Nationale Check Je Wachtwoorden Dag 2016

Nationale Check Je Wachtwoorden Dag

De Nationale Check Je Wachtwoorden Dag op 24 november is een initiatief van Tweakers in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de stichting Veilig Internetten. Deze dag is in het leven geroepen om de bewustwording rondom wachtwoorden te vergroten. Heb jij er wel eens bij stil gestaan of je wachtwoorden wel veilig genoeg zijn?

We vinden het vaak moeilijk en tijdrovend om voor elke online dienst een nieuw wachtwoord te bedenken. Uit onderzoek van technologiewebsite Tweakers (uitgevoerd door onderzoeksbureau DirectResearch) blijkt dat bijna twee op de drie Nederlanders hun wachtwoord hergebruikt. Daarnaast worden er ook vaak eenvoudige wachtwoorden gebruikt, omdat deze makkelijker te onthouden zijn. Denk hierbij aan de naam van je huisdier of 123456.

Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw wachtwoord veilig genoeg is? En als je dan sterke wachtwoorden bedacht hebt, hoe onthoud je ze dan allemaal? Gelukkig zijn hier verschillende truckjes en wachtwoordhulpen voor.

Tips voor een sterk wachtwoord

  • Combineer (HOOFD)letters, cijfers en symbolen
  • Zorg dat je wachtwoord minimaal 8 tekens bevat
  • Vermijd namen, geboortedata of iets anders dat eenvoudig te raden is
  • Gebruik voor elke dienst een ander wachtwoord
  • Verander regelmatig je wachtwoord

Een andere optie is om wachtwoordzinnen te gebruiken. Hoe langer een wachtwoord, hoe moeilijker te kraken. Misschien vind je een wachtwoordzin ook makkelijker om te onthouden.

Programma’s die je wachtwoorden onthouden

Met de bovenstaande programma’s kun je eenvoudig en snel al je wachtwoorden bewaren en gebruiken. Creëer sterke wachtwoorden zonder dat je ze allemaal zelf hoeft te onthouden.

❝ Het is een kleine moeite om met een wachtwoordhulp van internet een sterk wachtwoord te genereren. In combinatie met een veilige opslagplaats voor die wachtwoorden (digitaal of niet) kan dat veel ellende zoals identiteitsdiefstal, privacy schendingen en oplichtingen voorkomen.❞
– Martijn Egberts, cybercrime officier van justitie bij het Landelijk Parket

Deze tips, wachtwoordhulpen en meer onderzoeksresultaten vind je terug op www.wachtwoordbewust.nl





Reacties zijn gesloten.