Optimaliseer je WordPress website met Yoast SEO

Met meer dan 1 miljoen actieve installaties, 13.077 waarderingen en een 5 sterren beoordeling kan je wel stellen dat Yoast SEO een ontzettend populaire plugin is voor WordPress. Yoast SEO is super handig en geeft je inzicht in hoeverre jouw websitepagina’s geoptimaliseerd zijn voor de zoekmachines. Yoast SEO helpt je om beter vindbaar te worden, hoger in de ranking te komen en dus ook meer succes te behalen met je website

Wat is SEO?

Allereerst leggen we je in het kort uit wat Search Engine Optimization (SEO) precies is. Met SEO richt je jouw website zo in dat jouw website op een organische (gratis) manier hoger in de zoekresultaten van een zoekmachine zoals Google terecht komt. Met een hoge ranking ben je goed vindbaar en kun je jouw (potentiële) klanten online overhalen tot conversie, zoals aankopen, downloads, aanmeldingen etc. SEO is onder te verdelen in twee categorieën, namelijk on-page en off- page SEO.

On-page SEO
Bij on-page SEO zorg je ervoor dat jouw website in orde is, denk aan schone code, goed geschreven SEO teksten, structuur van je website etc.

Off-page SEO
Een goed voorbeeld van off-page SEO is linkbuilding. Hoe meer (relevante) websites er linken naar jouw website, hoe hoger je zult ranken in de zoekresultaten.

Yoast SEO plugin is voornamelijk bedoeld om on-page SEO goed op orde te krijgen.

Aan de slag met Yoast SEO

Log in op je WordPress website en zoek vervolgens naar Yoast SEO plugin. Installeer en activeer de plugin. Na de activatie verschijnt de Yoast SEO plugin links in je WordPress menu.

Leuk feitje! Wist je dat de Yoast SEO plugin is bedacht en gemaakt door een Nederlander? De naam van de maker is Joost de Valk.

Snippet optimaliseren
Snippet is een kort stukje van jouw websitepagina die je ziet in de zoekresultaten.

Zoals je in de bovenstaande afbeelding kunt zien is het mogelijk om de snippet aan te passen door op ‘Edit snippet’ te klikken. Een snippet bevat een SEO titel, slug en een meta description. Wanneer je de inhoud gaat aanpassen kun je de wijzigingen meteen live zien in het voorbeeld erboven. Het voorbeeld laat zien hoe jouw snippet eruit komt te zien in Google. Bedenk een pakkende SEO titel en een meta description die aansluiten bij de inhoud van je pagina. Je ziet vanzelf of de lengte goed is wanneer het balkje onder de tekst groen wordt.

Ook kun je de slug oftewel de link naam aanpassen van je pagina. Tip: houd de link van je pagina of blog altijd relevant, kort en krachtig.

Focus Keyword
Een focus keyword is een relevante zoekterm voor jouw pagina. Dit kunnen ook meer woorden zijn of woordcombinaties. Voor dit artikel is de focus keyword ‘Yoast SEO’. Onder de focus keyword zie je een analyse van Yoast SEO staan. Gebruik deze analyse als een checklist voor de optimalisatie van jouw pagina. Zorg dat alle aspecten groen gemarkeerd zijn zoals op de onderstaande afbeelding.

Best handig zo’n analyse in de vorm van een checklist, toch? Zie Yoast SEO als je SEO assistent die jouw helpt met het optimaliseren van jouw website.

Het bovenstaande kun je op alle pagina’s toepassen voor een goede SEO. Rechts bovenin zie je dan of de pagina goed geoptimaliseerd is voor de zoekmachines, zoals op de onderstaande afbeelding.

Zie je de letter Y van Yoast groen worden als een soort vinkje? Dan heb je alles goed gedaan; je pagina voldoet aan de SEO criteria en is geoptimaliseerd voor de zoekmachines. Mocht het vinkje niet groen zijn, dan is er nog wat verbetering nodig. Wat je moet verbeteren vind je terug in de SEO checklist.

Gebruik je nog geen Yoast SEO plugin maar heb je wel een WordPress website? Begin er dan vandaag nog mee. Deze plugin is ideaal wanneer je serieus aan de slag wilt gaan met SEO om de vindbaarheid van je website te vergroten en online ambities waar te maken. Succes! 😉

 

Reacties zijn gesloten.