in typografie zullen zeker niet ontbreken in 2019.

Metaaleffect: goud, zilver, chroom

Goud gaat nooit uit de mode, maar in 2019 zullen we ook veel andere metalen elementen zien die in de ontwerpen zijn verwerkt, zoals zilver en chroom. Metalen elementen zullen de hele compositie naar een hoger niveau brengen, waardoor het er chic en exclusief uitziet. Het weergeven van verschillende metaal-glimmende kleureffecten geven het ontwerp een trendy uiterlijk. De klassieke combinatie blijft metallic op zwart en wit, maar in 2019 zien we ook veel goud op kleurrijke ontwerpen.

Vloeibaar en vloeibaar effect: laat het stromen!

Een van de gewaagde trends in de grafische vormgeving van 2019. Of het nu water, olie of een andere vloeibare substantie is, deze trend inspireert veel van de hedendaagse ontwerpen. Het feit dat vloeistoffen verschillende toestanden en diktes hebben, geeft de ontwerper de ruimte om te improviseren en hun composities verschillende unieke vloeistofeffecten te geven. Gecombineerd met open composities op volledige breedte, maken vloeibare texturen in webdesign de algehele look nog spannender. Zwevende elementen, futuristische kleuren en vloeibare effecten kan de hele compositie echt magisch en dromerig laten overkomen.

Max-typografie = Max-impact

Typografie is een bijna onlosmakelijk onderdeel van grafische ontwerpen. Bepaalde trends blijven soms jaren en andere verdwijnen vrij snel. Typografie is voorlopig een blijvertje en kan veel verschillende vormen aannemen. Het kan plat zijn of in 3D-vorm. Het kan vloeibaar of met een metaalachtig effect. Eén ding is zeker: typografie in de grafische ontwerptrends van 2019 zal zeker maximaal zijn.

Bovendien zal typografie actief bij het ontwerp worden betrokken. Grafische ontwerpers zullen ons verrassen met creatieve ontwerpen waarin typografie een actief onderdeel is van het ontwerp. Combinaties van verschillende lettertypes en formaten met verticaal, diagonaal en horizontaal gebruik en zelfs rommelige typografische looks zullen de norm zijn in 2019.

Outline typografie: vullingen niet toegestaan

Hoewel andere outline-elementen uit de mode lijken te zijn geraakt, wordt het in de typografie steeds populairder, dus we verwachten dat deze zeker zijn hoogtepunt zal bereiken. Grote outline-letters zullen vaak te zien zijn in websiteontwerpen van 2019.

Alternatieve kunst: strepen, vlekken en doodles

Niet dat klassieke illustraties ooit uit de mode raken, maar op de een of andere manier maakt het gebruik van alternatieve kunst het grafische ontwerp een stuk opvallender. En dat willen we als ontwerper bereiken: een opvallend design. In 2019 denken we dat op dit gebied veel improvisatie getoond zal worden. Freestyle illustraties en krabbels zijn leuk om naar te kijken. Voeg chaotische lijnen en kleurvlekken toe en je krijgt een kunstzinnig ogend ontwerp dat zeker indruk maakt.

Webdesign in 2019

De combinaties van trends, zoals het metaaleffect, selectie van kleuren en de unieke vormen en posities zorgen voor een spannend design. Neem deze trends mee bij het ontwerpen van je website maar vergeet niet dat het design moet passen bij je huisstijl en de doelgroep die je met je website aanspreekt. Probeer een mooie combinatie te maken, zodat je een fris en modern design hebt dat goed past bij je bedrijf en klanten.

Argeweb Design Service maakt gebruik van de nieuwste trends en technieken tijdens het realiseren van de websites voor onze klanten. Vind je het te ingewikkeld, twijfel je of ontbreekt het je aan de tijd om zelf een goede website te maken? Vraag vrijblijvend een offerte aan of lees meer informatie over onze webdesign service.


avatar

Over Jelle

Jelle is Online Marketeer en Webmaster bij Argeweb. Naast het verbeteren van zoekmachine rankings, optimaliseert hij de website performance en conversie. Verder houdt hij zich bezig met affiliate-, content- en e-mailmarketing. Niets is te gek voor deze marketing duizendpoot.Reacties zijn gesloten.