Argeweb Academy les 1 – De basis van een website uitgelegd

Basis van een website

Welkom bij Argeweb Academy!

In diverse lessen nemen wij je stap voor stap mee door de wondere wereld van het internet. Wij leggen vooral de nadruk op het behalen van online succes. Want dat vinden wij belangrijk. Onze klanten helpen om hun online droom waar te maken. Dat kan als je begint bij de basis. Jouw online start begint bij het registreren van een domeinnaam en webhosting om vervolgens te starten met het maken van je eigen website.

Waar gaan de lessen over? In de verschillende lessen behandelen wij onderwerpen als: het gebruik van Google Analytics, tips om veilig online te zijn, het schrijven van de juiste teksten en het belang van een goede contentstrategie, zodat SEO optimaal ingezet kan worden. Ook behandelen wij het promoten van je blog of website wanneer alles eenmaal klaar is.

Online start, waar begin je? In deze les leggen wij je de basis uit om online succesvol te zijn, jouw online start! In les twee gaan wij aan de slag met WordPress. Let’s go!!!


De basis

Waar woon jij? In een huis, een flat, een woonwijk? Wij gaan uitleggen wat een domeinnaam, webhosting, CMS en het inrichten van je website precies is. Dit gaan wij doen aan de hand van een nogal alledaags voorbeeld: een stad en een huis.

Stad en internet

Stel je voor: het internet is een stad.

Vergelijking internet met stad

Een stad is geen stad als er geen huizen staan. Wil je in de stad wonen, dan koop je een huis. Dit huis staat in een straat en heeft een eigen huisnummer en een postcode. Nu de vergelijking: Het internet is geen internet als er geen websites zijn. Wil je een website, dan moet je een domeinnaam registreren. Een domeinnaam is vergelijkbaar met de combinatie van een straatnaam, huisnummer en postcode. Dit is een uniek adres. Net als jouw domeinnaam. Makkelijk eigenlijk hè? De allereerste stap om online te ondernemen, is het registreren van een domeinnaam. Let hierbij wel op het volgende:

Domeinnaam tips


Nieuwe extensies?
Ja, nieuwe extensies! Een extensie is het deel van je domeinnaam achter de punt, zoals .NL en .COM. Veel .NL en .COM namen zijn al bezet. Daarom zijn er nieuwe domeinnaam extensies uitgebracht, zoals: .SHOP, .CAFE en .JEWELRY. Deze domeinnaam extensies zorgen ervoor dat je kans op een goede domeinnaam toeneemt en je domeinnaam in één keer veelzeggend is. Heb jij al een goede domeinnaam verzonnen? Check hier of de domeinnaam nog vrij is.

Woning en webhosting

Goed, je snapt de vergelijking van de stad met het internet en van je adres met een domeinnaam. Als je in de stad wil wonen, dan moet je een huis kopen. Het kopen van een huis betekent dat je ruimte koopt om hier vervolgens in te gaan wonen en een thuis te maken. Dat is vergelijkbaar met de registratie van webhosting. Nadat je domeinnaam is geregistreerd, heb je webruimte nodig, zo kan jij jouw eigen stukje ruimte op het internet inrichten met jouw website. Dit is webhosting.

Webhosting en CMS

Nadat je webhosting hebt aangeschaft, kan je met één druk op de knop een CMS installeren. Het installeren van een CMS is belangrijk, want hiermee ga jij jouw website bouwen en jezelf op het internet zichtbaar maken. Wij zullen hier in de volgende les alle aandacht aan besteden.

Fundament en CMS

Het huis wat je koopt bestaat uit muren en een plafond. Dit is de basis die ervoor zorgt dat het huis staat en dat je verschillende kamers hebt. Met het registreren van een domeinnaam en het aanschaffen van webhosting heb je eigenlijk je huis in de stad gekocht. Dit huis heeft plafonds en muren, dit is te vergelijken met een CMS systeem. Even kort wat een CMS systeem precies inhoudt: CMS staat voor Content Management Systeem. Een CMS maakt het mogelijk om je website te beheren. Vroeger moest je voor het beheren van je website nog kennis hebben van HTML. Met de komst van een CMS hoeft dit niet meer en kan je dus op een gebruiksvriendelijke manier je website inrichten. Een veelgebruikt CMS systeem is WordPress. Wij zullen in de volgende lessen uitleggen wat WordPress precies is en wat de mogelijkheden hiervan zijn.

