Het Joomla! CMS

Joomla behoort tot één van de meest gebruikte CMS systemen en gaat ook al een lange tijd mee. De voorganger van Joomla is Mambo en is ontwikkeld in het jaar 2000. In 2005 is Joomla uitgebracht als een ‘re-branded’ versie van Mambo 4.5.2.3, de doorontwikkeling van Mambo is daarnaast nog doorgegaan tot eind 2008. De reden van deze splitsing is terug te leiden naar een copyright rechtszaak tussen Mambo en ‘Brian Connolly’. Na deze rechtszaak vonden een aantal ontwikkelaars het een goed idee om Mambo onder een ‘non-profit Foundation’ te plaatsen, om zich zo beter te kunnen beschermen tegen dit soort ‘aanvallen’. Hierdoor ontstond al gauw een discussie over op wie zijn naam de auteursrechten zouden komen te staan, dit leidde uiteindelijk tot de splitsing.

Over de jaren zijn er veel versies van Joomla uitgebracht, maar sinds de komst van versie 2.5 is Joomla een stuk makkelijker geworden om te gebruiken en is daarmee dus ook een stuk gebruikersvriendelijker geworden. Zo heeft Joomla nu ook een ingebouwde update functie en is het heel gemakkelijk om uw content te bewerken.

Een aantal voordelen van Joomla!
Joomla is eenvoudig te installeren en ook mensen zonder technische kennis kunnen eenvoudig content aanpassen. Daarnaast is Joomla meertalig en dus ook in het Nederlands beschikbaar.
Voor Joomla is op het internet ook veel documentatie te vinden, waarmee je als beginnende webmaster een goede start kunt maken. Ook heeft Joomla een grote ‘community’ en veel actieve gebruikers op haar forum. Mocht je dus ergens tegenaan lopen, dan is hulp altijd in de buurt.
Je kunt de website in iedere gangbare browser en vanaf elke locatie op de wereld bewerken. Je kunt  de website zelfs bewerken met je iPhone.

Er zijn talloze extra modules beschikbaar, die heel eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld met de module ‘VirtueMart’ je website ombouwen tot een krachtige webshop.
Daarnaast is er een breed assortiment aan SEO modules, zodat je ervoor kunt zorgen dat de website goed wordt gevonden in de zoekmachines.

Voor Joomla zijn er heel erg veel templates beschikbaar. Dit zijn zowel gratis als betaalde templates. Het is uiteraard ook mogelijk om een eigen template te maken, bijvoorbeeld met het programma ‘Artisteer’. Met dit programma kan je eenvoudig templates maken voor Joomla, WordPress en Drupal. Het maken van een template is nog nooit zo simpel geweest. Deze tool wordt helaas niet gratis aangeboden, maar het bespaart je wel een hoop tijd en moeite bij het vinden van de juiste design. Een demo van dit programma is te vinden op http://www.artisteer.com/?p=demo

Voor bedrijven die een derde partij inschakelen voor het bouwen van hun website is Joomla een verstandige keuze. Je laat deze dan namelijk maken in een platform dat voor iedereen beschikbaar is, waardoor je niet gebonden bent aan een design bedrijf en zo kun je altijd overstappen naar iemand anders, indien gewenst.

Veiligheid
De veiligheid van je website is erg belangrijk en bij een CMS systeem heb je hier niet altijd veel invloed op. Je bent meestal volledig afhankelijk van de leverancier, om bekende fouten te dichten. Gelukkig hecht Joomla veel waarde aan de veiligheid van haar gebruikers. Wanneer een fout is gevonden binnen het CMS, dan komt Joomla al snel met een update om dit op te lossen. Door middel van een mailinglijst word je op de hoogte gehouden omtrent gevonden fouten, zodat je weet wanneer het tijd is om toch maar eens die update te installeren. De mailinglijsten van Joomla kan je vinden op http://www.joomla.org/mailing-lists.html

Joomla! vs WordPress
Joomla heeft een goede reputatie als één van de beste CMS systemen. Of je nu een blog wilt maken, een zakelijk website of een ander type website, met Joomla is het mogelijk. De laatste tijd is Joomla wel een stuk van haar marktaandeel verloren, dit komt voornamelijk door de opkomst van WordPress. Daarom hebben de makers van Joomla hun best gedaan om het CMS meer gebruikersvriendelijker te maken, zodat ook een niet technisch persoon ermee overweg kan.
Hoewel Joomla een krachtiger CMS is en meer functies standaard beschikbaar heeft,  verliest ze het nog steeds van WordPress op basis van gebruikersvriendelijkheid. De tekstverwerker van Joomla biedt bijvoorbeeld veel meer functies en mogelijkheden, maar die van WordPress is weer makkelijker in gebruik. Wil je dus een CMS systeem dat erg simpel is om te beheren, dan is WordPress beter geschikt. Wilt u liever een krachtig CMS systeem, dan is Joomla de betere keuze.

Handige modules
Met zoveel modules beschikbaar, is het soms lastig te bepalen welke echt aan te raden is. Daarom hierbij een kort overzicht van een aantal modules die ik kan aanraden.

  • Virtuemart – De e-Commerce oplossing voor Joomla!
  • Akeeba Backup – Een geweldige back-up tool voor Joomla!
  • ChronoForms – Een tool voor het maken van formulieren, een beetje HTML kennis is hiervoor wel vereist.
  • Phoca Photo Gallery – Een van de populairste fotogalerijen.
  • DocMan – Jouw module voor documentenbeheer.
  • Joom!Fish – Voor iedereen die een website in meer talen wil!
  • Tweetme – Bezoekers kunnen hierdoor eenvoudig een artikel Tweeten.
  • MyBlog – Voor de mensen die toch graag een blog willen maken.
  • AdSense Module – Met deze module kan je één of meerdere Google AdSense-advertentieblokken plaatsen op de pagina’s van uw Joomla! Website.

   

Joomla installeren
Het installeren van Joomla kan heel eenvoudig en hiervoor hebben wij dit artikel beschikbaar.





Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *