Onze 5 favoriete Joomla uitbreidingen

Het bekroonde Joomla is een zeer populair CMS (Content Management System) waar veel webbouwers nog altijd voor kiezen. Het vereist dikwijls meer technische kennis dan bijvoorbeeld WordPress, maar kan met wat inspanning toch gebruikt worden om een mooie website online te zetten.

Een groot aantal websites op het internet zijn met Joomla gebouwd en dat is zeker niet zonder reden. Zo zijn er genoeg mogelijkheden voor het opzetten van een compleet gepersonaliseerde webpagina. Toch kan zeker niet alles gedaan worden zonder uitbreidingen (ook wel ‘extensies’ genoemd), te installeren. Deze maken het bijvoorbeeld mogelijk om een forum op te zetten of een ticketsysteem te beheren voor het afhandelen van vragen van jouw klanten.

In deze blog bespreek ik een aantal van onze favoriete Joomla extensies. Hopelijk kun je er iets interessants uit halen om jouw website nóg beter te maken en compleet naar eigen wens in te richten.

Akeeba Backup
Zodra je eenmaal een mooie website in Joomla hebt gebouwd is het belangrijk om jouw harde werk veilig te stellen. Zo kom je niet in een scenario terecht waar al dat werk ineens ongedaan wordt gemaakt, bijvoorbeeld wanneer een kritieke fout wordt gemaakt of een hacker alles overhoop haalt. Het is daarom belangrijk om altijd een back-up achter de hand te hebben.

Met Akeeba Backup kun je eenvoudig back-ups van je website maken. Zo heb je de zekerheid dat je website niet opnieuw gebouwd hoeft te worden op het moment dat zich een kritiek probleem voordoet. Deze geruststelling is natuurlijk wel zo prettig en geeft je de vrijheid om fouten te maken zonder dat dit fatale gevolgen heeft. Leren omgaan met een nieuw systeem moeten we natuurlijk allemaal, maar met Akeeba Backup hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat je harde werk voor niets is geweest.

JCE
Het opmaken van aantrekkelijke pagina’s is één van de belangrijkste taken voor iedere webbouwer. Met JCE, afgekort voor Joomla Content Editor, krijg je toegang tot extra functionaliteiten binnen de tekstverwerker van Joomla. Het voegt Office-achtige functies toe met herkenbare knoppen om bewerking eenvoudig te maken. Ook is er een handige spellingscontrole aanwezig waarmee spellingfouten in de tekst snel gevonden kunnen worden.

JCE maakt het eenvoudig om goed uitziende pagina’s in elkaar te zetten, zonder dat hier kennis van HTML of CSS voor nodig is. Mocht je toch kennis van programmeren hebben, dan ben je vrij om een geavanceerde bewerker te gebruiken. Hierin wordt de broncode netjes weergegeven en gemarkeerd en teruggaan naar de visuele variant is zo eenvoudig als een druk op de muisknop.

VirtueMart
Het is geen geheim dat consumenten steeds vaker naar digitale winkels gaan voor hun aankopen. Helaas heeft Joomla van zichzelf vrijwel geen mogelijkheden tot commercialisatie. Door de VirtueMart extensie te installeren wordt het echter ineens mogelijk om een uitgebreide webshop te bouwen. Zo heb je direct de middelen in handen om jouw producten aan online shoppers voor te schotelen.

Het is verre van eenvoudig om een VirtueMart webwinkel in elkaar te zetten en het vereist soms geavanceerde kennis. Na wat inspanning zal je echter al snel controle krijgen over het intuïtieve beheersysteem van deze extensie en voeg je eenvoudig nieuwe producten en categorieën toe. De extensie ondersteunt een groot aantal verschillende productsoorten, betalingsmogelijkheden en registratieopties. Daarbij kunnen ontbrekende functionaliteiten worden toegevoegd met extra extensies. VirtueMart is daarom zeker het overwegen waard als je met een eigen webwinkel wilt beginnen.

Community Builder
Het opzetten van een sociale website is een flinke onderneming waar heel wat ervaring en technische ‘know-how’ voor nodig is. Met Community Builder krijg je echter alle middelen in handen om dit te doen. Na het installeren en configureren van Community Builder kunnen bezoekers zich aanmelden, contact met elkaar leggen en bestanden uitwisselen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden die Community Builder biedt.

Clef
Op een Joomla website kun je vanzelfsprekend inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Het is ook mogelijk om met een mobiele telefoon in te loggen door Clef te gebruiken. Nadat je een aantal stappen hebt doorlopen om je mobiele telefoon te synchroniseren met je persoonlijke Clef-account, kun je voortaan eenvoudig inloggen op iedere site waarop Clef wordt ondersteund.

Inloggen werkt als volgt; op het inlogscherm verschijnen er een hoop balken die los van elkaar op en neer bewegen. Wanneer je vervolgens op je mobiele telefoon de Clef-applicatie opent zie je dezelfde balken verschijnen. Richt  de camera van je telefoon op het beeldscherm van de computer en de balken worden meteen aan elkaar gekoppeld. Zo heb je niet langer een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Dit is niet alleen een hele eenvoudige manier van inloggen, ook is het een stuk veiliger dan het gebruik van een wachtwoord.

Starten met Joomla?
Joomla is zeer gebruiksvriendelijk met ruime keuze uit diverse templates en uitbreidingsmogelijkheden. Zet je eigen website eenvoudig en snel online met webhosting van Argeweb.


avatar

Over Jeffrey van Leeuwen

Jeffrey is Team Leader bij de technische servicedesk van Argeweb.



Reacties zijn gesloten.