Meer weten over de .nu-extensie?

Het is hoog tijd om de .nu-extensie uitgebreid uit te lichten. De .nu-extensie werd voor het eerst geïntroduceerd in 1997 en is afkomstig van het half-onafhankelijke Polynesische eilandje Niue. Niue is een van de kleinste landen ter wereld met ongeveer 1800 inwoners. Ondanks dat het eilandje klein is en weinig inwoners heeft is het toch groot geworden door de .nu-extensie. Deze extensie is momenteel één van de meest populaire extensies wereldwijd.

Wie beheert de .nu-extensie?
In Nederland wordt .nl-extensie door de de SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) beheerd, in Niue wordt dat gedaan door de .NU Domain Ltd van Internet Users Society Niue. Wat interessant is om te weten is dat de overheid van Niue, de commerciële aanbieder NU Domain Ltd, zelf de .nu extensie boycot en zelf de voorkeur geeft aan de .com-extensie. Best gek eigenlijk! Helaas is niet bekend waarom de overheid van Niue de .nu-extensie boycot.

De .nu-extensie is wereldwijd om verschillende redenen populair
De .nu-extensie wordt het meest geregistreerd door onder andere Nederland, België, Scandinavië, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Brazilië en Frankrijk. De reden dat de extensie populair is in laatstgenoemde landen komt omdat ‘nu’ daar ‘naakt’ betekent en daarom vaak gebruikt wordt voor pornosites. Daarnaast wordt ‘nu’ in veel landen ook geassocieerd  met de betekenis ‘op dit moment’ en ‘onmiddellijk’.

Nog een reden waarom een .nu-domeinnaam door veel landen wordt geregistreerd is omdat dit een populair alternatief is voor de .com- en .net-extensie. ‘Nu’ wordt uitgesproken als het Engelse ‘new’ en wordt daarmee automatisch veel gebruikt voor nieuws websites.

In ons land wordt de .nu-extensie vaak geregistreerd omdat er makkelijk van een domeinnaam een hele zin te maken is zoals bijvoorbeeld: komje.nu, waarbenje.nu, leesdat.nu, helpmij.nu, bestel.nu en wiljeme.nu. Zo kan er dus heel makkelijk een duidelijke betekenis aan een domeinnaam worden gegeven, die ook weer gekoppeld kan worden aan andere domeinnamen die al in het bezit zijn. De zoekopdracht wordt daarmee vergroot en er zullen meer bezoekers op de URL’s zijn.

Wist je dat…
– je Niue uitspreekt als ‘Nie-oe-wee’;
– het eiland Niue niet onafhankelijk is, maar een vrije band heeft met Nieuw-Zeeland;
– Niue één van de grootste koraaleilanden ter wereld is;
– het ontdekt is door Captain Cook aan het eind van de 18e eeuw;
– de oorspronkelijke bewoners de migranten uit Tonga, Samoa en de Cook eilanden waren;
– Niue ook een leuk vakantieland is om te zwemmen met de dolfijnen en walvissen.


avatar

Over Jolanda Vijfvinkel

Jolanda is werkzaam op de afdeling Orderverwerking & Facturering en houdt zich dagelijks bezig met het afhandelen van klantvragen. Ook zorgt zij voor de verwerking van overdrachten, domeinverlengingen, domeinverhuizingen en opzeggen.Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *