Wat is ransomware en hoe bescherm je jouw bestanden ertegen?

Ransomware aanvallen komen steeds vaker voor en er wordt wereldwijd veel geld mee buit gemaakt door cybercriminelen. Voorkom dat jouw bestanden gegijzeld worden door ransomware met online back-up. Niet alleen worden je bestanden op een veilige plek opgeslagen en kun je er op elk apparaat bij, ook kun je de back-up herstellen en terughalen. Maak jij regelmatig een back-up? 

Wat is ransomware?

Ransomware is malafide software die je computer kaapt en de bestanden versleuteld met een onbekende encryptie sleutel. Je krijgt vervolgens een melding op je computer dat je een bepaalde geldsom moet betalen om je bestanden weer terug te kunnen krijgen. Vaak wordt dit in bitcoins gevraagd, omdat dit een geliefd betaalmiddel is onder de criminelen. Het is echter nooit zeker of je de bestanden na de betaling ook daadwerkelijk ongedeerd terug krijgt.

Een goed voorbeeld van ransomware is WannaCry dat op vrijdag 12 mei in korte tijd tienduizenden computers besmet heeft in bijna 100 landen.

Een voorbeeld van een melding wanneer je computer besmet is geraakt met ransomware.

Zo beveilig je jouw bestanden tegen ransomware

Online back-up met Acronis Active Protection is een combinatie van een opslagruimte voor je bestanden met extra beveiliging tegen onder andere virussen en ransomware. Je data wordt beveiligd door middel van encryptie. Dit betekent dat jouw bestanden worden versleutelt zodat er nooit zomaar iemand bij kan, ook als je bestanden onderweg zijn naar de opslaglocatie in de datacenters van Acronis. Met Acronis ben je ervan verzekerd dat jouw bestanden veilig zijn. De bestanden die (mogelijk) besmet zijn met ransomware of een ander virus worden meteen gedetecteerd en hersteld.

Stel je bestanden vandaag nog veilig

De aanvallen van ransomware komen steeds vaker voor. Het is daarom belangrijk om regelmatig een back-up te maken van al je belangrijke bestanden. Heb je nog geen back-up gemaakt? Begin er dan vandaag mee.

 

Reacties zijn gesloten.