WordPress gaat waarschuwing geven voor oude PHP versies op een VPS

wordpress php versie updaten vps

Heb je een VPS en draai je hierop WordPress en een PHP versie onder 5.6? Dan geeft WordPress binnenkort aan dat je website op een verouderde PHP versie draait. Tijd om te updaten! Waarom en hoe? Dat leggen we hieronder uit.

Update je PHP versie voor meer snelheid en veiligheid

Veel gebruikers maken nog gebruik van versie 5.6 van PHP. Sinds Januari 2019 worden er voor deze versie geen nieuwe beveiligingsupdates meer uitgebracht. Dit betekent dat bij een eventuele exploit, ongewenste toegang tot een server kan worden verschaft. Het is daarom noodzakelijk om je versie te updaten. Op dit moment worden alleen vanaf versie 7.1 nog beveiligingsupdates uitgebracht.

Naarmate de tijd verstrijkt zal iedere versie van PHP onder 5.6 steeds sneller vatbaar worden voor een security lek, aangezien er geen updates meer uitkomen. Daarnaast zijn in de nieuwe versies van PHP snelheidsverbeteringen opgenomen waardoor je WordPress website sneller laadt. Iets wat positief is voor de Google ranking.

PHP versie updaten op mijn VPS, hoe gaat dit in zijn werk?

Allereerst is het belangrijk om te kijken of de websites die op je VPS draaien, overweg kunnen met de nieuwe versie van PHP. Over het algemeen zijn de versies van de meeste CMS systemen zoals WordPress en Joomla al compatible met de nieuwste versies van PHP.

Maak je echter binnen je CMS gebruik van op maat gemaakte modules of thema’s die bijvoorbeeld door een externe partij zijn ontwikkeld, dan is het handig om van te voren bij de ontwikkelaar na te gaan of de module werkt op de nieuwste versie van PHP. Denk hierbij aan een op maat gemaakte nieuwsbriefmodule. Bij de meeste CMS systemen kun je controleren op de site van de ontwikkelaar of het systeem geschikt is voor de nieuwe PHP versie.

PHP updaten onder DirectAdmin

Wanneer je gebruikmaakt van de CustomBuild plugin binnen Directadmin is het updaten van je PHP versie erg makkelijk. Nadat je CustomBuild heeft geïnstalleerd binnen de Directadmin omgeving van je VPS klik je op het tabblad ‘Edit options’. Je kunt dan bij PHP1_release aangegeven welke versie van PHP er geïnstalleerd moet worden. Wil je eerst testen of je applicatie goed blijft werken? Selecteer dan bij PHP2_release de nieuwste versie en verander bij PHP1_release niks. Klik onderaan op ‘save’ om de wijzigingen te bevestigen.

Hierna is het nodig om de versie te builden. Dit doe je door bovenaan te klikken op het tabblad ‘Build’. Scroll hierna naar beneden en druk bij ‘Build’ PHP op de button ‘Build’. Vervolgens wordt je nieuwe versie geïnstalleerd.

Tip: Zorg er altijd voor dat je een ‘snapshot’ maakt van je VPS. Dit kun je doen binnen de Customersite. Met dit snapshot kun je dan altijd teruggaan naar de situatie voor de update, mochten er zich problemen voordoen.

Als je ervoor gekozen hebt een tweede versie van PHP te installeren, geef dan bij ‘Domain setup’ van de desbetreffende website aangeven welke versie gebruikt mag worden:

PHP updaten onder Plesk

Plesk heeft standaard enkele versies van PHP beschikbaar waaronder ook de nieuwste. Je kunt controleren welke versies op je server beschikbaar zijn door links in het menu te klikken op het kopje ‘Tools en settings’ klik vervolgens op ‘PHP settings’.

Wannneer je de versie 7.1 of hoger niet in het lijstje ziet staan, maak dan gebruik van de ‘Plesk installer’ om deze te downloaden. Een link naar de Plesk installer staat bij PHP settings bovenaan de pagina.

De juiste versie toewijzen aan je website

Als laatste stap wijs je de juiste versie toe aan je website. Klik rechts in het menu onder ‘Websites & domains’. Selecteer je domeinnaam en kies voor de optie ‘PHP settings’.

Selecteer vervolgens de benodigde versie en klik onderaan de pagina op ‘OK’.

Aan de slag met High Performance VPS

Argeweb biedt virtual private servers op een krachtig platform opgebouwd uit hoogwaardige HP servers. Op deze VPS servers kun je zelf websites hosten in eigen beheer. Tot wel 1500GB SSD opslag, 48GB RAM geheugen en Intel Xeon CPU’s. Op onze VPS-en heb je onbeperkt dataverkeer, snapshots en kun je tot 10 extra IP-adressen toevoegen.

Reacties zijn gesloten.