Vijf populaire WordPress plugins voor iedereen

5 wordpress plugins

Een website maken met WordPress, veel webbouwers kiezen ervoor! Dit is natuurlijk niet zonder reden. Het immens populaire CMS (Content Management System) draait op ruim de helft van alle websites waarop een CMS is geïnstalleerd. Het mooie van WordPress is dat het beginnende bouwers in staat stelt om eenvoudig een website in elkaar te zetten, zonder dat hier ook maar één regel code voor geschreven hoeft te worden.

Een WordPress-website is eenvoudig uit te breiden met allerlei plugins die vanaf de officiële WordPress website gedownload en geïnstalleerd kunnen worden. Met deze plugins kun je extra functionaliteiten aan je site toevoegen. Het is aan te raden om de hoeveelheid geïnstalleerde plugins beperkt te houden. Zo voorkom je dat er instabiliteit ontstaat en je site hierdoor niet correct functioneert. Gezien niemand hierop zit te wachten zal ik je hieronder een vijftal verschillende plugins voorschotelen die iedere WordPress-website wél kan gebruiken.

Yoast SEO

yoast plugin

WordPress is een erg goed CMS als het gaat om zoekmachine optimalisatie. Dat wil echter niet zeggen dat er geen ruimte is voor verbetering. Dit is waar Yoast SEO om de hoek komt kijken. Met deze plugin kun je de manier waarop jouw pagina’s in Google terecht komen inzien en aanpassen. Ook controleert de plugin de inhoud van artikelen en pagina’s. Na deze controle worden verbeteringen voorgesteld aan de beheerden. Zijn je zinnen te lang en moeten deze verkort worden om een heldere leesbaarheid te creëren? Yoast meldt het. Is de constructie van het artikel niet volledig in orde? Ook dit weet Yoast.

Met Yoast SEO heb je meer controle over de manier waarop jouw WordPress-website in zoekmachines als Google en Bing terecht komt. Nu het installeren van de plugin geen garantie op succes biedt, is het wel een juiste stap in de richting om meer verkeer naar je website te genereren. Met deze plugin kun je de kwaliteit van je website aanzienlijk toe laten nemen, waardoor de potentie om hoger in de zoekresultaten te belanden toeneemt.

Yoast SEO downloaden

Page Builder

page builder

Het bouwen van pagina’s in WordPress kan worden gedaan met een aantal basisfunctionaliteiten, maar de bouwers die een stap verder willen gaan kunnen kiezen voor Page Builder. Deze plugin maakt het mogelijk om op basis van een kolom-structuur een pagina in elkaar te zetten. Binnen deze kolommen kan je vervolgens rijen aanmaken, waarin tekst, afbeeldingen of video’s geplaatst kunnen worden. Deze kolommen zijn volledig “responsive”, waardoor een goede weergave ook mogelijk is op apparaten met een kleiner scherm, zoals een mobiele telefoon of tablet.

Page Builder downloaden

Contact Form 7

contactform 7 plugin

Op een hoop websites is een contactformulier aanwezig. Zo’n formulier kan door bezoekers of klanten worden gebruikt om met de persoon of het bedrijf achter de website in contact te komen. Met Contact Form 7 kun je meerdere formulieren onderhouden en hier allerlei aanpassingen aan toevoegen. Zo is er bijvoorbeeld ondersteuning voor een CAPTCHA-systeem om spam tegen te gaan, waarmee de bezoeker een woord of afbeelding dient te identificeren om een bericht te kunnen versturen.

Contact Form 7 downloaden

WordFence

wordfence plugin

Om een extra laag beveiliging aan je website toe voegen is de WordFence plugin goed om te installeren. Hierna ben je niet meteen 100% beschermd tegen digitale aanvallen, maar het biedt wel een forse verbetering. Zo bevat WordFence bijvoorbeeld een Web Application Firewall (WAF), waarmee hackpogingen worden tegengegaan door kwaadaardig verkeer op de website te monitoren. Ook wordt er bescherming geboden tegen malware en ‘Brute Force’ aanvallen. Met WordFence kun je de beveiliging op je website aanzienlijk verbeteren. Zo heb je meteen een gerust gevoel als je naar bed gaat.

WordFence downloaden

W3 Total Cache

w3 total cache plugin

In 2015 schreven we al hoe je een WordPress website kunt versnellen, in het artikel ‘Simpele tips voor het sneller maken van je WordPress website’. In dit artikel kwam mede de caching plugin W3 Total Cache aan bod. Met deze plugin kun je de snelheid van je website toe laten nemen. Dit wordt gedaan door statische pagina’s te genereren. Bezoekers van de website krijgen deze statische pagina’s vervolgens te zien, welke aanzienlijk sneller geladen worden dan de dynamische pagina’s die WordPress normaliter laat zien. Dit vertaalt zich vanzelfsprekend in een snellere website en een betere gebruikerservaring.

W3 Total Cache downloaden


avatar

Over Jeffrey van Leeuwen

Jeffrey is Team Leader bij de technische servicedesk van Argeweb.Reacties zijn gesloten.