Een .nl-domeinnaam verhuizen in 3 stappen

Vanaf vandaag zal er geen wachtperiode (5 dagen) meer zijn bij het verhuizen van .nl domeinnamen. Dit houdt in dat een verhuizing van een .nl domeinnaam direct na invoeren van de juiste token wordt doorgevoerd.

In de oude situatie ging na het indienen van een verhuisaanvraag een wachtperiode van vijf dagen in. Tijdens deze wachtperiode kon de oude provider de verhuizing accorderen en de nieuwe provider kon de verhuizing annuleren. In dit artikel staat beschreven hoe je in 3 stappen een .nl-domeinnaam zonder problemen kunt verhuizen volgens deze nieuwe procedure.

De verhuisprocedure voor .com/.net/.org/.biz/.info of .eu/.be werkt anders dan een .nl-domeinnaam. Domeinnaam verhuizen.

Verhuisprocedure .nl-domeinnaam

Indien je een domeinnaam wilt verhuizen naar een andere provider, dan moeten de website en e-mail natuurlijk wel goed blijven werken. De procedure voor het verhuizen van een .nl-domeinnaam is altijd hetzelfde. Elke provider gaat er echter net wat anders mee om.

Stap 1: Je huidige provider op de hoogte stellen

De eerste stap is altijd het op de hoogte stellen van je huidige, oude provider. Dit werkt voor alle domeinextensies op dezelfde manier. De aankondiging van de verhuizing kan vaak via de klantenpagina of control portal van de betreffende provider gebeuren. Als die mogelijkheid er niet is, dan heeft een schriftelijke, ondertekende aankondiging de voorkeur.

In de brief kun je aangeven dat je van plan bent om de domeinnaam weg te verhuizen en dat je de overeenkomst wilt opzeggen vanaf het moment dat de domeinnaam is wegverhuisd. Het kan zijn dat je nog een lopende overeenkomst hebt bij je huidige provider. Geef in dat geval aan dat je de diensten wilt opzeggen vanaf het eerst mogelijke moment, nadat de domeinnaam is verhuisd. Vermeld ook expliciet dat alle diensten actief moeten blijven totdat de domeinnaam is wegverhuisd. Dit om te voorkomen dat uw website en e-mail offline gaan, voordat de verhuizing is afgerond.

Let er ook op dat je geen opzegging van de domeinnaam indient, in plaats van een aankondiging voor een wegverhuizing. De provider zal in het eerste geval de domeinnaam namelijk opheffen en dat kan betekenen dat je de domeinnaam voorgoed kwijt bent.

De huidige provider verstrekt je bij de verhuizing van een .nl-domeinnaam een verhuiscode die je nodig hebt om later in het traject toestemming te geven voor de verhuizing. De verhuiscode wordt in jargon ook wel token of authorization code genoemd. Als je deze code niet ontvangt, bel er dan nog even achteraan. Je hebt hem echt nodig om de verhuizing af te kunnen ronden.

Stap 2: De benodigde diensten activeren bij je nieuwe provider

Nadat de huidige provider op de hoogte is gesteld, kunnen we door naar de volgende stap.

Als er een website of e-mail aan de domeinnaam is gekoppeld, is het belangrijk dat je de benodigde diensten daarvoor alvast activeert bij de nieuwe provider. Dit moet gebeuren voordat de domeinnaam daadwerkelijk wordt verhuisd. Je kunt dan namelijk rustig de website kopiƫren van de huidige naar de nieuwe provider. Ook kun je alvast de e-mailadressen instellen.

Op dit moment werkt de website nog via de huidige provider. Je kunt echter alvast een kopie bij de nieuwe provider plaatsen. Zodra de domeinnaam dan wordt verhuisd staan de website en e-mailadressen al klaar, zodat deze gewoon blijven werken. Vaak krijg je van de nieuwe provider een tijdelijk webadres, waarop je de website kunt testen.

Stap 3: De verhuizing aanvragen

Zodra de website is geplaatst en de e-mailadressen zijn ingesteld, kan de verhuizing daadwerkelijk worden aangevraagd. Je kunt je nieuwe provider hier de opdracht toe geven door de verhuiscode aan de nieuwe provider verstrekken. Hoe deze code verstrekt moet worden verschilt per provider. Bij de ene kan dat per telefoon of e-mail. Bij andere providers moet de verhuiscode via de control portal ingevoerd worden. Je kunt het beste even telefonisch contact opnemen met je provider om dit af te stemmen.

Als dit is geregeld dan kan de nieuwe provider de .nl-domeinnaam meteen voor je verhuizen. Het is van belang dat de name servers zijn ingericht alvorens de verhuizing wordt ingediend, om te voorkomen dat diensten als website en e-mail tijdelijk niet beschikbaar zijn. Ook hiervoor kun je het beste even telefonisch contact opnemen met je provider om dit af te stemmen.

Als bovenstaande stappen zijn gevolgd is je domeinnaam als het goed is zonder enige problemen verhuisd. Door een verhuizing goed aan te pakken voorkom je een onbereikbare website of het niet kunnen ontvangen van e-mail. Tot slot staan hieronder nog een situaties die eventueel een soepele verhuizing kan belemmeren.

De huidige provider verstrekt geen token

Het kan voorkomen dat de huidige provider weigert om de verhuiscode te verstrekken. Zij zijn echter verplicht om deze code aan de houder van de domeinnaam te verstrekken. Als je tegen dit probleem aanloopt, dan kun je dit melden bij de nieuwe provider. Zij kunnen je hierbij assisteren.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *