Van Magento 1 naar 2. Alles wat je moet weten om je webshop te updaten

Over Magento

Magento is één van de bekendste webshop software systemen die er bestaat en is begonnen in 2008.  Het voordeel van Magento is dat het een simpele en bruikbare interface heeft, er een multishop mee te maken is en dat het nog gratis is ook! Door het ruime aanbod in ‘modules’ is je webshop in een handomdraai uit te breiden met nieuwe functionaliteiten. Magento heeft hiervoor de ‘marketplace’ in het leven geroepen. Een aparte website/catalogus waar je opzoek kunt gaan naar een functionaliteit die je in je webshop zou willen hebben.

Veel webshops draaien vanaf de start van het systeem de Magento 1 versie. Deze versie is vanaf het begin af aan steeds up-to-date gehouden met nieuwe functies en beveiligingsupdates. Echter, omdat Magento al zo lang bestaat is de techniek en opbouw ondertussen verouderd en minder efficiënt. In 2015 heeft Magento daarom versie 2 uitgebracht, die helemaal opnieuw opgebouwd is met de nieuwste technieken en verbeteringen voor mobiele apparaten.

Vanaf juni 2020 zullen er (zoals de laatst bekende berichten vanaf Magento Community) geen beveiligingsupdates meer uitgegeven worden voor de Magento 1 versie. Daarom is het noodzakelijk om je webshop voor die tijd te upgraden naar Magento 2.  Wanneer er namelijk geen beveiligingsupdates meer worden uitgegeven en er veiligheidslekken worden ontdekt, is je webshop kwetsbaar voor aanvallen van hackers.

Hoe stap ik over en wat moet ik voorbereiden?

Webhosting eisen

Magento 2 heeft andere eisen qua hosting dan Magento 1.  Zo zijn er minimale eisen aan de PHP versie en MySQL/MariaDB. Afhankelijk van het verbruik van jouw webshop kun je bij ons kiezen tussen het plus pakket en het compleet pakket. Het verbruik is mede afhankelijk van de hoeveelheid dataverkeer (het laden van teksten en afbeeldingen) in combinatie met het aantal bezoekers. Wij beschikken over de juiste hosting pakketten om Magento 2 te hosten. Bekijk onze Magento hosting voor meer info.

Modules en template inventariseren

De migratie is voor jouw website misschien ook meteen een goed moment om de template van je website te moderniseren. Maak je gebruik van een bepaalde template in Magento 1? Controleer dan of deze ook beschikbaar is voor versie 2. Controleer daarna alle modules die je op dit moment geïnstalleerd hebt in je webshop. Zijn deze allemaal geschikt voor versie 2? Mogelijk moet je opzoek naar alternatieven. Mochten er maatwerk modules gemaakt zijn voor je webshop, ga dan na bij de ontwikkelaar of deze nog functioneren binnen Magento 2.

Testomgeving opzetten

De volgende stap is om een testomgeving op te zetten. Dit is aan te raden zodat je jouw klanten die willen bestellen in je webshop niet in de weg zit.  Op de testomgeving kun je dan ervoor zorgen dat de template en de modules werkend zijn. Je kunt hiervoor een nieuwe domeinnaam en een webhosting pakket aanvragen om vervolgens de nieuwe set-up van Magento 2 op te starten. Heb je een eigen VPS? Koppel via de DNS jouw domeinnaam aan je VPS en maak hier vervolgens een hostingpakket op aan.

Data migratie

Binnen de testomgeving  gaan we beginnen met het migreren van de data van de oude webshop naar de nieuwe. Magento heeft hiervoor een speciale data migratie tool gemaakt. Met deze tool kunnen producten, bestellingen, klantgegevens en categorieën overgezet worden. Voor het gebruik van deze tool is wel enige technische kennis vereist aangezien dit gedaan moet worden via de commandline. Deze optie is dus te gebruiken als je een eigen VPS hebt.

Maak je gebruik van een webhosting pakket? Maak dan gebruik van een module om je data te migreren. Deze zijn te vinden in de Magento Marketplace. Kijk bijvoorbeeld eens naar de ‘M2 upgrade’ van Cart2cart.

Daarnaast is de ‘UB data migration lite tool’ van Ubertheme een goede oplossing om je Magento shop te migreren.

De Magento data migratietool beschikt over een deltafunctie. Deze functie zorgt ervoor dat als er in de tussentijd nog iets wijzigt in de shop, zoals bijvoorbeeld nieuwe orders die binnenkomen, deze gegevens nog worden gemigreerd naar de nieuwe omgeving. Zo heb je dus geen verlies van data.

Nieuwe webshop live zetten

Nadat je alle functionaliteiten hebt getest en de datamigratie succesvol is afgerond, is het tijd om de webshop live te zetten. Vanaf de testomgeving dient de website naar de live omgeving overgezet te worden. Wil je hulp bij het verplaatsen? Neem dan contact op met onze servicedesk en onze experts helpen je om alles in orde te maken.

Reacties zijn gesloten.