Inrichting en thema’s

Je hebt je huis gekocht, de muren en plafonds staan, maar nu moet je nog een stijl kiezen waarmee je je woning straks wil inrichten. Dit kan je vergelijken met de thema’s die je kan kiezen in een CMS systeem. Een thema is de stijl van je website. Je kan kiezen uit verschillende designs zoals multifunctioneel, zakelijk of flat design. Vergelijkbaar met stijlen in je woning als strak, landelijk of industrieel.

WordPress thema's

WordPress thema’s kunnen geld kosten, maar dat hoeft niet. Ben je benieuwd naar een aantal gratis thema’s? Bekijk dan de gratis WordPress thema’s.

Kamers en pagina’s

De stijl van je huis heb je bepaald. Misschien heb je wel een moodboard gemaakt van alles wat je mooi vindt. Super handig als je dan spullen wil kopen om je huis mee in te richten. Je hebt als het goed is een plattegrond van je huis. Hierop kan je precies zien waar bijvoorbeeld de keuken, woonkamer en slaapkamer zich bevinden. Op deze plattegrond kan je ook goed de afmetingen van je woning zien en kan je uittekenen hoe je de kamers gaat inrichten en waar je de meubelen wilt plaatsen. Om ervoor te zorgen dat je jouw website goed inricht kan je het beste een schets maken. Dit is vergelijkbaar met de plattegrond van je huis. Het geeft je inzicht in hoe je website eruit komt te zien.

Website pagina's inrichten

Het spreekt voor zich dat je sommige meubelen alleen in de woonkamer zet en niet in de badkamer. Want elke kamer heeft een eigen functie en dus een eigen inrichting. Zo is het ook met de pagina’s van je website. Denk goed na wat je waar neer wil zetten en richt de website ook logisch in. Om dit zo goed mogelijk te doen kun je dit het beste schetsen op papier. Klaar met de schets? Dan gaan we verder:

Meubilair en content

Iedere kamer in je woning heeft een eigen inrichting. Iedere pagina op je website heeft ook een eigen inrichting. De stijl die je hebt gekozen laat je terugkomen in je pagina’s. Dit is zowel de stijl van je website, als de schrijfstijl. Om je huis gezellig en compleet te maken richt je het in met spullen. Denk aan een lamp, tafel, stoelen etc. Je richt niet iedere kamer in met dezelfde spullen.

Website content

Dit is vergelijkbaar met de content. Je moet de juiste content voor de juiste pagina schrijven. Iedere pagina is uniek. Maar als jij iets wil uitstralen in je website dan mag er af en toe best wat herhaling gebruikt worden om bijvoorbeeld je slogan duidelijk te maken. Okee, resumé: om online te ondernemen, heb je een domeinnaam, webhosting en CMS systeem nodig. Om goed voorbereid aan de slag te gaan, is het verstandig om een schets te maken van de verschillende pagina’s op je website. Met deze schets bepaal je de juiste inhoud voor de juiste pagina. Heb je al een domeinnaam en webhosting geregistreerd en kan je niet wachten om aan de slag te gaan met het installeren van een CMS systeem zoals WordPress? Denk nog even rustig na over de inhoud van je website en ga alvast aan de slag met je schets. Volgende week gaan wij je helpen bij het registreren van je domeinnaam en het installeren van WordPress. Daarbij krijg je een rondleiding door WordPress zodat je weet wat er allemaal mogelijk is en je dus een goede website kan gaan maken. Voor nu: bedankt! Leuk dat je aan deze les hebt meegedaan. Nu weet je de basisbeginselen die je nodig hebt om online succesvol te worden. De tweede les staat in teken van: een rondleiding door WordPress.

Ps: gewoon omdat het handig is, een woordenlijst:

Uitleg domeinnaam, webhosting, CMS en thema Mocht je aan de hand van deze les vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via: support@argeweb.nl of 085-0218861.





Reacties zijn gesloten.