Het einde van Windows XP

Windows XPNa bijna dertien jaar heeft Microsoft besloten om te stoppen met de ondersteuning van Windows XP. Dat is erg vervelend voor de gebruikers van Windows XP, maar wat gaat u er precies van merken? En waarom is het zo belangrijk om te upgraden naar een nieuwere versie van Windows?

Een systeem dat dertien jaar geleden uitgekomen is, kan gerust als “oud” bestempeld worden. Veel particulieren en bedrijven maken echter nog gebruik van dit besturingssysteem. “If it works, don’t fix it” wordt vaak gezegd. Net vanwege deze reden is Windows XP nog op zoveel computers actief. Het werkt zoals u verwacht, u kunt alles terugvinden, u bent eraan gewend en ziet op het eerste zicht misschien niet eens een reden om over te stappen op een ander besturingssysteem. Toch wil ik u graag een aantal punten aangeven die u misschien op andere gedachten zullen brengen.

Updates
Windows stopt met het uitbrengen van updates. Dit houdt in dat bestaande en recent ontdekte zwakheden makkelijker te misbruiken zullen worden. Deze zwaktes worden niet langer tegengegaan en kunnen daarom vrij eenvoudig misbruikt worden door kwaadwillende personen.
Stel: u neemt Online Backup af bij Argeweb en uw versie van Windows wordt misbruikt. Dan zijn alle backups die u maakt eigenlijk ook onveilig. En stel dat u deze backups terugzet op een nieuwe computer of laptop. Dan wordt dit nieuwe apparaat ook geïnfecteerd.
Indien uw website bij Argeweb gehost wordt is het ook gevaarlijk om een FTP-verbinding op te zetten wanneer uw versie van Windows misbruikt wordt. Dan geeft u hackers eigenlijk toegang tot uw website zodat ze ook deze kunnen misbruiken.
Om dergelijke situaties te vermijden is het van belang om er voor te zorgen dat uw systeem up to date is.

Veiligheid
Wanneer u al dertien jaar hetzelfde paar schoenen draagt, kijkt u er waarschijnlijk niet van op als er een gat in uw schoen komt. Zoals de koude wind en regen door het gat van uw schoen naar binnen kunnen komen, zo kunnen ook hackers naar binnen komen in uw systeem als u een besturingssysteem gebruikt dat niet meer up to date is. Het is ook niet zo dat als u niet naar bepaalde websites surft, u vast wel beschermd bent. Zodra een internetverbinding wordt opgezet vanaf uw systeem, is het mogelijk om toegang tot uw systeem te krijgen. Vervolgens kan uw computer geïnfecteerd worden met onder andere zeer schadelijke malware. Op die manier kunnen uw inloggegevens achterhaald worden en kan men bijvoorbeeld met uw bankgegevens aan de haal gaan. Maar ook uw Customer Site is niet meer veilig en mogelijk kunnen mensen vervolgens aan de haal gaan met uw domeinnaam of e-mailaccounts.

Stabiliteit
Nieuwere besturingssystemen zijn stabieler en worden nog doorontwikkeld. Deze bieden daarom niet alleen op gebied van veiligheid meer garanties, maar ook op gebied van performance. Windows 8.1 werkt ook veel sneller dan Windows XP. Windows 8.1 springt ook efficiënter met de resources van het systeem om.
Veel oude hardware kan echter de nieuwere besturingssystemen niet aan en de aanschaf van een volledig nieuwe computer kan een flinke investering zijn. Het is echter wel een overweging die u kunt maken, aangezien het voor uw eigen veiligheid belangrijk is om een up to date-versie van Windows te gebruiken.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *