Largest Contentful Paint (Core Web Vitals Guide)

largest contentful paint

Google is begonnen met het uitrollen van een reeks nieuwe ranking factoren die de gebruikerservaring van een websitepagina meten. Deze factoren noemen ze de Core Web Vitals. In een serie van 3 blogs leggen we elk onderdeel van de Core Web Vitals uit: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en Cumulative Layout Shift (CLS).

Wat is Largest Contentful Paint (LCP)?

Deze ranking factor meet hoe lang het duurt voordat het grootste zichtbare stuk content is geladen, bijvoorbeeld een video, afbeelding of tekstblok.

Het gaat hierbij alleen om de content die direct zichtbaar is voor de bezoeker: boven de fold. Om een goede gebruikerservaring te bieden, moeten sites ernaar streven dat de LCP binnen 2,5 seconden geladen is.

Hoe meet je de LCP?

Het meten van de individuele factoren van de Core Web Vitals is eenvoudig. Met PageSpeed Insights van Google krijg je inzichtelijk hoe jouw websitepagina scoort:

  1. Ga naar https://www.webpagetest.org/
  2. Vul de websitepagina URL in
  3. Druk op de knop ‘Analyseren’

Nadat de pagina geanalyseerd is, krijg je alle scores te zien van de Core Web Vitals. Als je wat naar onderen scrollt krijg je ook aanbevelingen te zien waarmee je de scores kan verbeteren.

Hoe verbeter je de LCP score?

De score voor LCP kan je verbeteren door ervoor te zorgen dat het grootste content element sneller geladen wordt. Dit kan je bereiken met onderstaande methoden:

  1. Afbeeldingen comprimeren, zodat de bestandsgrootte zo klein mogelijk is
  2. Het moderne .webp bestandstype gebruiken voor afbeeldingen
  3. Afbeeldingen responsive maken, zodat kleinere formaten gebruikt worden bij kleinere schermen
  4. Caching toepassen, zodat bestanden opgeslagen blijven in de browser voor toekomstige websitebezoeken
  5. Minify CSS en JS bestanden, zodat onnodige tekens verwijderd worden en de bestandsgrootte zo klein mogelijk is
  6. Gebruik ‘Defer’ bij JS bestanden, zodat deze bestanden het laden van de content boven de fold niet blokkeren

Mocht je dieper in de materie willen duiken, dan raden we je aan om de pagina van Google te bekijken met alle mogelijke verbeteringen: Optimize Largest Contentful Paint.

Hulp nodig met Core Web Vitals?

We kunnen het ons goed voorstellen dat je niet de kennis of vaardigheden hebt om deze optimalisaties toe te passen. Je kan daar bijvoorbeeld een webmaster voor inhuren. Mocht je een WordPress website hebben, dan kan je ook contact opnemen met Argeweb Webdesign Service. Dan kunnen wij verbeteringen toepassen, zodat je website goed scoort voor Google’s Core Web Vitals.


avatar

Over Jelle

Jelle is Online Marketeer en Webmaster bij Argeweb. Naast het verbeteren van zoekmachine rankings, optimaliseert hij de website performance en conversie. Verder houdt hij zich bezig met affiliate-, content- en e-mailmarketing. Niets is te gek voor deze marketing duizendpoot.Reacties zijn gesloten.