Wat is webhosting nou precies?

Wat is webhosting? Kort gezegd, hosting is het huren van een stukje opslagruimte op het internet dat wordt gebruikt voor het opslaan van je website, zodat deze toegankelijk is voor bezoekers. 

Het opslaan van je website vindt niet plaatst op een lokale computer, maar op een krachtige server die 24 uur per dag met het internet verbonden is. Deze server bevindt zich in een geavanceerd datacenter zodat je website altijd snel en bereikbaar is voor bezoekers wereldwijd. 

Hoe werkt webhosting voor je website of webshop? 

Webhosting zorgt ervoor dat bezoekers een domeinnaam in hun browser kunnen invoeren en vervolgens jouw website kunnen bekijken. Hiervoor moet de website-maker eerst een domeinnaam registreren en daarna de inhoud hosten op de server van een webhoster. Via het “Domain Name Systeem” of ook wel “DNS” genoemd, worden domeinnaam en server aan elkaar verbonden. Hiervoor wordt informatie op nameservers geplaatst, waar precies een domein te vinden is.  

Als een gebruiker de domeinnaam van jouw website (de URL)_aanroept, wordt het aan die domeinnaam gekoppelde IP-adres opgezocht en naar de bijbehorende locatie op het internet gezocht. Als dat lukt, zal de gebruiker de website krijgen te zien.  

Een webhostingpakket bij Argeweb bevat ook een database, een PHP-installatie en een SSL-certificaat. Bijna geen enkele website kan zonder deze basis technologieën, daarom zijn ze bij veel aanbieders standaard inbegrepen in de hostingpakketten. Ook kun je met je hostingpakket e-mailen via je eigen domeinnaam.  

Wanneer heb je hosting nodig? 

Iedereen die een website op internet wil publiceren heeft hiervoor webhosting nodig. Of het nu gaat om een simpel blog, een bedrijfswebsite, een webshop of een online magazine. Voor bedrijven met een grote website kan het handig zijn om een eigen server af te nemen in de vorm van een VPS (Virtual Private Server). Je krijgt dan een afgeschermd stukje van een server die je niet deelt met andere gebruikers. Doordat je deze server niet met anderen deelt is de kans op storingen en vertraging nog kleiner dan bij een gewoon hostingpakket. 

Welke soorten hosting zijn er? 

Hosting is een essentieel onderdeel van een website of webshop. Er zijn verschillende soorten hosting die een verscheidenheid aan functies aanbieden die passen bij de behoefte of wensen. Hieronder leggen wij uit wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten hosting van Argeweb: 

Shared Hosting 

Shared hosting is de meest gebruikte vorm van hosting. Zoals de naam shared al zegt is dit gedeelde webhosting. Er worden bij shared hosting dus meerdere websites op één server gehost. Ze delen de rekenkracht en opslag van de server. Natuurlijk heb je geen toegang tot de gegevens van een andere website.  

Doordat je een server deelt met andere websites zijn de kosten laag. Voor zowel particulieren als kleine professionele gebruikers is shared hosting daarom perfect. Doordat je de server deelt met anderen zijn de kosten laag, maar het delen van een server heeft ook nadelen. Doordat er meerdere websites op één server draaien is het mogelijk dat je website soms wat langzamer is, omdat andere websites gebruikmaken van dezelfde rekenkracht. Ook is de kans op storingen groter, omdat websites van anderen invloed kunnen hebben op de hele server. 

VPS hosting 

VPS hosting is een virtual private server oplossing. Je krijgt hierbij een eigen afgeschermd gedeelte van een server. Je deelt je hosting dus niet met anderen. Je kunt een virtual private server gebruiken om websites en applicaties te hosten. Hierbij maak je gebruik van je eigen hardware, software en opslag.  

Omdat je niet hoeft te delen kun je alle rekenkracht van de server gebruiken voor jouw website(s). Hierdoor is een VPS betrouwbaarder, en is de kans op storingen en vertraging kleiner. Ook zijn er meer configuratie mogelijkheden, je kunt de VPS zo configureren dat deze perfect aansluit bij de behoeften van jouw website(s).  

Reseller hosting 

Reseller hosting is hosting die jij kunt inkopen om deze vervolgens onder je eigen naam door te verkopen aan jouw klanten. Met behulp van reseller hosting kun je jouw eigen hostingbedrijf opzetten, zonder dat je heel veel kennis of ervaring met webhosting nodig hebt, omdat Argeweb zorgt voor het technisch beheer. 

Je kunt hostingdiensten als domeinnamen, webhosting of VPS aanschaffen met korting en je bepaalt zelf de te verkopen prijs naar jouw klanten toe. Zo kun je meer verdienen aan hostingdiensten zonder complexe hosting omgevingen te ontwikkelen.  

Aan de slag met webhosting van Argeweb 

Wij bieden webhosting van hoge kwaliteit voor particuliere en zakelijke klanten. Voor klanten bieden we verschillende hostingpakketten met flexibele oplossingen voor de hosting van websites en e-mail. Bij Argeweb hebben we een uitgebreide kennisbank met informatie over hosting, technische ondersteuning en meer. Installatie- en serverconfiguraties kunnen eenvoudig worden gedaan in ons beheerpaneel.  

Argeweb is de meest klantvriendelijke webhoster, je kunt ons altijd bellen als je een vraag hebt en dankzij onze blijheidsgarantie krijg je gewoon je geld terug als je niet tevreden bent. 


avatar

Over Jelle

Jelle is Online Marketeer en Webmaster bij Argeweb. Naast het verbeteren van zoekmachine rankings, optimaliseert hij de website performance en conversie. Verder houdt hij zich bezig met affiliate-, content- en e-mailmarketing. Niets is te gek voor deze marketing duizendpoot.Reacties zijn gesloten.