Tip: bezoek eens een datacenter

Datacenter

 

Als je ooit de kans krijgt om een datacenter te bezoeken: doen! Onlangs vertrokken wij met onze Marketing en Sales afdeling naar Amsterdam. Op naar een datacenter om met een aantal nieuwe collega’s eens te bekijken waar nu eigenlijk al onze websites staan en hoe dat er uitziet.

Na een zeer strenge beveiligingscontrole werden we toegelaten en ging onze rondleiding van start. Wij liepen door immens grote gangen.

gangen_datacenter

Zoals je ziet: wit en steriel, de enige kleuren zijn de gele balk bovenin en de rode brandblussers. Onze ‘gids’ had van tevoren uitgelegd dat dit datacenter een gebouw is in een gebouw en uit twee dezelfde delen bestaat. Het ene deel is het gespiegelde van het andere deel. Dit is expres gedaan, want mocht er namelijk iets gebeuren in deel één, dan kan alle data in deel twee opgeslagen worden en andersom. Ja, daar is over nagedacht.

We vervolgen onze rondleiding door de gang en de eerste deur wordt opengedaan. Grote batterijen staan allemaal opgeslagen in één kamer. Deze batterijen zorgen voor een back-up van 10 minuten. Mocht de stroom uitvallen, dan kunnen de servers in ieder geval nog 10 minuten blijven functioneren. Ondertussen start de generator die het overneemt.

Onze route gaat verder door de grote gangen en de volgende deur wordt opengedaan. In deze kamers staan de servers waarop onder andere VPS hosting en Webhosting draait. In een soort grote kasten stonden tientallen servers boven en naast elkaar opgeslagen. We mochten door de deuren de kasten in en langs de servers lopen. Een bizar gezicht. Hier staan dus alle websites op!

bovenaanzicht_datacenter

Dit is het bovenaanzicht.

Als je goed kijkt op de foto zie je achterin een rode buis lopen. Deze loopt door heel het gebouw en meet hoeveel stof er in het gebouw zit. Als het systeem teveel stof meet, gaat er een alarm af. Op het dak van het gebouw staan heel grote gasflessen, die in verbinding staan met de rode leidingen. Deze geven bij nood een enorme druk af, waardoor alle stof het gebouw verlaat. De servers blijven gewoon doordraaien. Daarnaast staat er beneden een enorme diesteltank die het datacenter van stroom voorziet wanneer de stroom uit zou vallen.

Mocht er iets gebeuren in het datacenter dan blijven de servers functioneren. Alle websites blijven dus gewoon online.

Ik was best wel trots na deze rondleiding. Onze websites staan op de servers in dit datacenter. Opvallend in heel de rondleiding was het feit dat er zo gelet werd op veiligheid en bereikbaarheid. En dat is dus zo leuk: als je je website bij ons host, maak je dan geen zorgen over de veiligheid of de bereikbaarheid. Daar wordt echt voor gezorgd.
Bron afbeeldingen: Interxion database

Reacties zijn gesloten.