WordPress 5.6 wat is er nieuw?

wordpress update 5.6

De nieuwste update voor WordPress is uit en we vertellen je wat de belangrijkste veranderingen zijn. Allereerst heeft WordPress de 2021 versie van hun thema uitgebracht. Daarnaast zijn er verschillende verbeteringen gemaakt in de blok-editor en zijn de mogelijkheden voor automatisch updaten uitgebreid.

WordPress thema Twenty Twenty-one

Het nieuwe thema is erop gemaakt om optimaal gebruik te maken van de blok-editor. De opvallende groene kleur kan je uiteraard aanpassen naar je eigen smaak.

Verbeteringen in de blok-editor

WordPress probeert de blok-editor steeds te verbeteren zodat je minder moeite hoeft te doen om componenten toe te voegen, te gebruiken of aan te passen. Zo hebben ze in deze release de volgende aanpassingen gedaan:

Omslagafbeelding

De omslagafbeelding heeft twee wijzigingen gekregen. Zo kan je nu achtergrond video’s positioneren en is het makkelijk om een achtergrond te laten herhalen. Daarmee kan je met het gebruiken van een klein achtergrondpatroon dus een heel blok vullen.

Lijsten

Het is vanaf nu mogelijk een een lijst een achtergrond kleur mee te geven, zodat deze nog beter te onderscheiden is van de overige tekst. Je kan kiezen voor een effen kleur of voor een verloop (gradient).

Blokken verplaatsen

Het verplaatsen van een blok binnen de pagina is een onhandig dingetje in de editor, maar daar heeft WordPress nu een verbetering in gemaakt, door een extra knop toe te voegen in de knoppenbalk waarmee je het blok direct kan verplaatsen.

Kolommen

Binnen de blok-editor kon je de kolommen al verdelen in verschillende verhoudingen, maar nooit in een enkele kolom. De minimale verhouding was altijd twee kolommen, maar vanaf nu is het dus ook mogelijk om een enkele kolom toe te voegen.

Daarnaast is het nu makkelijker gemaakt om een blok om te zetten naar een kolom. Je kan één of meerdere blokken tegelijkertijd selecteren en met een druk op de knop omzetten naar een kolom.

Video ondertiteling

Een interessante functie is het toevoegen van ondertiteling aan een video. De ondertiteling moet je in een apart bestand toevoegen aan de video onder ‘Tekst Tracks’.

Automatische updates

De kleinere updates van WordPress werden al automatisch geïnstalleerd met het updaten van je thema. Echter, in deze nieuwe versie van WordPress is het ook mogelijk om de grote versie updates automatisch te laten installeren, zodat je er helemaal niet meer naar om hoeft te kijken.


avatar

Over Jelle

Jelle is Online Marketeer en Webmaster bij Argeweb. Naast het verbeteren van zoekmachine rankings, optimaliseert hij de website performance en conversie. Verder houdt hij zich bezig met affiliate-, content- en e-mailmarketing. Niets is te gek voor deze marketing duizendpoot.Reacties zijn gesloten.